Category: Tips Membeli

tips

6PROSEDUR BELI RUMAH – DEAL TERBAIK

Ramai yang PM kami berkenaan dengan “apa prosedur beli rumah ye?” Disebabkan terlalu banyak mesej seperti ini, kami cuba yang terbaik untuk tulis di sini berkenaan dengan isu ini. Harapnya, ianya sedikit sebanyak memberikan pencerahan kepada anda yang Ingin membeli rumah dalam masa terdekat. Kalau nak beli rumah, penting untuk tahu apakah objektif anda, kalau […]

Baca Selanjutnya
Tips beli rumah

10 PANDUAN ASAS MEMILIH RUMAH SEBELUM BELI

Dah lama sangat menyewa, teringin pula nak ada rumah sendiri, tapi bagaimana caranya nak pilih rumah? Disini kami kongsikan 10 panduan asas memilih rumah :- 1. Gangguan Asas Sebelum membeli rumah, pastikan rumah yang hendak dibeli lokasinya tidak berada pada ketiga-tiga gangguan asas ini, iaitu simpang jalan, tepi penjana elektrik dan kolam rawatan air. Ketiga-tiga […]

Baca Selanjutnya

5 CARA KURANGKAN BEBAN BAYARAN BULANAN RUMAH

Ramai di antara kita dan kenalan kita mempunyai masalah dalam membayar bayaran perumahan dengan pihak bank. Ada disebabkan oleh komitmen keluarga, perniagaan sampingan, kesihatan, dibuang kerja dan lain-lain lagi. Oleh itu saya kongsikan beberapa perkara yang anda boleh lakukan sekiranya anda mengalami masalah terbeban dengan bayaran perumahan anda. Ini adalah teknik asas dan ringkas serta […]

Baca Selanjutnya

Kenapa Anda Belum Beli Rumah? Antara Penghalang..

Setelah bertahun-tahun menceburi dalam industri hartanah, ramai orang yang saya jumpa dan bertanyakan saya perihal beli rumah dan melabur dalam hartanah. Ada yang ada rumah banyak dan ada juga yang belum ada rumah. Bila diselidiki, bukannya tidak mampu. Tetapi ada beberapa perkara yang menghalang daripada anda terus bertindak. Penghalang-penghalang ini boleh dielakkan, jika anda tahu […]

Baca Selanjutnya

9 TIPS DAN PANDUAN CARA BELI TANAH

9 TIPS DAN PANDUAN CARA BELI TANAH September 11, 2017 by Share +1 Tweet Pin Share SHARES0 Memandangkan harga rumah siap dibina sekarang semakin mahal, ramai yang memilih untuk membeli tanah lot untuk mendirikan rumah di atasnya. Antara kebaikkannya termasuklah harga yang jauh lebih murah berbanding rumah siap di samping dapat memiliki kawasan rumah yang […]

Baca Selanjutnya

35 Tip Beli Rumah Kos Rendah

35 Tip  Beli Rumah Kos Rendah Kita tak tahu masa depan kita. Tapi, kalau kau bercita-cita nak jadi pelabur hartanah tegar, mungkin kau boleh cuba elakkan beli rumah low cost sebagai rumah pertama. Kalau kau plan nak beli sebab nak duduk sendiri dan memang itu je yang mampu buat masa sekarang ni, sekatilah kan. Tak […]

Baca Selanjutnya

15 TIPS MEMBELI RUMAH PERTAMA ANDA

15 Tips Membeli Rumah Pertama Anda Semua orang mahu rumah sendiri. Namun awas, pastikan kita membelinya secara rasional. Maklumlah pembelian rumah adalah pembelian yang paling besar dalam hidup bagi kebanyakan orang. Walaupun kita mahu rumah sendiri, tidak bermaksud kita perlu sampai bergolok gadai. Tips # 1 Pastikan Ada Pendapatan Tetap Orang yang mampu beli rumah […]

Baca Selanjutnya

9 CARA BELI RUMAH TANPA MODAL BESAR

9 Cara Beli Rumah Tanpa Modal Besar Jom Urus Duit > Pelaburan > 9 Cara Beli Rumah Tanpa Modal Besar Cara Beli Rumah Tanpa Modal Besar Siapa yang tak nak beli rumah, kan? Tak kiralah samaada untuk duduk sendiri atau sebagai pelaburan, membeli rumah memang satu keperluan yang diidami semua orang. Tetapi, kenapa masih ramai […]

Baca Selanjutnya

TIPS DAN PANDUAN MEMBELI RUMAH ATAU HARTANAH

TIPS DAN PANDUAN MEMBELI RUMAH ATAU HARTANAH OCTOBER 11, 2011 ADMIN LEAVE A COMMENT TIP UNTUK MEMBELI ini sesuai untuk mereka nak beli rumah atau bangunan kedai atau sebidang tanah. Hartanah boleh buat duit jika tahu caranya.   Cari atau beli hartanah (bangunan /tanah) pada harga rendah Di bawah ialah tips membeli dan anda boleh buat […]

Baca Selanjutnya
credit.money-for.me_.jpg

KELEBIHAN MEMBELI RUMAH MELALUI EJEN HARTANAH

Masih ramai lagi yang cuba mengelak untuk beli rumah melalui ejen hartanah kerana bimbang ejen hartanah meletakkan harga yang tinggi.

Namun, perkara yang perlu anda tahu adalah ejen hartanah hanya jual rumah pada harga yang telah dipersetujui oleh tuan rumah. Jadi, ejen hartanah tidak boleh meletakkan harga yang lain.

Kes ejen hartanah meletakkan harga terlalu tinggi hanya terjadi apabila ejen hartanah tersebut adalah tidak berdaftar. Oleh itu, anda perlu berhati-hati ketika berurusan dengan ejen hartanah dengan memastikan mereka adalah seorang ejen hartanah yang berdaftar.

Terdapat beberapa kelebihan jika kita beli rumah melalui mereka. Antaranya ialah :

Baca Selanjutnya
499b21a9-d667-4299-8393-e1c30cfcefdf.jpg

PENTINGNYA MEMBELI RUMAH SEAWAL UMUR 20 TAHUN

Kenapa 20 tahun? Bolehkah umur 20 tahun beli rumah? Boleh jika sudah ada pendapatan yang tetap. Tapi, jika belum ada pendapatan dan masih belajar, teruskan belajar dan buat perancangan. Kalau boleh usahakan, simpan duit seawal mungkin.

Cari kerja. Dapat gaji. Simpan. Sahkan jawatan. Terus beli rumah.

Baca Selanjutnya
Beli_Rumah.jpg

TIPS MEMBELI RUMAH

Tentukan Lokasi

Tentukan lokasi yang nak dibeli. Kalau nak beli kat Shah Alam, kena tau seksyen berapa, condo/apartmen apa. Masalah pembeli rumah pertama ni biasanya bila dah ada duit baru dia cari apa yang nak dibeli. Bila dah jumpa, site viewing sikit dan agen hartanah agah sikit cakap ada pembeli lain berminat, cepat-cepat dia letak booking tanpa tengok unit lain kat kawasan tu. Last-last menggigit jari bila nampak unit lain yang lebih bagus.

Memanglah sekarang belum lagi ada duit downpayment. Mungkin dalam 5-6 bulan lagi baru cukup tapi kena mulakan tengok hartanah ni satu persatu secara serius. Gunakan tempoh masa 5-6 bulan tu untuk buat homework secara mendalam tentang hartanah yang dibeli. Lakukan site visit, pergi ke pejabat JMB dan berborak dengan ahli JMB tentang hartanah tu. Banyak maklumat yang boleh dikorek daripada mereka.

Baca Selanjutnya
Proses Beli Rumah

PROSES BELI RUMAH: 8 PROSES ANDA MESTI TAHU

Sebelum anda membeli atau memiliki rumah kediaman anda, seeloknya adalah penting untuk anda mengetahui proses beli rumah yang terlibat dalam pembelian rumah bagi mengelakan berlakunya penipuan. proses beli rumah yang terlibat adalah : Proses Beli Rumah 1. Membayar wang pendahuluan atau ‘booking’ Apabila anda bersetuju untuk membeli sebuah rumah, anda dikehendaki membayar duit pendahuluan sebanyak 10%. […]

Baca Selanjutnya