Category: Info Hartanah

JERAT DSR UNTUK INDIVIDU- HARTANAH

PELABURAN HARTANAH: JERAT DSR UNTUK INDIVIDU! . DSR atau nama lain Debt Service Ratio adalah satu formula yang digunakan untuk mengira kelayakan komitmen seseorang dari gaji mereka dan jumlah pinjaman bank atau institusi kewangan yang mereka sedang servis sekarang. Ia juga menunjukkan tahap keupayaan anda untuk membayar semula pinjaman yang telah dilakukan dari pihak bank. […]

Baca Selanjutnya

KERAJAAN MAHU LIHAT PERUBAHAN HARGA RUMAH SELEPAS PENGECUALIAN SST

GEORGE TOWN: Kerajaan Persekutuan mahu melihat lebih banyak respon positif daripada penggiat industri perumahan susulan pengumuman bahawa perkhidmatan pembinaan dikecualikan daripada Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST). Menteri Kewangan Lim Guan Eng berharap dapat melihat sekurang-kurangnya beberapa perubahan harga rumah pada masa depan memandangkan kerajaan tidak mengutip cukai ke atas perkhidmatan pembinaan. Beliau menjelaskan bahawa harga […]

Baca Selanjutnya

JERAT DSR UNTUK INDIVIDU- HARTANAH

DSR atau nama lain Debt Service Ratio adalah satu formula yang digunakan untuk mengira kelayakan komitmen seseorang dari gaji mereka dan jumlah pinjaman bank atau institusi kewangan yang mereka sedang servis sekarang. Ia bertujuan untuk menilai tahap keupayaan anda untuk membayar semula pinjaman yang telah diluluskan dari pihak bank. Lebih rendah DSR bermaksud lebih tinggi […]

Baca Selanjutnya

Macam mana orang tak bergaji tetap boleh beli rumah?

Nak capai apa yang kita impikan, serius boleh. Yang penting, kita kena lah berusaha. Cari ilmu dan belajar dari pengalaman orang. Percaya pada diri sendiri. Untuk korang yang nak belajar dari orang yang dah berjaya, jom baca perkongsian Cik Syafieqah A’lya ni. Bagaimana dia boleh beli rumah lagi walaupun tak bergaji tetap? Jom baca sama-sama. – Bank […]

Baca Selanjutnya

AKTA RUMAH SEWA WUJUD SISTEM SEWAAN LEBIH BAIK

SHAH ALAM: Kerajaan disaran mewujudkan akta khas berkaitan sewa rumah kediaman bagi mewujudkan sistem sewaan rumah lebih berkesan, sekali gus menambah baik undang-undang dan akta sedia ada. Buat masa ini, antara undang-undang yang terpakai kepada transaksi sewaan kediaman di Malaysia termasuk Akta Kontrak 1950, Akta Distress 1951 dan Akta Specific Relief 1950. Presiden Persatuan Guaman […]

Baca Selanjutnya

APARTMENT DI MALAYSIA -TANGGUNGJAWAB SIAPA KALAU TERDAPAT KEROSAKKAN ATAU KECACATAN .

Bayangkan keadaan ini – taman yang kaya dengan kehijauan. Kolam renang yang cantik. Kanak-kanak berlari sana sini dan bermain di taman permainan tanpa anda rasa bimbing peralatan taman permainan akan patah atau rosak. Keadaan demikian merupakan keadaan kehidupan di apartmen atau kondo atau istilah teknikalnya, hakmilik strata. Ia merujuk kepada pembangunan tanah yang membahagikan bangunan […]

Baca Selanjutnya

TIPS BELI RUMAH IDAMAN BUAT BUJANG

Rasanya ramai di kalangan kita memang nak sangat memiliki sebuah rumah impian kan? Tapi takut, risau, bimbang, gundah gulana memikirkan kemampuan diri. Sebagai seorang yang masih bujang, banyak perkara kita perlu ambil tahu secara berat sebelum decide nak beli rumah. Kat sini Beta nak berkongsi sedikit tips untuk membeli rumah kali pertama. Kaji sebab Mengapa […]

Baca Selanjutnya
house_rent.jpg

TIPS JADI TUAN RUMAH YANG TERBAIK

1) Jadi proaktif dalam hal penyelenggaraan rumah.

Kadang-kala, tindakan kecil kita akan berikan impak yang besar dekat mata penyewa.

Bila penyewa buat aduan untuk sebarang kerosakan kat rumah tu, buat dengan kadar segera. Tak guna pun menangguh kerja, sebab nak tak nak kena buat juga nanti.

Dan korang sendiri tahu. Kalau buat awal-awal, dah tentu boleh jimatkan banyak kos lain seperti masa dan juga tenaga. Setuju?

Baca Selanjutnya
PELABURAN HARTANAH

Bergaji RM3K pun tak beli rumah lagi?

Bagi anak muda yang baru dapat kerja, normallah jika masih bertatih nak susun langkah nak beli rumah sendiri. Tapi macam mana pula orang yang dah bergaji RM3000 sebulan pun tak mula beli rumah lagi? Bila ditanya, macam-macam alasan keluar. Selagi korang tak kenalpasti punca yang menyebabkan tak beli rumah sampai sekarang, sampai ke sudah korang […]

Baca Selanjutnya

TIPS BELI RUMAH IDAMAN BUAT ORANG BUJANG

TIPS BELI RUMAH IDAMAN BUAT ORANG BUJANG. (YANG BERLAGAK BUJANG JANGAN BACA!!) 1. Ramai anak-anak muda yang masih takut untuk beli rumah. Alasannya, takut tak boleh bayar memandangkan rumah baru semuanya mahal-mahal belaka <– Aku tak nafikan. 2. Opsyen yang ada, apartmen lama dan buruk boleh dijadikan pilihan. Aku baru sahaja search di MudahDotMy dan […]

Baca Selanjutnya
7 Keburukan Pelaburan Hartanah Yang Perlu Anda Tahu!

7 KEBURUKAN PELABUR HARTANAH ANDA PERLU TAHU!

1. Hartanah adalah satu bentuk asset pelaburan yang sukar untuk dilupuskan berbanding dengan saham dan stok (tempoh kecairan asset stok dan saham lebih cepat dan mudah). Jika anda boleh menjual saham pegangan dengan memberi arahan kepada broker saham broker atau agent hartanah mungkin terpaksa menjualnya dalam tempoh setahun. Ini kerana setiap hartanah mewakili nilai tertentu […]

Baca Selanjutnya

TIPS MEMBELI RUMAH MASA GAWAT

Tahun ini dijangka tahun gawat pada kita semua. Walaupun begitu, keinginan memilik ruamh itu ada. Sebenarnya, semasa waktu ini lah offer hartanah tersangat lah banyak dan tersangat lah awesome. Ada hartanah 2nd hand yang dijual hingga 10-20% di bawah market value. Banyak tu!!! Berikut adalah beberapa tips untuk membeli rumah masa gawat : 1. Beli rumah […]

Baca Selanjutnya
ZXsvrrIjZqkEiCWL.jpg

TIPS TERPENTING APABILA ANDA MENYEWAKAN RUMAH ANDA

Tips Nak Sewakan Rumah bagi Pemilik Rumah.
Ramai yang nak sewa rumah. Ada yang nak sewa sebab kena pindah tempat kerja, kena posting di tempat lain. Ada yang sewa sebab dah beli rumah baru, rumah lama sewakan sebab sayang nak jual. Ada juga yang memang beli untuk pelaburan, jadi beli untuk dijadikan rumah sewa.

Baca Selanjutnya
jual4

TIPS JUAL ASET ANDA DENGAN CEPAT

Dipasaran, memang terdapat banyak rumah yang ready untuk dijual, bagaimanakan anda meletakkan rumah anda lain dari yang lain? Ikut langkah-langkah berikut untuk menjual rumah dengan lebih cepat dari yang lain.

1. “Boost curb” ialah daya tarikan pada bahagian luar rumah anda yang dapat dilihat dari jalan. Ramai orang akan jalan melalui kawasan rumah anda semasa ingin mencari rumah dan membuat keputusan pada masa itu juga jika mereka berminat untuk melihat ke dalam rumah. Pastikan rumah anda sentiasa bersedia untuk dilawati oleh pembeli dengan tips ini :

  • Mencuci kawasan rumah
  • Paparkan nombor rumah anda untuk mudah dibaca
  • Menanam bunga-bunga mekar dan tumbuhan hijau yang segar
  • Memotong rumput, dan membaja semula
  • Mencuci tingkap depan rumah
  • Mengecat semula rumah
Baca Selanjutnya

JENIS SEWAAN

Fully Furnished/Partly Furnished: Anda perlu menyediakan kelengkapan seperti mesin basuh, dapur, katil, tilam, almari, sofa, televisyen, peti ais, meja makan dan laian. Sudah pasti kadar sewaan tinggi, namun anda perlu berhadapan risiko kerosakan barangan yang disediakan (kos penyelenggaraan). Basic: Sewakan sahaja dalam keadaan kosong. Kadar sewaan rendah, namun anda tidak perlu mengeluarkan kos tambahan. Anda […]

Baca Selanjutnya

KTA SEWAAN KEDIAMAN AKAN DIGUBAL ?

SEMASA membentangkan Ba­jet 2018 baru-baru ini, Bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak menyatakan pengecualian cukai ke atas pendapatan sewaan rumah sebanyak 50 peratus akan dinikmati oleh pemilik rumah yang menyewakan rumahnya kepada penyewa dengan syarat pendapatan sewa itu tidak melebihi RM2,000 sebulan dan kediaman itu disewakan kepada rakyat Malaysia yang bermastautin di negara […]

Baca Selanjutnya

URGENT SALE PERLUKAH JUAL MURAH?

URGENT SALE perlukah JUAL MURAH?   Sekiranya anda URGENT menjual hartanah anda…. adalah lebih baik anda mendapatkan cadangan dan nasihat dari agen hartanah di kawasan tersebut terlebih dahulu. pemilik rumah yang ‘Urgent’ cenderung memilih untuk meletakkan harga ‘asking’ yang rendah [baca ; buang harga] bagi tujuan menarik pembeli dalam masa yang singkat. Menetapkan asking price yang rendah […]

Baca Selanjutnya
Pembiayaan hartanah

TEKNIK SELESAIKAN HUTANG RUMAH DENGAN REFINANCE

Berjaya memiliki sebuah rumah adalah impian setiap insan selepas berhempas pulas menjaga profil kewangan dan melalui prosedur dokumentasi dan tempoh menunggu yang kadangkala menguji kesabaran dan keimanan. Namun begitu, masalah itu seakan tidak berhenti di situ kerana anda masih perlu membayar komitmen bank atas pinjaman rumah yang anda beli dari pihak bank! Dewasa kini, duit […]

Baca Selanjutnya

4 TIPS MENJUAL HARTANAH ANDA DENGAN CEPAT DAN MUDAH

4 Tips Menjual Hartanah Anda Dengan Cepat Dan Lancar   (1). Menjual hartanah pada harga pasaran semasa. Hartanah merupakan suatu aset yang mempunyai nilai pasaran semasa. Nilai pasaran ini diguna pakai dan menjadi asas kepada seorang pembeli hartanah membuat pertimbangan dan keputusan membeli sesebuah hartanah. Begitu juga dengan institusi keewangan akan memberi pembiayaan keewangan kepada […]

Baca Selanjutnya
PELABURAN HARTANAH

UNTUNG KE PELABURAN HARTANAH ANDA?

Dalam pelaburan hartanah, ada dua jenis keuntungan yang kita boleh dapat iaitu keuntungan atas kenaikan harga dan keuntungan melalui aliran tunai (sewa). Jadi sebelum kita mula melabur hartanah, kita perlulah menenal pasti terlebih dahulu jenis keuntungan yang manakah menjadi fokus kita, sama ada aliran tunai atau kenaikan harga? Kali ini, kita akan membincangkan mengenai keuntungan […]

Baca Selanjutnya