Category: Tips Membeli

article-2480435-198FEF7A00000578-921_634x354.jpg

PROCEDURE MEMBELI RUMAH PERTAMA SEHINGGA MENDAPAT KUNCI

Anda dijamin berani bertindak bila dah tahu prosedur ini. Prosedur beli rumah mungkin asing bagi korang yang bercadang membeli hartanah pertama. Membeli hartanah secara amnya, melibatkan 5 langkah: Membuat persediaan pembelian, membuat tawaran, mendapatkan khidmat guaman dan pinjaman, menandatangani perjanjian, Urusan pindah milik. Mengetahui prosedur adalah penting kerana ianya dapat: Membantu anda membuat perancangan, dan Mengelakkan kelewatan […]

Baca Selanjutnya
Beli Rumah

PANDUAN-PANDUAN MAHU MEMBELI RUMAH PERTAMA

Sediakan Maklumat (Profile) Kewangan Peribadi 1. Senaraikan Pendapatan (Income) ● Pendapatan tetap ● Pendapatan tidak tetap (elaun, komisen, overtime, bonus dan lain-lain) ● Pendapatan sampingan 2. Senaraikan Potongan (Deduction) ● Potongan KWSP ● Potongan SOCSO / PERKESO ● Potongan Cukai Bulanan (PCB) ● Potongan Zakat ● lain-lain yang berkenaan 3. Senaraikan Komitmen (Commitment) ● Pembiayaan […]

Baca Selanjutnya

FAKTOR YANG MENYEBABKAN ANDA SUKAR DAPAT RUMAH PERTAMA

1) Inginkan rumah di tengah bandar tetapi murah

Kebanyakan golongan yang tinggal di bandar mahu beli rumah baru, landed, besar dan murah! Ini adalah realitinya. Jika anda masih mempunyai impian sebegitu, semakin sukar untuk anda dapatkan rumah pertama anda.

“Beli rumah pertama anda berdasarkan kemampuan bukan kehendak yang berlebihan.”

Baca Selanjutnya
3 Tips Bagaimana Ejen Hartanah Boleh Close Deal Dengan Power

BERAPA BANYAK MODAL KENA SEDIAKAN KALAU BELI RUMAH SUBSALE?

Ilmu asas yang semua pembeli rumah second hand pertama wajib tahu Katakan, korang nak beli rumah second hand harga RM150,000. Berapa banyak yang kos permulaan yang korang perlu sediakan? 1: Berapa banyak down payment anda perlu sediakan? Perkara pertama yang korang wajib buat sebelum beli mana-mana rumah second hand, adalah sediakan deposit sebanyak 10% hingga 30%. Bank akan berikan margin pembiayaan maksimum 90% untuk korang beli […]

Baca Selanjutnya
4 Strategi Yang Menguntungkan Pelabur

MASA MUDA TIADA MODAL, MASA TUA BANYAK KOMITMENT BILA MASA TERBAIK BELI RUMAH ?

Masalah yang sering dihadapi oleh semua orang untuk beli rumah adalah tidak mempunyai modal kerana masih terlalu muda dan juga sudah mempunyai komitmen yang tinggi kerana sudah berkeluarga. Setiap masalah pasti ada penyelesaiannya. Ketika muda, masalah utama yang sering dihadapi adalah tidak mempunyai modal yang mencukupi untuk mendapatkan rumah pertama. Namun, alasan seperti itu tidak […]

Baca Selanjutnya
1.5-Tips-Membeli-Rumah-Bekas-Dengan-Harga-Terbaik.1.jpg

TIPS MEMBELI RUMAH SUBSALE

TIP MEMBELI RUMAH SUB-SALE (SECOND HAND) Kalau nak beli rumah, jgn asyik sibuk fasal harganya, designnya, lokasinya, dan bentuk fizikalnnya semata2..ada perkara yg lebih penting yg anda kena ambik tahu..Apa dia?? 1. Anda kena tahu siapa pemilik berdaftar rumah tersebut? Ingat! Orang yg menjual tu tidak semestinya pemilik berdaftar rumah tu ok. 2. Anda kena […]

Baca Selanjutnya
5 Tips Ketika Viewing Rumah Hendak Dibeli, Panduan Elak Anda Rugi

BAGAIMANA INGIN MEMBELI RUMAH?

Seseorang perlulah membuat persediaan dalam setiap perkara yang hendak dilakukan sebagai contoh apabila hendak membeli rumah. Terdapat beberapa faktor yang perlu dipertimbangkan sebelum membeli rumah iaitu faktor kewangan dan faktor bukan kewangan. Membeli rumah adalah perkara penting dalam hidup kerana mungkin perkara ini kita hanya dapat lakukan sekali sahaja dalam hidup. Lazimnya, individu membeli rumah […]

Baca Selanjutnya

SOALAN WAJIB SEBELUM ANDA MEMBELI RUMAH SUBSALE

Dah lama terlibat dalam arena pelaburan hartanah? Anda mesti sedar yang industri ni selalu berkait rapat dengan permainan ‘emosi.’ Bila suruh mengaku, mungkin ramai yang akan bagi maklum balas macam ni : “MANA ADA IKUT EMOSI. SAYA BUAT KAJIAN DULU DAN BERFIKIR SECARA LOGIK SEBELUM BELI MANA-MANA RUMAH.” Tapi secara tak sedar (subconsciously), emosi kita […]

Baca Selanjutnya
image.jpg

10 NASIHAT UNTUK BELI RUMAH PERTAMA

1. Pilih Loan Yang Betul Pastikan loan pertama yang anak muda buat dengan bank adalah loan rumah. Bukan loan kereta. Ini adalah kerana loan kereta akan menyebabkan komitmen anak muda semakin tinggi dan kelayakan di pihak bank untuk beli rumah semakin berkurangan. (Kalau nak pakai kereta jugak, pastikan guna nama orang abang, kakak, atau ayah. […]

Baca Selanjutnya
stress-8.jpg

5 SEBAB ORANG GAGAL BELI RUMAH SUBSALE MURAH

Tiada seorang pun pelabur hartanah yang tak suka beli rumah pada harga yang murah. Tapi, nak dapatkan peluang ini bukan mudah. Selain kena buat kajian dan belajar banyak perkara, proses rundingan antara salah satu yang anda wajib buat betul-betul. Penting untuk tahu apa yang anda tak patut buat sebelum mulakan proses rundingan dengan owner. Anda […]

Baca Selanjutnya

GAJI KECIL TAPI MAHU BELI RUMAH? IKUTI 4 PERKARA INI!

Gaji Anda kecil tapi nak membeli rumah? Bukan sebuah problem. Ada sejumlah cara membeli rumah dengan gaji kecil. Mempunyai rumah sendiri adalah impian ramai orang. Adakah berkahwin atau masih bujang, jika Anda sudah mempunyai rumah tentu berasa sangat gembira. Pada masa ini, rumah sinonim dengan harga yang sangat mahal, dan kerananya kita mesti mempunyai uang […]

Baca Selanjutnya
Tahu tak? Anda boleh gunakan simpanan KWSP untuk 4 perkara “ini”

5 STEP BELI RUMAH DENGAN KWSP

Tahukah anda bahawa anda boleh buat pengeluaran duit kwsp untuk beli rumah? Akaun yang anda boleh keluarkan adalah akaun simpanan kwsp 2. untuk anda beli rumah dengan kwsp, anda hendaklah 1. Ahli bertaraf warganegara Malaysia atau Bukan Warga Negara 2. Ahli belum mencapai umur 55 tahun pada tarikh permohonan 3. Akaun simpanan dalam Akaun 2 masih ,minimum […]

Baca Selanjutnya
5 Tip Membeli Rumah Lelong Dengan Cepat, Selamat Dan Mudah

5 TIPS MEMBELI RUMAH LELONG DENGAN CEPAT,SIHAT DAN MUDAH

Dari sesi perkongsian percuma yang lepas, saya tertarik pada satu soalan yang lebih kurang berbunyi, “Bagaimana membeli rumah lelong supaya ianya mudah, cepat dan selamat?” Berbalik kepada soalannya yang ingin mudah dalam proses beli rumah lelong, kita perlu faham aliran proses (process flow) yang terlibat. Tiada jalan mudah atau short cut dalam pelaburan rumah lelong. Malahan rumah lelong agak […]

Baca Selanjutnya

CARA BELI RUMAH SECOND HAND

Langkah 1: Pilih dulu rumah yang anda nak beli Mula-mula, pilih dulu hartanah yang korang nak beli. Yang ni, korang kena buat research sendiri. Gunakan laman web seperti belowbankvalue.com, mudah.my, propwall.my, atau lain-lain. Ada berlambak listing rumah second hand dekat sini.  Langkah 2: Tandatangan Letter of Acceptance (LOA) atau Letter of Offer Yang ke-2 pulak, korang kena tandatangan Letter of Acceptance atau Letter of Offer ejen hartanah sediakan. Paling penting, pastikan […]

Baca Selanjutnya
KENAPA PERLU MEMBELI RUMAH SEAWAL UMUR 20 TAHUN?

KENAPA PERLU MEMBELI RUMAH SEAWAL UMUR 20 TAHUN?

Kenapa 20 tahun? Bolehkah umur 20 tahun membeli rumah? Boleh jika sudah ada pendapatan yang tetap. Tapi, jika belum ada pendapatan dan masih belajar, teruskan belajar dan buat perancangan. Kalau boleh usahakan, simpan duit seawal mungkin. Cari kerja. Dapat gaji. Simpan. Sahkan jawatan. Terus beli rumah. 1 – ANSURAN BULANAN MASIH RENDAH Sekiranya anda membeli rumah pada usia […]

Baca Selanjutnya
Lelaki Ini Jadi Jutawan Hartanah Dalam Tempoh 10 Tahun Bermodalkan Hanya RM2000

6 LANGKAH MUDAH BELI RUMAH PERTAMA DENGAN PEMAJU

Sumber gambar: The Star Online Bukan satu perkara yang mudah kalau anda hendak membeli rumah. Ada banyak benda yang korang perlu sediakan dulu. Dan salah satu yang utama adalah ilmu. Anda tidak akan berani bertindak selagi tidak ambil tahu tentang proses membeli rumah. Mesti anda suka baca apa yang bakal saya kongsikan kejap lagi. Beli rumah […]

Baca Selanjutnya
Legal-Home-780x300.jpg

RISIKO YANG ANDA PERLU LALUI APABILA BELI RUMAH LELONG

6 Risiko Besar yang Anda Terpaksa Hadap Bila Beli Rumah Lelong Kalau anda pandai bermain dengan pasaran lelong, memang boleh buat banyak untung. Sama jugak macam pelaburan hartanah yang lain (subsale atau undercons), dah tentu yang ni pun ada risiko tersendiri. Dan risiko pelaburan ini bukan calang-calang juga. Tak kena hari, duit anda akan banyak […]

Baca Selanjutnya
jual_beli_rumah.jpg

BELI RUMAH BUKAN UNTUK MENJADI KAYA TETAPI MENGELAK MISKIN

Ramai golongan muda pada hari ini sudah mula sedar tentang kepentingan memiliki rumah pertama seawal usia terutama selepas mendapat pekerjaan. Jika dahulu, golongan ini berjumpa-lumba untuk menambah hutang seperti kereta yang mahal, pinjaman peribadi dan kad kredit, tetapi tidak lagi pada hari ini. Perkara baik ini terjadi disebabkan oleh perkongsian dari golongan yang berpengalaman dalam […]

Baca Selanjutnya
38209a8b7b0af07866859100ea04b3087f402cd874b47161e07b02fe_640_apartment1-640x360.jpg

4 TIPS MEMILIH RUMAH APARTMENT

Ada banyak faktor yang jadi punca kepada perkara ini. Antara yang utama adalah tanah semakin berkurang, dan harga rumah “landed” semakin meninggi. Rumah “high-rise” jadi alternatif yang terbaik untuk ramai orang, baik untuk pelaburan atau kegunaan sendiri. Walaupun rumah jenis ini banyak kelebihan berbanding rumah atas tanah, belum tentu semuanya indah belaka. 1: Kaji segala […]

Baca Selanjutnya