8 PERKARA YANG PERLU DIPERTIMBANGKAN KETIKA MEMBELI HARTA PELABURAN

Selama berbulan-bulan sekarang, pasaran perumahan telah terhalang oleh terlalu banyak rumah yang dikejar oleh terlalu ramai pembeli, mengehadkan pilihan untuk pembeli yang berpotensi dan menolak harga rumah dan bahkan mengakibatkan bidaan di pasaran lebih panas.

Kekurangan harta yang berterusan mengakibatkan bilangan kontrak terkecil dalam setahun untuk membeli rumah yang ada. Kekurangan harta benda adalah masalah bukan hanya bagi mereka yang mencari tempat tinggal, tetapi bagi mereka yang ingin melabur dalam hartanah, melihat pulangan dalam bentuk pendapatan sewa atau keuntungan yang diperoleh daripada penjualan rumah rehab.

Pembeli semua jenis, termasuk pelabur, mendapati ia adalah satu cabaran untuk mencari rumah di pasaran kami kerana inventori yang rendah.  Rumah yang memerlukan pembaikan dan peningkatan yang ketara tetapi berada di lokasi yang panas mungkin merupakan pelaburan yang bijak.

Sama ada anda sedang mempertimbangkan untuk membeli sebuah kompleks multiunit untuk sewa segera, membeli rumah sekarang dengan idea untuk menjualnya beberapa tahun atau keuntungan dari pembelian top-fixer yang boleh dijual semula pada harga yang lebih tinggi, inilah yang harus dilihat kerana apabila mempertimbangkan hartanah sebagai pelaburan:

 

Rancang pada bayaran pendahuluan yang besar. Insurans gadai janji tidak tersedia untuk hartanah pelaburan, jadi bayaran pendahuluan 20 peratus diperlukan untuk mendapatkan pembiayaan tradisional. Dan meletakkan lebih banyak lagi boleh menyebabkan kadar yang lebih baik. Selain itu, kos pinjaman pada umumnya lebih tinggi untuk hartanah pelaburan.

 

Menikmati menjadi yang berguna dan memperbaiki perkara. Pastikan anda mempunyai penjimatan yang cukup untuk mengendalikan apa-apa pembaikan yang tidak dijangka dalam jangka pendek – sebelum pemeriksaan sewa mula beroperasi.

 

Pendapatan berbeza-beza. Penyewa datang dan pergi, dan mungkin mengambil sedikit masa untuk menyewa unit yang dikosongkan – terutamanya jika ia memerlukan pembaikan atau penggantian yang besar, mengurangkan pendapatan anda. Tetapi anda masih perlu membayar bil, termasuk gadai janji, cukai harta dan insurans.

 

Cukai harta. Bergantung pada jenis harta sewa yang dibeli dan berapa lama ia disimpan, pelabur dapat menemui peningkatan besar dalam cukai harta, sekiranya pengecualian homestead telah disediakan untuk pemilik sebelumnya.

 

 Berhati-hati dengan pembaikkan. Jika anda baru melabur dalam hartanah, berhati-hati mengambil cabaran yang lebih besar daripada yang anda boleh mengendalikan. Kecuali jika anda mempunyai kemahiran untuk peningkatan besar-besaran – atau kenal seseorang yang melakukan kerja yang berkualiti dengan harga yang murah – anda mungkin akan membayar terlalu banyak untuk memulihkan harta itu dan masih membuat keuntungan atas jualannya. Pilihan yang lebih baik ialah mencari hartanah yang memerlukan pembaikan sederhana yang berharga dengan harga di bawah pasaran.

 

Permulaan yang kecil. Bermula kecil – membeli apartmen tunggal, kondo atau dupleks, sebagai contoh – boleh membantu anda mendapatkan alasan untuk melabur dalam hartanah dan memutuskan sama ada ia benar-benar langkah yang tepat untuk anda.

 

Pilih pasangan anda secara bijak. Jika anda tidak mampu untuk membeli harta anda sendiri dan ingin mendapatkan pelaburan bersama, pastikan anda tidak hanya selesa dengan rakan kongsi perniagaan anda tetapi perjanjian itu telah dibeli untuk membeli dan mengurus pelaburan.

 

Pertimbangkan REIT. Sekiranya cabaran harian untuk membeli dan menguruskan sewa terlalu memberatkan, masih ada cara untuk mendapat manfaat daripada melabur dalam hartanah: amanah pelaburan hartanah. REIT adalah syarikat swasta atau awam yang menggunakan wang pelabur untuk membeli dan menyewa hartanah. REIT mudah dibeli – hanya membuka akaun pembrokeran – dan mereka menghasilkan banyak faedah yang sama yang benar-benar memiliki hartanah, seperti pendapatan rutin (dalam bentuk dividen suku tahunan), dan biasanya menawarkan pulangan yang lebih baik dan lebih dipercayai.

Kongsikan Sekiranya Bermanfaat...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *