4 TIPS NAK JUAL RUMAH ANDA DENGAN PANTAS!

Tips menjual

Rumah terjual dengan pantas dan menguntungkan adalah matlamat yang pasti tuan puan fikirkan ketika menjual rumah tuan puan. Siapa yang tidak mahu rumah mereka untuk dijual dengan cepat pada harga yang terbaik? Tiada siapa yang mahu menyenaraikan rumah di pasaran, namun selepas menyenaraikannya tiada sebarang tawaran dari pembeli sama sekali.

Penyelidikan menunjukkan bahawa semakin lama rumah berada di pasaran, semakin kurang keuntungan kepada penjual. Jika tuan puan sedang ataupun berniat hendak menjual rumah tuan puan, kali ini admin kongsikan beberapa tips dari artikel tulisan Sellslakeconroe ini untuk membantu tuan puan menjual rumah dengan cepat dan menguntungkan.

1. Harga Penyeneraian @ ‘Listing’ yang Betul

Adalah sangat penting untuk mengetahui harga rumah tuan puan dengan nilai pasaran yang kompetitif. Di kawasan panas atau lebih dikenali sebagai ‘hotspot area’ seperti Kota Kinabalu dan Penampang, pasaran sangat kompetitif. Harga lebih tinggi rumah yang ditawarkan oleh tuan puan mungkin mengambil masa yang lebih lama di pasaran dan sering ditawarkan dengan harga lebih rendah. Harga rumah yang lebih tinggi tidak bermaksud harga jualan yang lebih tinggi. Faktor yang paling penting dalam menjual rumah tuan puan untuk lebih untung dan dalam tempoh waktu yang singkat adalah dengan menentukan harga dengan betul.

2. Kebersihan Rumah Perlu Dijaga

Sebuah rumah yang bersih akan terjual lebih cepat dan pada harga yang lebih tinggi. Rumah yang bersih dari sebarang kotoran akan kelihatan lebih besar dan lebih luas. Pembeli tertarik dengan rumah yang diselenggara dengan baik. Apabila pembeli berjalan melalui rumah tuan puan dan melihat bahawa ia telah dijaga mereka kurang risau akan masalah yang bakal dihadapi. Luangkan masa untuk membersihkan rumah tuan puan. Oleh kerana tuan puan akan berpindah pada bila-bila masa maka sekarang adalah masa untuk memulakan pembungkusan barang-barang rumah yang hanya mengambil banyak ruang tuan puan.

3. Bersedia untuk Membiarkan Rumah Boleh Dilawati Pembeli Pada Bila-Bila Masa

Apabila rumah tuan puan berada di pasaran dan dijual pada harga yang tepat, pembeli tidak akan teragak-agak untuk membuat temujanji untuk melihatnya. Bersedia untuk membiarkan pembeli datang dan melihat sendiri rumah tuan puan. Rumah tuan puan perlu sentiasa tersedia untuk dilawat oleh pembeli pada bila-bila masa dan juga tersedia untuk dilihat. Sesetengah pembeli hanya dapat melihat rumah pada hujung minggu kerana jadual kerja. Lain-lain, mungkin bergerak dari luar bandar dan hanya mempunyai sedikit masa untuk melihat rumah semasa berada di bandar. Tuan puan tentu tidak mahu rumah tuan puan tidak dipertimbangkan oleh pembeli hanya kerana ia tidak tersedia untuk dilihat betul tidak?

4. Pemilihan Cat Baru untuk Rumah

Penambahbaikan yang terbaik dan paling murah yang boleh tuan puan lakukan pada rumah tuan puan ialah lapisan baru pada cat rumah. Tuan puan akan mendapat pulangan yang lebih besar untuk wang anda dengan hanya menukar warna cat rumah. Sebuah rumah kelihatan segar dan kemas dengan lapisan warna cat yang baru. Cat yang mengelupas, warna cat gelap, dan dinding yang kotor boleh menyebabkan minat pembeli terhadap rumah tuan puan hilang. Cat neutral segar sentiasa menjadi pilihan yang baik untuk dimulakan apabila menjual rumah tuan puan.

SUMBER: PROPERTYBAH.MY 

Kongsikan Sekiranya Bermanfaat...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *