Category: Pelaburan Hartanah

DUTI SETEM PERCUMA UNTUK RUMAH PERTAMA BAWAH RM300K

Artikel duti setem percuma untuk rumah pertama ini tim Hartabumi nukilkan buat anak muda yang bakal membeli rumah tidak lama lagi selepas mendapat kesedaran akan kepentingan memiliki hartanah dan berjaya membuat simpanan dengan penuh bergaya. Bagi anda yang bakal membeli rumah pertama, bergembiralah jika rumah tersebut berada dalam harga di bawah RM300,000. Kenapa? Kerana mantan […]

Baca Selanjutnya

KESAN ‘TIME VALUE OF MONEY’ DALAM PERLABURAN HARTANAH

Kefahaman dalam konsep ‘Time Value of Money’ amat penting untuk pelabur dalam apa jua instrumen termasuk hartanah dan ia adalah kefahaman asas yang perlu anda ketahui untuk memahami teknik-teknik analisis pelaburan seperti ‘Discounted Cash Flow’, ‘Net Present Value’, ‘Internal Rate of Return’ dan lain-lain. 1) Konsep ‘Time Value of Money’ mengatakan nilai seringgit yang kita […]

Baca Selanjutnya
Pembiayaan hartanah

PAJAK DALAM PENGADAAN TANAH

Pada dasarnya setiap pengalihan hak atas tanah dan bangunan dikenakan pajak. Pajak yang dikenakan atas perolehan hak atas tanah dan atau bangunan disebut bea perolehan hak atas tanah dan bangunan (BPHTB),  yang menjadi subjek pajak adalah yang memperoleh hak atas tanah dan atau bangunan. Perolehan hak atas tanah dan atau bangunan adalah perbuatan atau peristiwa […]

Baca Selanjutnya

EKOSISTEM HARTANAH

Shah Alam: Kumpulan akhbar terbesar Malaysia, The New Straits Times Press (Malaysia) Bhd (NSTP) merancang untuk mengembangkan sektor hartanah sebagai salah satu perniagaan bukan teras menerusi platform penganjuran pameran hartanahnya, MyRumah. Ketua Pegawai Eksekutif NSTP, Datuk Seri Abdul Jalil Hamid berkata, pada masa ini, pameran MyRumah adalah sebahagian daripada ekosistem hartanah NSTP. “Kita bukan hanya […]

Baca Selanjutnya

REIT: Pelaburan Hartanah Bermodal Rendah

Boleh ke nak melabur hartanah tanpa membeli hartanah? Boleh, ianya boleh dilakukan melalui pelaburan Amanah pelaburan hartanah (REIT). Melalui REIT kita mampu memiliki pelbagai jenis hartanah eksklusif seperti KLCC, KFC dan Mydin.   Jadi, apa itu REIT? Konsep REIT lebih kurang sama dengan konsep saham amanah (unit trust). Melalui saham amanah, duit pelabur dikumpulkan dan […]

Baca Selanjutnya
19pmdua.transformed.jpg

BANGUNKAN HARTANAH BAGI KUMPULAN PROFESIONAL MUDA -PM

KUALA LUMPUR: Sektor swasta digalak terbabit dalam pembinaan lebih banyak projek pembangunan hartanah yang memenuhi keperluan kumpulan kelas pertengahan atau M40, kata Datuk Seri Najib Razak. Perdana Menteri berkata, projek yang dibangunkan perlu lebih fleksibel dan unik, umpamanya menggunakan skim sewa beli perumahan yang sesuai dengan kedudukan kewangan kumpulan itu. “Kumpulan profesional muda seperti peguam, […]

Baca Selanjutnya
Pelaburan hartanah

BERNILAIKAH TANAH RIZAB MELAYU?

Jika menyebut tentang tanah rizab Melayu, pasti ramai yang membayangkan kawasan pertanian atau perladangan yang terletak di kawasan pedalaman sesebuah negeri. Pasti ramai juga yang mengetahui bahawa tanah yang berstatus rizab Melayu ini hanya boleh dijual kepada orang Melayu sahaja. Sedikit sebanyak persoalan lain pula yang timbul, iaitu bernilaikah tanah rizab Melayu? Sebab katanya banyak […]

Baca Selanjutnya
Kira-duit-30.12.16-.jpg

DARI MAKAN GAJI KE PELABUR BERJAYA

KENAPA RAMAI YANG TAK MAMPU BELI HARTANAH DAN APA YANG ANDA PERLU BUAT?   1. Bermula melabur dari tahun 2005 ketika berumur 24 tahun dengan bermodalkan duit sendiri RM2,000 untuk pembelian rumah pertama. Sudah membeli lebih daripada 40 hartanah sehinnga tahun 2014. 2. Sebab ramai rakan online yang mahu baca perkongsian saya, saya telah menulis […]

Baca Selanjutnya

KENALI DAN FAHAM TENTANG PELABURAN HARTANAH

1. Pelaburan hartanah ini macam-macam. Pilih lah strategi mana nak pakai antaranya: Beli rumah under construction dari developer. Beli rumah siap owner (subsale) Beli rumah lelong Buat sublet 2. Beli rumah under construction risikonya rumah tak siap. Kualitinya pun belum tahu bagus atau tidak bagus. Developer suka bagi pakej yang pelbagai untuk tarik pembeli. Kebiasaannya harga rumah under construction ni lebih murah berbanding semasa dah siap nanti. […]

Baca Selanjutnya
Hartanah_2017_1.jpg

POWERFUL MELABUR HARTANAH

1. Terbukti Boleh Melawan Inflasi Untuk Jangka Masa Panjang Memang tidak boleh kita nafikan lagi, harga hartanah akan sentiasa naik jika pemilihan lokasi hartanah anda tersebut adalah tepat. Semakin lama anda menyimpan hartanah anda tersebut, dalam masa yang sama juga semakin meningkatnya kadar inflasi (nilai harga barang), nilai hartanah anda turut akan melonjak naik. Ini […]

Baca Selanjutnya
harga-hartanah.jpg

SEBAB KENAPA PERLABURAN HARTANAH SANGAT MENGUNTUNGKAN!

Jangan melabur sebab orang lain melabur. Kita melabur sebab kita tahu kenapa kita perlu melabur, dan strategi yang kita akan gunakan untuk melabur. Kenapa bangsa Cina begitu agresif dalam dunia perniagaan juga turut agresif dalam dunia pelaburan hartanah? 1. Instrumen pelaburan yang berisiko rendah walaupun kos tinggi Semua jenis pelaburan mempunyai risiko yang tersendiri. Risiko […]

Baca Selanjutnya

9 TIPS PELABURAN HARTANAH

1) Cari hartanah berdekatan minimum dua pemangkin (booster) hartanah seperti MRT / LRT, bangunan pejabat baru, lebuhraya dan institut pengajian baru (universiti atau sekolah antarabangsa).

MRT / LRT.. rasanya semua orang tau kenapa. Kalau tempat tinggal dan ofis berdekatan stesen pengangkutan awam ni, kereta tak lagi diperlukan untuk ke tempat kerja. Dengan DBKL bercadang untuk mengurangkan bilangan tapak letak kereta di bandaraya KL, dah boleh nampak trend di mana semakin lama, kenderaan sendiri semakin tidak digalakkan digunakan di Lembah Klang.

Baca Selanjutnya

SAHAM MEDIA PRIMA MENINGKAT BERIKUTAN PENJUALAN HARTANAH

KUALA LUMPUR: Saham Media Prima Bhd meningkat pagi ini selepas syarikat berkenaan mengumumkan penjualan empat hartanah di Bangsar dan Shah Alam kepada PNB Development Sdn Bhd untuk RM280 juta, memberikan keuntungan bersih sekali, kira-kira 127.7 juta. Pada 9.52 pagi, sahamnya meningkat 3.5 sen kepada 44.5 sen dengan 539,000 saham diniagakan. Syarikat berkenaan sebelum ini menyatakan […]

Baca Selanjutnya
Pelaburan hartanah

5 FAKTOR RISIKO UTAMA PELABURAN HARTANAH

Di Malaysia, hartanah telah lama menjadi pilihan kegemaran utama ramai individu dalam medan pelaburan. Sejak dua dekad yang lalu, semakin ramai para pelabur yang menceburi bidang pelaburan hartanah bagi mencapai status kewangan yang lebih baik di masa hadapan. Malaysia mempunyai berjuta unit hartanah yang menjadi tumpuan rata-rata rakyat Malaysia seperti rumah, apartmen atau kondominium, lot […]

Baca Selanjutnya

BINA RUMAH KOMUNITI DI SELURUH NEGARA

IDRIS JUSOH menyampaikan Anugerah Ketua Pengarah kepada Shahrul Anuar yang ditemani ibu bapanya, Mohd. Saris Suntek (tengah) dan Badariah Badrul (kanan) dalam Majlis Konvokesyen Kolej Komuniti 2016 Pahang, Terengganu dan Kelantan di Kuantan Pahang semalam. Turut hadir Amir Md. Noor (kiri). BERNAMA
KUANTAN 6 Ogos – – Kementerian Pendidikan Tinggi merancang untuk memperluaskan pembinaan rumah komuniti kepada golongan miskin yang dilaksanakan menerusi kebolehan penuntut dan pensyarah kolej komuniti di seluruh negara bermula tahun depan.

Baca Selanjutnya

LEBIH 700 PEMOHON PPR KOTA BAHRU DIGUGURKAN

KOTA BHARU 25 Ogos – Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan akan menggugurkan semula senarai kira-kira 700 pemohon Projek Perumahan Rakyat (PPR) di Jalan Kelochor di sini kerana mendapati permohonan dibuat tidak mengikut syarat yang ditetapkan. Menterinya, Zuraida Kamaruddin berkata, pemilihan yang dilakukan oleh kerajaan terdahulu sebelum ini tidak telus kepada golongan sasar seperti pendapatan isi […]

Baca Selanjutnya

mitos salah tentang rumah yang anak muda harus tahu

#1 Masih Muda, Kita Enjoy Semakin lewat kita bermula semakin singkat tempoh bayaran kita. Sanggupkah bayar tinggi pada jenis rumah yang sama.   #2 Bayar Lebih, Cepat Habis Jika loan kita bukan Flexi Home bayaran lebih tak banyak untung sebenarnya. Kalau ada ‘lock in period’ lebih ngeri, bayar cepat kena denda lagi.   #3 ‘Refinance’ Tidak Semua Untung […]

Baca Selanjutnya