Category: Pelaburan Hartanah

19pmdua.transformed.jpg

BANGUNKAN HARTANAH BAGI KUMPULAN PROFESIONAL MUDA -PM

KUALA LUMPUR: Sektor swasta digalak terbabit dalam pembinaan lebih banyak projek pembangunan hartanah yang memenuhi keperluan kumpulan kelas pertengahan atau M40, kata Datuk Seri Najib Razak. Perdana Menteri berkata, projek yang dibangunkan perlu lebih fleksibel dan unik, umpamanya menggunakan skim sewa beli perumahan yang sesuai dengan kedudukan kewangan kumpulan itu. “Kumpulan profesional muda seperti peguam, […]

Baca Selanjutnya
Pelaburan hartanah

BERNILAIKAH TANAH RIZAB MELAYU?

Jika menyebut tentang tanah rizab Melayu, pasti ramai yang membayangkan kawasan pertanian atau perladangan yang terletak di kawasan pedalaman sesebuah negeri. Pasti ramai juga yang mengetahui bahawa tanah yang berstatus rizab Melayu ini hanya boleh dijual kepada orang Melayu sahaja. Sedikit sebanyak persoalan lain pula yang timbul, iaitu bernilaikah tanah rizab Melayu? Sebab katanya banyak […]

Baca Selanjutnya
Kira-duit-30.12.16-.jpg

DARI MAKAN GAJI KE PELABUR BERJAYA

KENAPA RAMAI YANG TAK MAMPU BELI HARTANAH DAN APA YANG ANDA PERLU BUAT?   1. Bermula melabur dari tahun 2005 ketika berumur 24 tahun dengan bermodalkan duit sendiri RM2,000 untuk pembelian rumah pertama. Sudah membeli lebih daripada 40 hartanah sehinnga tahun 2014. 2. Sebab ramai rakan online yang mahu baca perkongsian saya, saya telah menulis […]

Baca Selanjutnya

KENALI DAN FAHAM TENTANG PELABURAN HARTANAH

1. Pelaburan hartanah ini macam-macam. Pilih lah strategi mana nak pakai antaranya: Beli rumah under construction dari developer. Beli rumah siap owner (subsale) Beli rumah lelong Buat sublet 2. Beli rumah under construction risikonya rumah tak siap. Kualitinya pun belum tahu bagus atau tidak bagus. Developer suka bagi pakej yang pelbagai untuk tarik pembeli. Kebiasaannya harga rumah under construction ni lebih murah berbanding semasa dah siap nanti. […]

Baca Selanjutnya
Hartanah_2017_1.jpg

POWERFUL MELABUR HARTANAH

1. Terbukti Boleh Melawan Inflasi Untuk Jangka Masa Panjang Memang tidak boleh kita nafikan lagi, harga hartanah akan sentiasa naik jika pemilihan lokasi hartanah anda tersebut adalah tepat. Semakin lama anda menyimpan hartanah anda tersebut, dalam masa yang sama juga semakin meningkatnya kadar inflasi (nilai harga barang), nilai hartanah anda turut akan melonjak naik. Ini […]

Baca Selanjutnya
harga-hartanah.jpg

SEBAB KENAPA PERLABURAN HARTANAH SANGAT MENGUNTUNGKAN!

Jangan melabur sebab orang lain melabur. Kita melabur sebab kita tahu kenapa kita perlu melabur, dan strategi yang kita akan gunakan untuk melabur. Kenapa bangsa Cina begitu agresif dalam dunia perniagaan juga turut agresif dalam dunia pelaburan hartanah? 1. Instrumen pelaburan yang berisiko rendah walaupun kos tinggi Semua jenis pelaburan mempunyai risiko yang tersendiri. Risiko […]

Baca Selanjutnya

9 TIPS PELABURAN HARTANAH

1) Cari hartanah berdekatan minimum dua pemangkin (booster) hartanah seperti MRT / LRT, bangunan pejabat baru, lebuhraya dan institut pengajian baru (universiti atau sekolah antarabangsa).

MRT / LRT.. rasanya semua orang tau kenapa. Kalau tempat tinggal dan ofis berdekatan stesen pengangkutan awam ni, kereta tak lagi diperlukan untuk ke tempat kerja. Dengan DBKL bercadang untuk mengurangkan bilangan tapak letak kereta di bandaraya KL, dah boleh nampak trend di mana semakin lama, kenderaan sendiri semakin tidak digalakkan digunakan di Lembah Klang.

Baca Selanjutnya

SAHAM MEDIA PRIMA MENINGKAT BERIKUTAN PENJUALAN HARTANAH

KUALA LUMPUR: Saham Media Prima Bhd meningkat pagi ini selepas syarikat berkenaan mengumumkan penjualan empat hartanah di Bangsar dan Shah Alam kepada PNB Development Sdn Bhd untuk RM280 juta, memberikan keuntungan bersih sekali, kira-kira 127.7 juta. Pada 9.52 pagi, sahamnya meningkat 3.5 sen kepada 44.5 sen dengan 539,000 saham diniagakan. Syarikat berkenaan sebelum ini menyatakan […]

Baca Selanjutnya
Pelaburan hartanah

5 FAKTOR RISIKO UTAMA PELABURAN HARTANAH

Di Malaysia, hartanah telah lama menjadi pilihan kegemaran utama ramai individu dalam medan pelaburan. Sejak dua dekad yang lalu, semakin ramai para pelabur yang menceburi bidang pelaburan hartanah bagi mencapai status kewangan yang lebih baik di masa hadapan. Malaysia mempunyai berjuta unit hartanah yang menjadi tumpuan rata-rata rakyat Malaysia seperti rumah, apartmen atau kondominium, lot […]

Baca Selanjutnya

BINA RUMAH KOMUNITI DI SELURUH NEGARA

IDRIS JUSOH menyampaikan Anugerah Ketua Pengarah kepada Shahrul Anuar yang ditemani ibu bapanya, Mohd. Saris Suntek (tengah) dan Badariah Badrul (kanan) dalam Majlis Konvokesyen Kolej Komuniti 2016 Pahang, Terengganu dan Kelantan di Kuantan Pahang semalam. Turut hadir Amir Md. Noor (kiri). BERNAMA
KUANTAN 6 Ogos – – Kementerian Pendidikan Tinggi merancang untuk memperluaskan pembinaan rumah komuniti kepada golongan miskin yang dilaksanakan menerusi kebolehan penuntut dan pensyarah kolej komuniti di seluruh negara bermula tahun depan.

Baca Selanjutnya

LEBIH 700 PEMOHON PPR KOTA BAHRU DIGUGURKAN

KOTA BHARU 25 Ogos – Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan akan menggugurkan semula senarai kira-kira 700 pemohon Projek Perumahan Rakyat (PPR) di Jalan Kelochor di sini kerana mendapati permohonan dibuat tidak mengikut syarat yang ditetapkan. Menterinya, Zuraida Kamaruddin berkata, pemilihan yang dilakukan oleh kerajaan terdahulu sebelum ini tidak telus kepada golongan sasar seperti pendapatan isi […]

Baca Selanjutnya

mitos salah tentang rumah yang anak muda harus tahu

#1 Masih Muda, Kita Enjoy Semakin lewat kita bermula semakin singkat tempoh bayaran kita. Sanggupkah bayar tinggi pada jenis rumah yang sama.   #2 Bayar Lebih, Cepat Habis Jika loan kita bukan Flexi Home bayaran lebih tak banyak untung sebenarnya. Kalau ada ‘lock in period’ lebih ngeri, bayar cepat kena denda lagi.   #3 ‘Refinance’ Tidak Semua Untung […]

Baca Selanjutnya

6 ASAS BELI RUMAH PELABURAN, NEWBIE WAJIB TAHU

Semua orang ada cara tersendiri dalam bab memilih hartanah yang baik (untuk pelaburan). Ada yang hanya melabur kat kawasan tertentu. Ada jugak yang tak kisah beli kat mana pun. Janji boleh buat untung. Tapi, apa perkara asas membeli rumah pelaburan yang patut kita tahu? Kalau asas tak power, susah kita nak elak rugi. Tok yakin, korang […]

Baca Selanjutnya

AWAS! SEBELUM BELI HARTANAH PELABURAN, KAJI DULU 5 FAKTOR INI

#1: “Beli apa hartanah pun, pasti boleh buat untung punya” Hidup ni, sentiasa akan melalui perubahan. Sama jugak dengan strategi pelaburan hartanah. Ada banyak perkara yang berubah. Strategi yang ramai orang gunakan 5 tahun lepas, mungkin banyak yang dah ‘ketinggalan zaman’ mengikut standard masa kini. Bermakna, strategi main beli je, dah tak boleh diguna pakai […]

Baca Selanjutnya
Tips Pelaburan

TIPS PELABURAN MENGIKUT PERINGKAT USIA

Bila menyebut tentang pelaburan, pastinya tidak asing lagi di telinga orang ramai, tambahan pula semenjak ini, pelaburan telah menjadi sebuah trend cara hidup. Segelintir masyarakat sudah pun sedar dan buka minda tentang pengurusan kewangan yang baik dan betul adalah sangat penting. Salah satu langkah yang mereka ambil adalah melakukan pelaburan. Apakah kelebihan melabur? Yang pastinya, […]

Baca Selanjutnya

3 RESEPI RAHSIA PELABUR HARTANAH CONFIRM BUAT UNTUNG

Dalam banyak-banyak jenis pelaburan, hartanah jadi pilihan ramai orang sebab ini antara pelaburan yang selamat. Dengan data yang bagus, korang boleh jana untung tanpa banyak masalah. Tapi, kerja yang korang kena buat dah tentu tak mudah. Dalam pelaburan ini, adalah bagus untuk beli hartanah yang ada potensi dalam kenaikan nilai (capital appreciation) dan juga untung […]

Baca Selanjutnya

SEBAB KENAPA ANDA PERLU ASET HARTANAH YANG BANYAK

Pernah terlintas tak kat kepala anda soalan di atas “SIFU NI PESAN BELI HARTANAH BANYAK-BANYAK NAK BUAT APA?”. Kan? Saya kongsikan 3 sebab kenapa anda perlukan aset hartanah yang banyak. 1. Multiple Revenue Streams/ Kepelbagaian Sumber Pendapatan. Apabila kita sudah set minda kita untuk menjadi seorang pelabur, kita harus memikirkan cara BAGAIMANA untuk kita MENINGKATKAN […]

Baca Selanjutnya