ADAKAH HARGA RUMAH DI MALAYSIA AKAN TURUN PADA 2018 ?

Terdapat banyak pendapat dan spekulasi mengenai pasaran hartanah baru-baru ini.

Satu pemangkin perbincangan adalah artikel yang diterbitkan di Free Malaysia Today bertajuk “Pasaran hartanah akan teruk pada tahun 2018, kata pakar”

“Cheong menjangka harga rumah jatuh dari RM500,000 kepada RM300,000.”

Di sebalik kenyataan itu, Putrajaya mengumumkan bahawa ia akan menghentikan pengesahan untuk kompleks membeli-belah, pejabat, pangsapuri dan kondominium mewah yang berharga lebih RM1 juta di bandar itu-ia memberitahu kami bahawa menghentikan itu “tidak tepat”.

Sejak artikel awal, bahagian penting yang ditulis oleh Mark Chua seorang pekerja bank yang berkhidmat selama 17 tahun telah membuat ulasan di Facebook.

Petikan khas dari Mark ialah:

“Penyelidikan oleh Universiti Chicago menunjukkan bahawa untuk setiap penurunan RM100,000 nilai harta anda, perbelanjaan pengguna akan berkurangan sebanyak RM3,000 setahun.”

“Jika harga rumah turun dari RM500k hingga RM300k, membeli rumah akan menjadi kebimbangan paling rendah. Purata rakyat Malaysia akan mempunyai masalah lain yang perlu dibimbangkan; iaitu keyakinan pengguna yang merosot, perbelanjaan runcit yang lebih rendah dan pengangguran yang lebih tinggi! ”

Tetapi kami mahu mendengar lebih banyak pandangan dari suara orang lain. Jadi kami menjangkau dan mendapat jawapan dari 3 orang dalam industri yang memiliki hartanah yang masih hidup dan bernafas.

Apa yang mereka fikirkan tentang ramalan tersebut?
Gadiy Lim adalah pengasas Bumbung-permulaan Malaysia yang memudahkan pertandingan antara ejen dan bakal pembeli. Dan beliau cenderung untuk tidak bersetuju dengan teori-teori pecah gelembung pada tahun 2018.

“Pada pendapat saya, langkah-langkah ini perlu dilakukan dengan kemampuan, kerana kebanyakan projek hartanah disasarkan kepada purata di atas dan bukannya pendapatan purata yang lebih rendah bagi rakyat Malaysia.”

Wong Whei Meng adalah pengasas Speedrent, aplikasi yang sepadan dengan pemilik dengan penyewa yang berpotensi, bukannya pembeli. Beliau berfikir bahawa ini semua tentang ketidakseimbangan penawaran dan permintaan.

“Media telah melapor ini selama beberapa tahun ini-kebanyakan hartanah yang dibina diarahkan ke projek mewah. Orang ramai pada umumnya tidak mampu. Saya percaya projek-projek mewah adalah risiko kepada harga rumah menjadi tinggi.”

Mengenai sama ada rumah RM500k akan jatuh ke RM300k-“Saya tidak fikir ia akan menjadi drastik pada urus niaga sekunder,” kata Whei Meng.

Ini benar walaupun dia berfikir bahawa “pelabur yang tidak mempunyai kuasa memegang kuat bersedia untuk melepaskan harga yang lebih rendah untuk mengelakkan lelongan”.

Seorang ahli media perumahan juga menimbang tentang perkara ini. Charles Tan adalah Ketua Pengarang kopiandproperty, sebuah penerbitan hartanah bebas di Malaysia.

“Lihatlah senarai di tapak hartanah utama. Jika setiap penyenaraian tunggal melebihi RM500,000 maka saya fikir pertempuran yang dijangkakan mungkin berlaku. “

SUMBER

Kongsikan Sekiranya Bermanfaat...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *