Category: Tips Membeli

APA PERLU BUAT BILA BUAT SITE VISIT RUMAH

Nak buat pilihan rumah memang susah. Ia juga termasuklah dalam situasi bakal pembeli yang sedang tercari-cari rumah yang sesuai. Dalam artikel ini, saya akan dedahkan beberapa tip yang anda boleh ikut apabila anda mahu melakukan aktiviti site visit rumah terutama rumah subsale dan lelong. Site visit bukan sahaja tertumpu kepada bentuk rumah semata-mata, tetapi ia mestilah merangkumi aspek luar […]

Baca Selanjutnya

CARA BELI RUMAH TANPA MODAL BESAR

Siapa yang tak nak beli rumah, kan? Tak kiralah samaada untuk duduk sendiri atau sebagai pelaburan, membeli rumah memang satu keperluan yang diidami semua orang. Tetapi, kenapa masih ramai tidak memiliki rumah? Tak tahu cara beli rumahkah? Atau tak mampu nak membeli rumah? Jawapan paling banyak sudah semestinya kerana tidak mampu. Tidak dinafikan, pembelian rumah memang […]

Baca Selanjutnya
4 Cara #Ohsem Menjana Kekayaan Dan Jadi Jutawan Hartanah

KOS MEMBELI RUMAH

Pasti ramai yang tertanya, jika saya membeli rumah pada harga RMxxxxxx, berapa yang saya kena bayar? Mungkin segelintir pembeli hanya akan terfikir untuk menyediakan sebanyak 10% daripada harga jualan hartanah itu sebagai deposit memandangkan pihak bank hanya menyediakan 90% saja pembiayaan. Sebenarnya, perlu diingat ada kos-kos lain yang terlibat seperti yuran guaman, duti setem dan […]

Baca Selanjutnya
3 Tips Bagaimana Ejen Hartanah Boleh Close Deal Dengan Power

JIMAT KOS PEGUAM. DIGALAKKAN BUAT 3 PERKARA INI SENDIRI

  Ada banyak lagi perkara yang anda kena selesaikan selepas beli rumah second hand. Tak sama macam beli rumah dengan pemaju (under construction), anda perlu buat banyak pertukaran nama dekat segala bil dan dokumen yang ada. Kalau rumah baru, tak payah dah buat benda ni. Anda terus daftar nama baru. Selesai saja beli rumah second hand, terus buat. […]

Baca Selanjutnya
20 Tips Untuk Pembeli Rumah Pertama

CARA BELI RUMAH BAGI PEMBELI BARU

Bagi mereka yang pertama kali nak beli rumah, sudah semestinya masih kabur tentang cara beli rumah pertama mereka. Maklumlah, bukan selalu orang beli rumah, mungkin sekali sahaja dalam seumur hidup bagi orang biasa. Oleh kerana kurang pengalaman, maka kebanyakan orang kurang arif dalam proses pembelian rumah yang sebenar. Lain pula bagi mereka yang merupakan pelabur hartanah; semua […]

Baca Selanjutnya

PENGELUARAN EPF (KWSP) DALAM PEMBELIAN RUMAH

Pengeluaran KWSP untuk beli rumah? Bagaimana cara yang betul supaya anda tidak tersilap membuat pengiraan? Sebelum itu, sedikit pengenalan mengenai Kumpulan Wang Simpanan Pekerja atau kita selalu sebut KWSP, tak kurang juga yang sebut EPF (Employees Provident Fund). KWSP merupakan sebuah institusi keselamatan sosial yang ditubuhkan di bawah Undang-Undang Malaysia, Akta Kumpulan Wang Simpanan Pekerja […]

Baca Selanjutnya
kwsppjmnrumah.jpg

PENGELUARAN EPF (KWSP) DALAM PEMBELIAN RUMAH

Maklumat dan Dokumen yang Diperlukan untuk Pengeluaran EPF (KWSP) Selepas Pembelian Rumah Pengeluaran EPF membolehkan pemegang akaun mengeluarkan akaun simpanan 2 untuk membiayai pembelian sebuah rumah. Pegeluaran untuk membeli rumah kedua dibenarkan setelah rumah pertama dijual atau berlaku perlupusan pemilikan. Kelayakan Memohon Warganegara Malaysia Bukan Warganegara Malaysia yang menjadi ahli sebelum 1 Ogos 1998, atau […]

Baca Selanjutnya
Baru 25 Tahun, Dah Ada 2 Rumah Pelaburan: 5 Faedah Yang Anda Layak Gunakan Untuk Beli Rumah Pertama.

KESAN JIKA PEMBELI/PENJUAL MENINGGAL SEMASA URUSAN

Ramai yang inginkan kepastian tentang apakah kesan terhadap sesuatu urusan jual beli hartanah yang dimasuki seandainya penjual atau pembeli meninggal dunia sebelum sesuatu urusan jual beli hartanah itu disempurnakan. Kesannya adalah seperti berikut: 1. Jika penjual atau pembeli meninggal dunia selepas perjanjian jual beli ditandatangani tetapi sebelum Borang Pindah Milik (Borang 14A) ditandatangani, maka urusan […]

Baca Selanjutnya
Pemilikan hartanah strata di Kelantan untuk orang bukan Kelantan.

TIPS UNTUK MEMILIH PEGUAM HARTANAH YANG BAIK

Bagi yang pertama kali membeli rumah, pelbagai benda yang perlu difikirkan terutamanya melibatkan urusan jual beli dan juga pihak yang terlibat dalam menguruskan urusan ini. Salah satu pihak yang terlibat dalam urusan jual beli adalah pihak peguam. Kalau melihat kepada peranan peguam di dalam sesuatu transaksi jual beli hartanah amatlah penting kerana hampir keseluruhan urusan […]

Baca Selanjutnya

IKUTI PETUA BELI HARTANAH

Ramai orang beranggapan membeli hartanah dan rumah adalah sangat sukar dan seringkali mereka mengalah dan ‘rela’ menyewa berbanding membeli rumah sendiri. Kami di Hartabumi memahami kesulitan yang anda hadapi dan kami sediakan panduan beli rumah dari a – z khusus kepada pembeli rumah pertama. Terdapat 20 langkah yang wajib anda ikuti dalam panduan beli rumah […]

Baca Selanjutnya
Beli Hartanah

IKUTI PETUA BELI HARTANAH

Membeli rumah/hartanah idaman anda boleh menjadi satu urus niaga yang paling penting dalam hidup anda, oleh itu ia adalah penting bagi anda untuk mengetahui selok belok untuk mengelakkan diri anda diri terperangkap dengan penipuan hartanah. Cara lain yang selamat dan percuma ialah bekerja dengan ejen hartanah yang mempunyai pengalaman, kepakaran profesional dan integriti untuk membuat […]

Baca Selanjutnya
Belog-Mama-Adam.jpg-15.2.17-.jpg

BOLEHKAH MINTA PENJUAL BAIKI KEROSAKAN RUMAH SUBSALE

1. Sesetengah orang menyangka yang jika mereka beli rumah subsale, mereka juga layak memperoleh tempoh waranti kecacatan sebagaimana beli rumah yang dalam pembinaan dengan pemaju. 2. Sebenarnya tahukah anda, jika anda beli rumah subsale, anda membelinya atas dasar “as it where is basis” (atas dasar keadaan semasa rumah tersebut). 3. Ertinya sebagaimana keadaan rumah tersebut […]

Baca Selanjutnya
Tips-kredit-beli-rumah_1.jpg

JANGAN CUBA BELI RUMAH JIKA NAMPAK TANDA-TANDA INI

Bagi individu yang masih baru dalam proses pemilihan hartanah sama ada untuk duduk sendiri atau pelaburan, terdapat beberapa perkara yang perlu dikaji terlebih dahulu. Perkara penting ini akan menentukan sama ada pembelian tersebut berbaloi atau tidak. Pemaju sudah bankrap Pastikan anda semak dahulu status pemaju untuk rumah tersebut sama ada masih lagi aktif atau sudah […]

Baca Selanjutnya
6 Tips Untuk Membeli Rumah

6 TIPS MEMBELI RUMAH

  Seseorang perlulah membuat persediaan dalam setiap perkara yang hendak dilakukan sebagai contoh apabila hendak membeli rumah. Terdapat beberapa faktor yang perlu dipertimbangkan sebelum membeli rumah iaitu faktor kewangan dan faktor bukan kewangan. Membeli rumah adalah perkara penting dalam hidup kerana mungkin perkara ini kita hanya dapat lakukan sekali sahaja dalam hidup. Lazimnya, individu membeli […]

Baca Selanjutnya
5 PERKARA PERLU TAHU TENTANG RUMAH PERTAMA

5 TIP MEMBELI RUMAH LELONG DENGAN CEPAT ,SELAMAT DAN MUDAH

Kita perlu faham aliran proses (process flow) yang terlibat. Tiada jalan mudah atau short cut dalam pelaburan rumah lelong. Malahan rumah lelong agak sukar berbanding membeli rumah subsale atau dalam pembinaan (under construction). Yang paling penting adalah kita tahu dan faham langkah-langkah yang terlibat. Apa yang perlu dibuat, apa yang wajib disemak dan apa boleh dilangkau. Di sini saya ingin kongsikan 5 […]

Baca Selanjutnya

9 CARA BELI RUMAH TANPA MODAL YANG BESAR

Cara Beli Rumah Tanpa Modal Besar Siapa yang tak nak beli rumah, kan? Tak kiralah samaada untuk duduk sendiri atau sebagai pelaburan, membeli rumah memang satu keperluan yang diidami semua orang. Tetapi, kenapa masih ramai tidak memiliki rumah? Tak tahu cara beli rumahkah? Atau tak mampu nak membeli rumah? Jawapan paling banyak sudah semestinya kerana tidak […]

Baca Selanjutnya

CARA TERBAIK JUAL TANAH DIMALAYSIA

Cara terbaik jual tanah di Malaysia Tanah merupakan sebuah komoditi yang terhad dan bernilai. Menjelang tahun 2018 dan 2019, banyak transaksi melibatkan jual tanah berlaku di Malaysia. Antara faktor yang menyebabkan banyak tanah dijual dengan harga yang murah ialah disebabkan keadaan ekonomi semasa yang meruncing sejak dari tahun 2017. Ini menyebabkan ramai pemilik terpaksa menjual tanah […]

Baca Selanjutnya
confusion.man_.jpg-2.1.17-640x437.jpg

SPECIALITY RUMAH PELABURAN DI 4 LOKASI INI

  Lokasi hartanah antara salah satu topik hot yang selalu pelabur bincangkan. Susah kita nak rugi dalam pelaburan ini kalau beli dekat tempat yang betul. Dan kita boleh pastikan sesuatu hartanah tu boleh buat banyak untung, walaupun dibeli pada harga yang murah. 1: Pernah tak kaji harga rumah dekat kawasan komersial? Hartanah yang dekat dengan […]

Baca Selanjutnya
Bagaimana Hebat Realtors Membantu Pembeli Hartanah

HARGA RUMAH RM450,000, INSTALLMENT RM1,000 JE SETIAP BULAN?

Semua orang pasti nak ada paling kurang 1 rumah setiap seorang. Kalau bukan untuk pelaburan, paling kurang pun, mesti untuk duduk sendiri. Lagi-lagi untuk anda yang dah berumah tangga. Tanggapan umum tentang “kena beli rumah dulu sebelum beli benda lain” ada masanya, boleh jadi tak berapa kena dengan kapasiti kewangan seseorang. Takde masalah pun nak […]

Baca Selanjutnya
Tandatangan Dulu atau Transfer Dulu?

TANDATANGAN DULU ATAU TRANSFER DULU?!

Jual beli atas benda tidak bergerak seperti tanah dan bangunan harus dibuat dengan akta yang dibuat oleh pejabat publik yang dikenal dengan Pejabat Pembuat Akta Tanah (PPAT). Prosesnya adalah setelah para pihak memberikan kelengkapan formal seperti data-data mengenai subjek dan objek jual beli, PPAT akan menyiapkan Akta Jual Beli (AJB). Jadi ketika hari yang disepakati […]

Baca Selanjutnya