Category: Tips Membeli

TIPS BELI RUMAH IDAMAN BUAT BUJANG

Rasanya ramai di kalangan kita memang nak sangat memiliki sebuah rumah impian kan? Tapi takut, risau, bimbang, gundah gulana memikirkan kemampuan diri. Sebagai seorang yang masih bujang, banyak perkara kita perlu ambil tahu secara berat sebelum decide nak beli rumah. Kat sini Beta nak berkongsi sedikit tips untuk membeli rumah kali pertama. Kaji sebab Mengapa […]

Baca Selanjutnya

TIPS BELI RUMAH IDAMAN BUAT ORANG BUJANG

TIPS BELI RUMAH IDAMAN BUAT ORANG BUJANG. (YANG BERLAGAK BUJANG JANGAN BACA!!) 1. Ramai anak-anak muda yang masih takut untuk beli rumah. Alasannya, takut tak boleh bayar memandangkan rumah baru semuanya mahal-mahal belaka <– Aku tak nafikan. 2. Opsyen yang ada, apartmen lama dan buruk boleh dijadikan pilihan. Aku baru sahaja search di MudahDotMy dan […]

Baca Selanjutnya

TIPS MEMBELI RUMAH MASA GAWAT

Tahun ini dijangka tahun gawat pada kita semua. Walaupun begitu, keinginan memilik ruamh itu ada. Sebenarnya, semasa waktu ini lah offer hartanah tersangat lah banyak dan tersangat lah awesome. Ada hartanah 2nd hand yang dijual hingga 10-20% di bawah market value. Banyak tu!!! Berikut adalah beberapa tips untuk membeli rumah masa gawat : 1. Beli rumah […]

Baca Selanjutnya

JENIS SEWAAN

Fully Furnished/Partly Furnished: Anda perlu menyediakan kelengkapan seperti mesin basuh, dapur, katil, tilam, almari, sofa, televisyen, peti ais, meja makan dan laian. Sudah pasti kadar sewaan tinggi, namun anda perlu berhadapan risiko kerosakan barangan yang disediakan (kos penyelenggaraan). Basic: Sewakan sahaja dalam keadaan kosong. Kadar sewaan rendah, namun anda tidak perlu mengeluarkan kos tambahan. Anda […]

Baca Selanjutnya
buy-vs-rent-home-chicago.png

BELI ATAU SEWA LEBIH BAIK?

Beli Atau Sewa, Mana Lebih Bebaloi?

Harga rumah yang saya sewa tu sekitar RM550,000 – RM750,000. Saya kira, kalau beli rumah tu, saya menanggung ansuran bank termasuk maintenance RM3,000 – RM4,000 sebulan! Tapi kalau menyewa, saya hanya perlu membayar RM1,500 – RM2,200 sahaja! Dan ianya fully-furnished. Itulah kadar sewaan rumah di kawasan itu hari ini.

Dari perspektif pelaburan, ianya tak berbaloi. Kalau untuk pelaburan, lebih baik beli rumah-rumah kos sederhana yang nilai sewaannya sekurang-kurangnya boleh lepas bayar ansuran bank dan maintenance rumah. Walaupun kita berhutang untuk beli rumah, tapi hakikatnya kita tak perlu membayar hutang itu menggunakan duit poket kita. Ia dibayar dengan duit penyewa.

Baca Selanjutnya
tips beli hartanah

KETAHUI 14 CARA UNTUK BANTU KORANG PILIH RUMAH TERES!

PANDUAN BELI RUMAH TERES. 1. Takda rumah lain kat depan. ✅ Sesetengah orang suka rumah teres yang takda rumah lain kat depan. Most rumah teres yang orang beli berdepan tanah lapang atau garden atau sempadan. Memang mahal sikit tapi keluasan tu berbaloi. Tetamu yang datang akan senang nak parking. 2. Keamanan. ✅ Rumah teres ni […]

Baca Selanjutnya

KEMPEN PEMILIKAN RUMAH (HOC) 2019

Kita sedia maklum bahawa golongan muda yang bekerja di Malaysia kini amatlah sukar untuk membeli dan memiliki hartanah kediaman. Ini kerana hartanah yang dipasarkan berharga sangat tinggi dan tidak masuk akal. Jika dibandingkan, rumah-rumah terutamanya di kawasan bandar semakin bertambah mahal, namun pertumbuhan pendapatan isi rumah tidaklah memberangsangkan. Tidak hairanlah terdapat sejumlah besar unit hartanah […]

Baca Selanjutnya

APA PERLU BUAT BILA BUAT SITE VISIT RUMAH

Nak buat pilihan rumah memang susah. Ia juga termasuklah dalam situasi bakal pembeli yang sedang tercari-cari rumah yang sesuai. Dalam artikel ini, saya akan dedahkan beberapa tip yang anda boleh ikut apabila anda mahu melakukan aktiviti site visit rumah terutama rumah subsale dan lelong. Site visit bukan sahaja tertumpu kepada bentuk rumah semata-mata, tetapi ia mestilah merangkumi aspek luar […]

Baca Selanjutnya

CARA BELI RUMAH TANPA MODAL BESAR

Siapa yang tak nak beli rumah, kan? Tak kiralah samaada untuk duduk sendiri atau sebagai pelaburan, membeli rumah memang satu keperluan yang diidami semua orang. Tetapi, kenapa masih ramai tidak memiliki rumah? Tak tahu cara beli rumahkah? Atau tak mampu nak membeli rumah? Jawapan paling banyak sudah semestinya kerana tidak mampu. Tidak dinafikan, pembelian rumah memang […]

Baca Selanjutnya
4 Cara #Ohsem Menjana Kekayaan Dan Jadi Jutawan Hartanah

KOS MEMBELI RUMAH

Pasti ramai yang tertanya, jika saya membeli rumah pada harga RMxxxxxx, berapa yang saya kena bayar? Mungkin segelintir pembeli hanya akan terfikir untuk menyediakan sebanyak 10% daripada harga jualan hartanah itu sebagai deposit memandangkan pihak bank hanya menyediakan 90% saja pembiayaan. Sebenarnya, perlu diingat ada kos-kos lain yang terlibat seperti yuran guaman, duti setem dan […]

Baca Selanjutnya
3 Tips Bagaimana Ejen Hartanah Boleh Close Deal Dengan Power

JIMAT KOS PEGUAM. DIGALAKKAN BUAT 3 PERKARA INI SENDIRI

  Ada banyak lagi perkara yang anda kena selesaikan selepas beli rumah second hand. Tak sama macam beli rumah dengan pemaju (under construction), anda perlu buat banyak pertukaran nama dekat segala bil dan dokumen yang ada. Kalau rumah baru, tak payah dah buat benda ni. Anda terus daftar nama baru. Selesai saja beli rumah second hand, terus buat. […]

Baca Selanjutnya
20 Tips Untuk Pembeli Rumah Pertama

CARA BELI RUMAH BAGI PEMBELI BARU

Bagi mereka yang pertama kali nak beli rumah, sudah semestinya masih kabur tentang cara beli rumah pertama mereka. Maklumlah, bukan selalu orang beli rumah, mungkin sekali sahaja dalam seumur hidup bagi orang biasa. Oleh kerana kurang pengalaman, maka kebanyakan orang kurang arif dalam proses pembelian rumah yang sebenar. Lain pula bagi mereka yang merupakan pelabur hartanah; semua […]

Baca Selanjutnya

PENGELUARAN EPF (KWSP) DALAM PEMBELIAN RUMAH

Pengeluaran KWSP untuk beli rumah? Bagaimana cara yang betul supaya anda tidak tersilap membuat pengiraan? Sebelum itu, sedikit pengenalan mengenai Kumpulan Wang Simpanan Pekerja atau kita selalu sebut KWSP, tak kurang juga yang sebut EPF (Employees Provident Fund). KWSP merupakan sebuah institusi keselamatan sosial yang ditubuhkan di bawah Undang-Undang Malaysia, Akta Kumpulan Wang Simpanan Pekerja […]

Baca Selanjutnya
kwsppjmnrumah.jpg

PENGELUARAN EPF (KWSP) DALAM PEMBELIAN RUMAH

Maklumat dan Dokumen yang Diperlukan untuk Pengeluaran EPF (KWSP) Selepas Pembelian Rumah Pengeluaran EPF membolehkan pemegang akaun mengeluarkan akaun simpanan 2 untuk membiayai pembelian sebuah rumah. Pegeluaran untuk membeli rumah kedua dibenarkan setelah rumah pertama dijual atau berlaku perlupusan pemilikan. Kelayakan Memohon Warganegara Malaysia Bukan Warganegara Malaysia yang menjadi ahli sebelum 1 Ogos 1998, atau […]

Baca Selanjutnya
Baru 25 Tahun, Dah Ada 2 Rumah Pelaburan: 5 Faedah Yang Anda Layak Gunakan Untuk Beli Rumah Pertama.

KESAN JIKA PEMBELI/PENJUAL MENINGGAL SEMASA URUSAN

Ramai yang inginkan kepastian tentang apakah kesan terhadap sesuatu urusan jual beli hartanah yang dimasuki seandainya penjual atau pembeli meninggal dunia sebelum sesuatu urusan jual beli hartanah itu disempurnakan. Kesannya adalah seperti berikut: 1. Jika penjual atau pembeli meninggal dunia selepas perjanjian jual beli ditandatangani tetapi sebelum Borang Pindah Milik (Borang 14A) ditandatangani, maka urusan […]

Baca Selanjutnya
Pemilikan hartanah strata di Kelantan untuk orang bukan Kelantan.

TIPS UNTUK MEMILIH PEGUAM HARTANAH YANG BAIK

Bagi yang pertama kali membeli rumah, pelbagai benda yang perlu difikirkan terutamanya melibatkan urusan jual beli dan juga pihak yang terlibat dalam menguruskan urusan ini. Salah satu pihak yang terlibat dalam urusan jual beli adalah pihak peguam. Kalau melihat kepada peranan peguam di dalam sesuatu transaksi jual beli hartanah amatlah penting kerana hampir keseluruhan urusan […]

Baca Selanjutnya

IKUTI PETUA BELI HARTANAH

Ramai orang beranggapan membeli hartanah dan rumah adalah sangat sukar dan seringkali mereka mengalah dan ‘rela’ menyewa berbanding membeli rumah sendiri. Kami di Hartabumi memahami kesulitan yang anda hadapi dan kami sediakan panduan beli rumah dari a – z khusus kepada pembeli rumah pertama. Terdapat 20 langkah yang wajib anda ikuti dalam panduan beli rumah […]

Baca Selanjutnya
Beli Hartanah

IKUTI PETUA BELI HARTANAH

Membeli rumah/hartanah idaman anda boleh menjadi satu urus niaga yang paling penting dalam hidup anda, oleh itu ia adalah penting bagi anda untuk mengetahui selok belok untuk mengelakkan diri anda diri terperangkap dengan penipuan hartanah. Cara lain yang selamat dan percuma ialah bekerja dengan ejen hartanah yang mempunyai pengalaman, kepakaran profesional dan integriti untuk membuat […]

Baca Selanjutnya
Belog-Mama-Adam.jpg-15.2.17-.jpg

BOLEHKAH MINTA PENJUAL BAIKI KEROSAKAN RUMAH SUBSALE

1. Sesetengah orang menyangka yang jika mereka beli rumah subsale, mereka juga layak memperoleh tempoh waranti kecacatan sebagaimana beli rumah yang dalam pembinaan dengan pemaju. 2. Sebenarnya tahukah anda, jika anda beli rumah subsale, anda membelinya atas dasar “as it where is basis” (atas dasar keadaan semasa rumah tersebut). 3. Ertinya sebagaimana keadaan rumah tersebut […]

Baca Selanjutnya
Tips-kredit-beli-rumah_1.jpg

JANGAN CUBA BELI RUMAH JIKA NAMPAK TANDA-TANDA INI

Bagi individu yang masih baru dalam proses pemilihan hartanah sama ada untuk duduk sendiri atau pelaburan, terdapat beberapa perkara yang perlu dikaji terlebih dahulu. Perkara penting ini akan menentukan sama ada pembelian tersebut berbaloi atau tidak. Pemaju sudah bankrap Pastikan anda semak dahulu status pemaju untuk rumah tersebut sama ada masih lagi aktif atau sudah […]

Baca Selanjutnya