Category: Tips Membeli

hartanah-online.jpg

PROSES LENGKAP JUAL BELI RUMAH

Apa yang anda perlu tahu sebelum mula cari rumah? Sebelum mulakan pelaburan hartanah dan memulakan pencarian rumah, anda wajib tahu 3 jenis pasaran hartanah yang ada di tanah Malaysia ni. Pasaran hartanah ini adalah : pasaran primer pasaran sekunder pasaran tertiari 3 pasaran hartanah ini adalah berbeza dari segi keuntungan dan risiko. Walaubagaimanapun, pilihan untuk […]

Baca Selanjutnya
Pandan

CARA KUMPUL DEPOSIT UNTUK BELI RUMAH

Deposit yang terlalu tinggi menjadi punca ramai orang sukar untuk memiliki rumah. Itu tidak masuk lagi kos-kos sampingan seperti bayaran kepada peguam, penilai dan lain-lain lagi. Namun, sekarang lebih mudah sebab banyak skim yang kerajaan umumkan untuk bantu orang ramai memiliki rumah seperti Skim MyDeposit. Selain itu, kalau anda beli rumah dari pemaju, anda juga […]

Baca Selanjutnya
panduan jual rumah

PANDUAN DAN CARA BELI RUMAH PADA TAHUN 2019

Nak beli rumah tapi tak tahu cara? Artikel Panduan Dan Cara Beli Rumah Pada Tahun 2019 ni akan bantu anda untuk dapatkan rumah impian. Saya akan sentuh kesemua aspek beli rumah supaya anda faham keseluruhan proses. 1) Untuk duduk atau pelaburan Biasanya kita beli rumah kerana dua sebab. Sama ada untuk duduk atau pun sebagai […]

Baca Selanjutnya

DOKUMEN YANG PERLU BILA JUMPA PEGUAM HARTANAH

Ini adalah antara dokumen yang perlu anda bawa sebagai persediaan untuk berjumpa peguam hartanah. Penjual (yang tak diwakili Peguam) perlu bawa atau sediakan : 1. Kad Pengenalana (IC) 2. Dokumen membuktikan Penjual adalah sebenarnya Tuanpunya seperti: Perjanjian Jualbeli Salinan Surat Hakmilik/Geran Salinan Cukai Pintu/Cukai Tanah Nombor Cukai Pendapatan Resit/Bil Maintenance Bil Api/Air/IWK TERKINI Statement baki […]

Baca Selanjutnya

PENGELUARAN WANG UNTUK MEMBELI RUMAH

TUJUAN Pengeluaran ini membolehkan ahli mengeluarkan simpanan Akaun 2 untuk membiayai pembelian sebuah rumah  Pengeluran untuk membeli rumah kedua dibenarkan setelah rumah pertama dijual atau berlaku pelupusan pemilikan. Pelupusan pemilikan bermaksud ‘hilang pemilikan ke atas rumah pertama yang dimiliki melalui pengeluaran KWSP sebelum ini’ atas sebab rumah tersebut dilelong penyerahan harta melaui perintah mahkamah, pindah […]

Baca Selanjutnya
empire-residence-laurel-park-parcel-9-newlaunchproperty.my-13.1.17-640x360.jpg

BELI RUMAH DENGAN MODAL KECIL DAN PULANGAN YANG LEBIH BESAR

Siapa kata tak boleh beli rumah baru tanpa keluarkan modal yang besar? Ramai pemaju dah sedia maklum dengan syarat-syarat memohon loan rumah yang semakin ketat. Ia disebabkan, banyak yang mula bagi macam-macam tawaran yang menarik seperti diskaun, dan lain-lain kos ditanggung beres oleh pemaju.Saya nak bantu anda capai 4 matlamat ini: 4 perkara yang saya […]

Baca Selanjutnya

7 TIP BELI RUMAH LELONG

7 Tip beli rumah lelong Lelong rumah “Beli rumah lelong? nah… sebelum tu awak kena pastikan benda ni… ni… ini…” itulah cakap-cakap yang kerap kali kita dengar dari kawan-kawan yang entah berpengalaman atau tidak dalam selok belok beli rumah lelong. Walau apa pun cakap-cakap orang, dibawah inisaya sertakan 7 tip beli rumah lelong. sila baca tip-tip […]

Baca Selanjutnya
Lelaki Ini Jadi Jutawan Hartanah Dalam Tempoh 10 Tahun Bermodalkan Hanya RM2000

5 TIPS KETIKA VIEWING RUMAH YANG HENDAK DIBELI

5 Tips Ketika Viewing Rumah Hendak Dibeli, Panduan Elak Anda Rugi Viewing rumah hendak dibeli sangat penting bagi pastikan tiada kekesalan selepas anda selesai sign SPA rumah tersebut. Tips ini simple dan penting namun mungkin ramai terlepas pandang. Sebab excited ketika mahu membeli rumah dan ditambah dengan ayat-ayat manis yang ditaburkan. Bagi seorang perunding hartanah berdaftar (selepas ini dipanggil […]

Baca Selanjutnya
property-manager.jpg

20 TIPS UNTUK MEMBELI RUMAH PERTAMA

20 Tips Untuk Pembeli Rumah Pertama 1 – Pastikan Lokasi Pastikan dahulu lokasi di mana anda nak beli rumah pertama anda dan kenapa anda memilih lokasi tersebut. Adakah anda memilih lokasi tersebut kerana dekat dengan tempat kerja anda atau pasangan anda, atau kerana dekat dengan rumah mak bapak anda atau sebagainya 2 – Pastikan Bajet […]

Baca Selanjutnya

BOLEHKAH BELI RUMAH LETAK NAMA ANAK BAWAH UMUR?

Saya pernah ditanya oleh seseorang soalan seperti berikut: “Saya bercadang untuk beli sebuah rumah untuk anak saya yang berumur 3 tahun. Boleh kah saya terus letak nama anak saya dalam geran rumah tersebut?” Jawapan saya : 1. Secara prinsipnya kanak-kanak di bawah umur 18 tahun tidak mempunyai kelayakan dari segi undang-undang untuk memasuki sebarang kontrak […]

Baca Selanjutnya

SEBAB KENAPA ANDA PERLU ASET HARTANAH YANG BANYAK

Pernah terlintas tak kat kepala anda soalan di atas “SIFU NI PESAN BELI HARTANAH BANYAK-BANYAK NAK BUAT APA?”. Kan? Saya kongsikan 3 sebab kenapa anda perlukan aset hartanah yang banyak. 1. Multiple Revenue Streams/ Kepelbagaian Sumber Pendapatan. Apabila kita sudah set minda kita untuk menjadi seorang pelabur, kita harus memikirkan cara BAGAIMANA untuk kita MENINGKATKAN […]

Baca Selanjutnya

TIPS BELI RUMAH IDAMAN BUAT BUJANG

Rasanya ramai di kalangan kita memang nak sangat memiliki sebuah rumah impian kan? Tapi takut, risau, bimbang, gundah gulana memikirkan kemampuan diri. Sebagai seorang yang masih bujang, banyak perkara kita perlu ambil tahu secara berat sebelum decide nak beli rumah. Kat sini Beta nak berkongsi sedikit tips untuk membeli rumah kali pertama. Kaji sebab Mengapa […]

Baca Selanjutnya

TIPS BELI RUMAH IDAMAN BUAT ORANG BUJANG

TIPS BELI RUMAH IDAMAN BUAT ORANG BUJANG. (YANG BERLAGAK BUJANG JANGAN BACA!!) 1. Ramai anak-anak muda yang masih takut untuk beli rumah. Alasannya, takut tak boleh bayar memandangkan rumah baru semuanya mahal-mahal belaka <– Aku tak nafikan. 2. Opsyen yang ada, apartmen lama dan buruk boleh dijadikan pilihan. Aku baru sahaja search di MudahDotMy dan […]

Baca Selanjutnya

TIPS MEMBELI RUMAH MASA GAWAT

Tahun ini dijangka tahun gawat pada kita semua. Walaupun begitu, keinginan memilik ruamh itu ada. Sebenarnya, semasa waktu ini lah offer hartanah tersangat lah banyak dan tersangat lah awesome. Ada hartanah 2nd hand yang dijual hingga 10-20% di bawah market value. Banyak tu!!! Berikut adalah beberapa tips untuk membeli rumah masa gawat : 1. Beli rumah […]

Baca Selanjutnya

JENIS SEWAAN

Fully Furnished/Partly Furnished: Anda perlu menyediakan kelengkapan seperti mesin basuh, dapur, katil, tilam, almari, sofa, televisyen, peti ais, meja makan dan laian. Sudah pasti kadar sewaan tinggi, namun anda perlu berhadapan risiko kerosakan barangan yang disediakan (kos penyelenggaraan). Basic: Sewakan sahaja dalam keadaan kosong. Kadar sewaan rendah, namun anda tidak perlu mengeluarkan kos tambahan. Anda […]

Baca Selanjutnya
buy-vs-rent-home-chicago.png

BELI ATAU SEWA LEBIH BAIK?

Beli Atau Sewa, Mana Lebih Bebaloi?

Harga rumah yang saya sewa tu sekitar RM550,000 – RM750,000. Saya kira, kalau beli rumah tu, saya menanggung ansuran bank termasuk maintenance RM3,000 – RM4,000 sebulan! Tapi kalau menyewa, saya hanya perlu membayar RM1,500 – RM2,200 sahaja! Dan ianya fully-furnished. Itulah kadar sewaan rumah di kawasan itu hari ini.

Dari perspektif pelaburan, ianya tak berbaloi. Kalau untuk pelaburan, lebih baik beli rumah-rumah kos sederhana yang nilai sewaannya sekurang-kurangnya boleh lepas bayar ansuran bank dan maintenance rumah. Walaupun kita berhutang untuk beli rumah, tapi hakikatnya kita tak perlu membayar hutang itu menggunakan duit poket kita. Ia dibayar dengan duit penyewa.

Baca Selanjutnya
tips beli hartanah

KETAHUI 14 CARA UNTUK BANTU KORANG PILIH RUMAH TERES!

PANDUAN BELI RUMAH TERES. 1. Takda rumah lain kat depan. ✅ Sesetengah orang suka rumah teres yang takda rumah lain kat depan. Most rumah teres yang orang beli berdepan tanah lapang atau garden atau sempadan. Memang mahal sikit tapi keluasan tu berbaloi. Tetamu yang datang akan senang nak parking. 2. Keamanan. ✅ Rumah teres ni […]

Baca Selanjutnya

KEMPEN PEMILIKAN RUMAH (HOC) 2019

Kita sedia maklum bahawa golongan muda yang bekerja di Malaysia kini amatlah sukar untuk membeli dan memiliki hartanah kediaman. Ini kerana hartanah yang dipasarkan berharga sangat tinggi dan tidak masuk akal. Jika dibandingkan, rumah-rumah terutamanya di kawasan bandar semakin bertambah mahal, namun pertumbuhan pendapatan isi rumah tidaklah memberangsangkan. Tidak hairanlah terdapat sejumlah besar unit hartanah […]

Baca Selanjutnya

APA PERLU BUAT BILA BUAT SITE VISIT RUMAH

Nak buat pilihan rumah memang susah. Ia juga termasuklah dalam situasi bakal pembeli yang sedang tercari-cari rumah yang sesuai. Dalam artikel ini, saya akan dedahkan beberapa tip yang anda boleh ikut apabila anda mahu melakukan aktiviti site visit rumah terutama rumah subsale dan lelong. Site visit bukan sahaja tertumpu kepada bentuk rumah semata-mata, tetapi ia mestilah merangkumi aspek luar […]

Baca Selanjutnya