Apakah Itu Amanah Saham Bumiputera!

Siapa je yang tak pernah dengar pasal ASB ni. ASB itu lah, ASB ini lah. Tak cukup dengan tu, mak cik pak cik kita semua pun mesti ada tanya kita “dah ada akaun ASB ke?” kalau ada okay lah, kalau tak ade habis dibebelnya sebagai ‘anak muda yang tak reti jaga duit’

Tapi apa sebenarnya ASB ni? kenapa ramai sangat yang pentingkan ASB sehingga kan dilaburnya duit simpanan dalam ASB?

Sebenarnya, Amanah Saham Bumiputera (ASB) ni merupakan dana unit amanah yang Bumiputera Malaysia yang perlu ada. Tapi itu lah, bukan semua orang faham apa dia ASB ni dan kenapa ABS ni boleh membantu korang.

Apa Dia Amanah Saham Bumiputera (ASB) Ni?

ASB ni dilancarkan oleh Amanah Saham Nasiaonal Berhad pada 2 Januari 1990 untuk membantu bumiputera dalam menyediakan simpanan alternatif. Simpanan alternatif ASB ni pulak boleh menjana pulangan/lkeuntungan untuk jangka masa yang panjang dan secara konsisten. Maksudnya, pulangan setiap tahun yang korang akan terima adalah konsisten.  ASB ni jugak dibuat sebagai harga dana pendapatan ekuiti tetap, iaitu harga seunit dana tu dah tetap dengan harga RM1.00. Selain itu, sebarang jualan dan yuran penebusan unit ASB ni tak akan dikenakan caj.

Korang kena tau ni yang ASB ada had pelaburan, sehingga RM200,000 je. Tapi jangan risau, hanya had pelaburan yang ada had, sekiranya perolehan modal yang korang terima menyebabkan akaun ASB korang lebih RM200,00, ianya takkan dikira pun sebagai had pelaburan. Korang sebagai pelabur jugak bebas nak melabur banyak mana dan bila korang nak melabur, takde kekangan pun untuk korang melabur. kalau korang nak beli unit tambahan pun boleh, ASB benarkan.

Dengan melabur dalam ASB, korang boleh enjoy dividen tiap-tiap tahun secara konsisten kot, dan jumlah dividen yang korang akan terima tu berdasarkan jumlah minimum setiap bulan dan modal korang. Part yang syoknya, ASB akan berikan pulangan dividen tak kurang dari 8.5% setahun. Banyak tu! Korang boleh klik sini kalau nk tengok sejarah jadual pulangan. Sebab jumlah dividen ASB yang gempak ni lah buat ramai orang join ASB.

Kat Mana Nak Beli Dana ASB?

Korang boleh mulakan pelaburan Dana ASB korang sama ada melalui bank atau ejen bukan bank:

  1. Maybank
  2. RHB
  3. CIMB
  4. AffinBank
  5. Bank MuamalatMalaysia Berhad
  6. Hong Leong Bank Berhad
  7. Hong Leong Islamic Bank Berhad
  8. Bank Simpanan Nasional
  9. Alliance Bank
  10. Ambank

Ejen bukan bank pulak adalah Pos Malaysia.

Disebabkan zaman kan dah maju, bank-bank jugak sediakan perbankan internet untuk korang senang buat urusan pelaburan ASB. Selain tu, korang jugak boleh guna perbankan internet ni untuk menambah atau melanggan lagi banyak unit pelaburan ASB. Mana yang rasa-rasa nak buat pelaburan ASB untuk mak ayah korang, tak pun untuk anak-anak korang, boleh boleh buat guna servis perbankan internet ni. Kira settle lah semua dalam satu tempat.

Tapi, duit tak cukup, boleh buat pinjaman tak untuk melabur dalam ASB? Berbaloi ke? 

Yelah, tak semua orang ada simpanan sampai beratus ribu. Tapi tu tak mnejadikan alasan untuk korang tak melabur dalam ASB ni. Bagi yang kurang duit tapi masih berminat untuk buat pelaburan ASB ni, korang boleh check Pinjaman ASB ni.
SUMBER: Loanstreet

Kongsikan Sekiranya Bermanfaat...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *