4 Sebab Graduan Perlu Beli Rumah Lepas Dapat Kerja!

photo_-_labour_market_demand_for_university_graduates.jpg

Apakah yang sering kali berlaku kepada anak muda yang baru mendapat gaji pertama selepas mula bekerja? Beli telefon bimbit? Beli baju baru? Pergi makan di restoran mahal?

Usah terpedaya dengan semua itu, kerana ada banyak lagi perkara yang lebih penting. Beli aset hartanah, rumah sebagai contoh.

Tapi nak beli rumah perlukan masa yang agak panjang. Sebagai contoh, kita kena mula menyimpan daripada sekarang sebab nak kumpul duit deposit 10%. Kalau harga rumah RM200,000, nak kena ada RM20,000 sebagai deposit. Sebab itu pentingnya anda mula seawal yang mungkin, sebaik dapat gaji pertama.

Jom kita tengok 4 sebab kenapa anak muda perlu cepat-cepat beli rumah sebaik sahaja dapat kerja.

1. Ansuran Rumah Lebih Panjang

Sekiranya anda membeli rumah ketika di usia muda, maka ansuran bulanan akan menjadi lebih rendah disebabkan anda boleh membuat lanjutan tempoh bayaran bulanan tersebut. Berbeza jika anda membeli rumah ketika usia anda sudah meningkat kelak.

Kebanyakan bank akan memberikan tempoh pembiayaan sehingga umur 65 tahun dengan tempoh maksimum selama 35 tahun. Sekiranya anda berjaya membeli rumah ketika umur anda dalam lingkungan 24-25 tahun, anda boleh mendapat tempoh pembiayaan yang panjang.

Jelas ini dapat membantu meringankan beban anda pada masa akan datang.

2. Tiada Komitmen Besar

Bila telah mula bekerja, sebaiknya separuh daripada duit gaji tersebut disimpan dan bukannya dibuat belanja. Penuhkan akaun bank anda dengan simpanan yang banyak.

Apabila anda telah cukup duit simpanan di akaun, anda boleh beli rumah dan jadikannya sebagai pelaburan. Bayaran ansuran bulanan pembiayaan anda kepada pihak bank akan dibayar oleh penyewa rumah anda.

Jika anda masih bujang dan belum mendirikan rumah tangga, simpanan anda dapat meningkat dengan lebih cepat. Berbanding dengan mereka yang sudah mempunyai anak isteri, yang menelan belanja yang agak besar setiap bulan.

3. Harga Rumah Semakin Naik

Harga rumah dilihat semakin naik saban tahun. Ada yang naik banyak, ada yang naik sedikit – yang penting ianya naik. Bayangkan harga rumah pada 10 tahun akan datang. Amatlah rugi jika anda menangguh pembelian rumah sambil nak tunggu gaji besar.

Nanti dikhuatiri gaji semakin besar, harga rumah semakin tinggi pula.

4. Dapat Jana Pendapatan Pasif

Masa muda inilah, masa yang terbaik untuk anda tingkatkan pendapatan. Kerah tenaga dan berusaha bersungguh-sungguh. Gunakan duit daripada kerja part-time untuk menabung. Sifu kata, rumah pertama adalah untuk disewakan. Bila dah beli rumah nanti, dapat juga merasa pendapatan pasif setiap bulan.

Tapi pastikan rumah sewa tersebut mendatangkan positif cash flow, kalau tak susah pula nak beli rumah kedua untuk kediaman anda nanti.

Sumber: Majalahlabur

Kongsikan Sekiranya Bermanfaat...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *