5 TOP TIP UNTUK MENGURANGKAN HARGA DENGAN CARA ANDA DALAM PEMBELIAN LELONGAN PRAUDIT

Apabila pembeli terlibat dalam perundingan untuk harta yang mereka jatuh cinta, emosi dapat memerintah logik.

Mudah untuk ditangkap pada masa ini dan akhirnya membayar lebih daripada yang anda mungkin perlu.

Sebagai sama ada pembeli rumah atau pelabur hartanah, adalah penting untuk tidak terbawa oleh emosi anda, tetapi sebaliknya menghampiri proses rundingan dari kedudukan detasmen yang berpengetahuan.

APAKAH YANG SAYA MAKSUDKAN OLEH INI?

Sudah cukup, anda perlu membuat penyelidikan anda, mengetahui nilai harta yang anda harapkan untuk membeli dan kekal sebagai tidak memihak yang boleh jadi jika perlu, anda boleh pergi. \

Oleh itu mari kita lihat cara terbaik untuk mendapatkan harta sebelum lelongan dan bagaimana anda boleh menggunakan beberapa taktik rundingan  dan diuji untuk keluar dari hadapan permainan.

PAKSA UNTUK MEMBELI SEBELUM LELONGAN

Membeli sebelum lelongan kadang-kadang boleh menjadi lebih saraf-wracking daripada menghadiri lelongan itu sendiri.

Apabila anda berdiri di kalangan orang ramai penawar, anda dapat melihat dengan jelas pembangkang anda dan harga yang mereka bersedia bayar.

Saya dapati lelongan kaedah jualan yang telus, dimana jika anda berpengalaman, boleh memberikan anda kelebihan.

Walau bagaimanapun baru-baru ini membeli pasukan di Metropole untuk pembeli rumah yang membawa kepada cahaya betapa tekanannya meletakkan kad anda di atas meja sebelum acara besar.

Dibentangkan dengan rumah bandar yang telah diubahsuai secara menarik yang dijadualkan untuk lelongan, tetapi akan menjual dua minggu lebih awal kerana vendor telah menerima tawaran yang boleh diterima, kami ditahan oleh agen jualan untuk bergerak atau kalah.

Menjelaskan bahawa jika tidak ada tawaran lain yang akan datang, harta itu akan dijual, ejen itu mewujudkan rasa segera bahawa orang awam akan berasai takut

Pada peringkat ini pelanggan kami, pasangan yang sudah berkahwin muda, tidak dapat melihat harta itu jadi saya membeli sedikit masa – cukup untuk mendapatkan mereka melalui pemeriksaan dan seperti yang saya dapati, mereka jatuh cinta dengan rumah kerana ia sesuai dengan keluarga mereka syarat,

PERATURAN PERJANJIAN

Saya meminta ejen itu untuk menyatakan dengan jelas peraturan khusus agensinya apabila hartanah dijual sebelum lelongan dan seperti mana yang diharapkan, terma dan syarat kebanyakannya didorong oleh vendor, termasuk deposit 10%, syarat tidak bersyarat dan tarikh penyelesaian khusus untuk memenuhi keperluan pembelian vendor.

Di samping itu, tawaran kami terpaksa ditulis secara bertulis dan disampaikan lewat jam 5 petang pada hari perniagaan berikutnya.

Walaupun saya tidak mengetahui tawaran tertentu yang telah dibuat, saya dinasihatkan bahawa ia berada di hujung bahagian harga yang disebut harga.

Walau bagaimanapun, dengan teliti meneliti kawasan dan nilai harta setanding bersama dengan jualan baru-baru ini, saya tahu harta itu bernilai lebih daripada anggaran harga teratas.

BACA JUGA:  4 cara pelabur buat ‘duit mudah’ dengan hartanah. Rugi tak baca.

Dengan maklumat ini, kami menubuhkan harga ‘pergi jauh’ dan memutuskan jika ia melebihi, kami akan meneruskan pencarian harta benda dan tidak memikirkan apa yang mungkin berlaku.

Pada asasnya, kita terhad untuk membuat tawaran terbaik dan jika ia berlaku lebih daripada pembeli pertama maka, tanpa tawaran kami didedahkan kepada mereka, mereka akan mempunyai hak membalas

Walau bagaimanapun, kami tidak akan diberikan kemewahan yang sama, jadi untuk terus mendahului permainan kami mengira berapa banyak pihak yang berminat boleh pergi dan semoga menjadikan tawaran kami lebih menarik, namun tidak terlalu berlebihan untuk nilai hartanah.

Inilah yang saya panggil ‘terbang buta’ dan untuk mendapatkan kesepakatan yang terbaik dan mengalahkan persaingan, pengetahuan pasaran yang betul dan strategi belian sangat penting untuk memberikan anda kelebihan.

Walau bagaimanapun, kami tidak akan diberikan kemewahan yang sama, jadi untuk terus mendahului permainan kami mengira berapa banyak pihak yang berminat boleh pergi dan semoga menjadikan tawaran kami lebih menarik, namun tidak terlalu berlebihan untuk nilai hartanah.

Satu-satunya perkara yang kami teruskan ialah kami tidak tahu siapa yang kami bersedia untuk menawarkan sehingga tarikh akhir 5 petang.

Saya menghantar kontrak pada jam 4:59 petang dan dinasihatkan supaya kami mempunyai harga tertinggi di atas meja.

Saya mempunyai kopi dan menunggu kira-kira 15 minit untuk mendengar hasilnya kerana tawaran itu disampaikan kepada vendor, yang berada di dalam ejen itu bersedia menandatangani kontrak.

Pembeli prospektif yang lain, yang telah membuat yang pertama juga hadir, melaksanakan hak mereka untuk meningkatkan tawaran mereka tetapi bernasib baik kami hanya menyepak mereka di pos – ia adalah bangsa yang sangat rapat!

Seperti yang anda boleh bayangkan, pelanggan kami sangat gembira.

Ia adalah roller coaster emosi, tetapi hasil yang hebat.

 

APAKAH PELAJARAN?

Mesej pengambilan besar adalah masa yang selalu menjadi faktor kritikal ketika datang ke negosiasi yang berhasil.

Dalam kes ini, ia adalah satu-satunya senjata yang kita harus memberi tekanan kepada pembeli lain kerana, jika kita memberi respons lebih awal daripada tarikh akhir 5 petang, pembeli pertama mungkin menggunakan masa tambahan untuk membuat tawaran lebih tinggi daripada kita; dan ia akan menjadi pelanggan kami yang berjalan jauh tanpa rumah mimpi mereka.

Secara ringkasnya, inilah lima petua utama saya untuk merundingkan perjalanan anda ke dalam pembelian pra-lelongan;

  1. LAKUKAN KERJA RUMAH ANDA

 

Ia mungkin dianggap ‘terbang buta’ untuk membuat tawaran yang kompetitif terhadap pembeli lain yang berpotensi apabila cuba menjamin harta sebelum lelongan, tetapi itu tidak bermakna anda tidak tahu tentang harga yang anda bersedia bayar.

 

Senjata terbaik ketika merujuk kepada rundingan dalam bidang harta benda adalah pengetahuan.

BACA JUGA:  5 Tips Asas untuk Melabur dalam Harta Tanah

 

Tahu pasaran, ketahui nilai harta yang dipersoalkan dan bersenjata dengan kekuatan itu, jika itu hak milik – dan terutama jika anda mencari membeli rumah anda – jangan takut untuk meletakkan tawaran terbaik anda terlebih dahulu.

 

Tidak mustahil risiko kehilangan rumah impian anda hanya kerana anda mahu menawar murah.

 

Tetapi anda juga harus bersedia untuk pergi jika harga terlalu tinggi.

 

  1. BERSEDIA UNTUK KALAH

 

Walaupun tiada siapa yang suka menganggap diri mereka sebagai ‘kalah’ dalam apa-apa jenis kempen rundingan, jauh lebih baik untuk pergi dan hidup untuk melawan hari lain daripada melakukan lebih banyak ke harta yang anda telah buta secara emosi.

 

Ini kembali kepada nombor satu – jika anda mengetahui nilai sebenar sesuatu harta dan menetapkan had ke atas apa yang anda bersedia bayar, pastikan anda berpegang pada pelan anda.

 

Lagipun, terdapat banyak lagi “ikan di laut” dan dengan kehilangan anggun, anda mungkin akan mendapati anda pemenang yang lebih besar pada kali seterusnya.

 

  1. JANGAN DIPAKSA DENGAN “JUALAN LELONG”

 

“Jualan Lelong” adalah di mana dua atau lebih pembeli berpotensi membuat “bidaan buta” sebelum harta itu akan dilelong.

 

Tidak tahu berapa banyak pihak lain yang menawarkan, ejen jualan akan memberitahu anda bahawa mereka telah meletakkan jumlah yang lebih tinggi dan bertanya sama ada anda bersedia untuk meningkatkan tawaran anda.

 

Ini boleh pergi beberapa kali, bergantung pada seberapa jauh setiap parti bersedia untuk pergi.

 

Jualan Lelong sering menolak harga harta benda yang melebihi alasan kerana emosi menjadi lebih baik daripada peserta yang tidak disengajakan.

 

Sekali lagi, kunci adalah untuk pergi apabila anda mencapai had yang anda buat sendiri.

 

  1. MASA ADALAH SENJATA TERBAIK ANDA

 

Gunakan masa untuk kelebihan anda dengan membuat tawaran anda pada saat terakhir yang mungkin.

 

Jangan sekali-kali terlalu tergesa-gesa atau tidak sabar kerana ini akan bertindak terhadap anda dan boleh jadi sebab anda kalah kepada pembeli lain.

 

Semasa rundingan, menunggu adalah senjata yang hebat dalam senjata anda. Ia akan membuat  pihak lain berpeluh sedikit dan ia memberi anda kelebihan.

 

  1. MAINKAN KAD ANDA HAMPIR KE KECEMERLANGAN ANDA

 

Ejen hartanah sangat mahir dalam mengutuk maklumat daripada pembeli yang berpotensi, termasuk harga yang mereka bersedia untuk membayar harta.

 

Lagipun – ia adalah tugas mereka!

 

Kadang-kadang anda boleh berakhir mendedahkan perkara-perkara kepada mereka yang anda tidak pernah bertujuan dan yang mungkin merugikan kuasa perundingan anda.

 

Dengan menjaga kad anda dekat dengan anda dan mendedahkan sedikit tentang berapa banyak yang anda bayar untuk rumah, anda mengekalkan kelebihan dan memastikan ejennya tidak boleh menggunakan maklumat anda untuk mempengaruhi pembeli lain yang berpotensi untuk meningkatkan tawaran mereka dan melebihkan anda.

BACA JUGA:  Kelebihan Amanah Hartanah Bumiputera

 

APAKAH LANGKAH ANDA BOLEH AMBIL SETERUSNYA?

 

Jika anda berfikir untuk membeli rumah baru anda atau hartanah pelaburan kenapa tidak menilai lapangan bermain dan dapatkan ejen pembeli yang berpengalaman dari Metropole di sebelah anda.

 

Walaupun kami tahu dengan jelas sebagai ejen pembeli utama Australia untuk pelabur, kami juga membantu pembeli rumah mencari rumah impian mereka pada harga yang tepat.

 

Sekiranya anda mencari nasihat bebas, tidak ada yang dapat membantu anda seperti ahli strategi pelaburan hartanah bebas di Metropole.

 

Ingat pasukan memenangi anugerah pelbagai strategi pelaburan hartanah di Metropole tidak mempunyai sifat untuk dijual, jadi nasihat mereka tidak berat sebelah.

 

Sama ada anda seorang pemula atau pelabur hartanah yang berpengalaman, kami ingin membantu anda merangka strategi pelaburan atau mengkaji portfolio anda yang sedia ada, dan membantu anda mengambil pelaburan hartanah anda ke peringkat seterusnya.

Kongsikan Sekiranya Bermanfaat...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *