Category: Tips Membeli

RUMAH PANAS, PULANGAN GANAS!- TIPS PERLABURAN HARTANAH

1.Berdekatan Pusat Pengajian Tinggi (PPT) Setiap kali sesi/semester baru akan bermula, pasti jumlah pengambilan pelajarnya meningkat. Peningkatan ini pula kebiasaannya tidak selari dengan jumlah penginapan (asrama) yang disediakan oleh pihak PPT, dan atas kekangan inilah yang menjadikan hartanah berhampirannya semakin ‘panas’ dengan permintaan sewaan daripad para pelajarnya. Selebihnya, tidak perlu saya rungkaikan lagi asbab lokasi […]

Baca Selanjutnya

MEMBELI HARTA LUAR NEGARA:MENGURUSKAN SENDIRI ATAU MENGGUNAKAN KHIDMAT EJEN ?

Ramai rakyat Malaysia masa kini terdorong untuk melabur dalam hartanah di luar negara disebabkan oleh pulangan yang jauh lebih tinggi apabila melabur di luar negara. Negara-negara yang seringkali menjadi destinasi pilihan pelabur adalah seperti Singapura, United Kingdom, Vietnam dan Australia. Apabila merancang membeli harta di luar Negara, adakah anda akan mempertimbangkan untuk mendapatkan penasihat hartanah […]

Baca Selanjutnya
pelajar-universiti.jpg

BELI RUMAH UNTUK PELABURAN ANAK-ANAK

Ada banyak sebab orang melabur dalam hartanah. Dan salah satu sebab yang buatkan ramai orang melabur dalam pelaburan ni, tak lain dan tak bukan, sebab nak duit kita lawan inflasi. Tak kurang ramai jugak yang melabur sebab nak secure pendidikan anak-anak bila mereka besar nanti. Niat ni memang murni. Tapi kalau tersilap langkah, potensi permohonan […]

Baca Selanjutnya
Ulu Klang

BELI RUMAH PERTAMA DARIPADA DEVELOPER? IKUTI 6 TIPS MUDAH INI

Langkah 1: Tempah dulu siap-siap sebelum dikebas orang Mula-mula, mesti la korang kena cari rumah yang sesuai dengan kapasiti kewangan korang. Maksud saya, kaji dulu kemampuan korang. Kalau gaji bersih (katakan) RM2,500 sebulan, takkan korang nak henjut beli rumah harga RM700,000? Alamat sampai ke sudah korang tak lepas nak beli rumah tu. Bila dah jumpa […]

Baca Selanjutnya
5 Langkah Buat Pelaburan Hartanah

PANDUAN MEMBELI RUMAH PERTAMA UNTUK GOLONGAN MUDA

1. Modal – No Money No Talk Berapa banyak modal yang perlu ada untuk membeli rumah? Ini pecahan item yang diperlukan untuk memodalkan pembelian rumah anda. Down payment 10%. Down payment ini dipecahkan kepada dua bahagian biasanya, 3% dan kemudian 7%. 3% untuk booking, kemudian dalam tempoh masa yang ditetapkan, langsaikan 7% tu dulu. Kos perjanjian […]

Baca Selanjutnya
6 langkah yang perlu anda ambil untuk memulakan pelaburan hartanah. Baca artikel ini sampai habis.

MUDAHNYA CARA BELI RUMAH SECARA TUNAI!

Cara beli rumah secara tunai perlu dipahami bagi Anda yang ingin mempunyai hunian indah dan nyaman dengan harga murah. Kita ketahui bersama bahwa membeli bangunan dengan tunai mempunyai kelebihan atau manfaat berupa penghematan dana dibandingkan dengan kredit semisal KPR. Membeli rumah sekarang menjadi salah satu investasi yang sangat menguntungkan bagi para pemilik modal atau orang […]

Baca Selanjutnya
20 Tips Untuk Pembeli Rumah Pertama

5 KELEBIHAN BELI RUMAH DENGAN EJEN HARTANAH!

5 kelebihan beli rumah melalui ejen hartanah.  Masih ramai lagi yang cuba mengelak untuk beli rumah melalui ejen hartanah kerana bimbang ejen hartanah meletakkan harga yang tinggi. Namun, perkara yang perlu anda tahu adalah ejen hartanah hanya jual rumah pada harga yang telah dipersetujui oleh tuan rumah. Jadi, ejen hartanah tidak boleh meletakkan harga yang […]

Baca Selanjutnya
keepo.me-10.e_.Cerdas-Membeli-Rumah-secara-Kredit_.jpg

NAK BELI RUMAH TAPI TAK CUKUP DEPOSIT. INI CARA UNTUK KUMPUL DEPOSIT BELI RUMAH.

Deposit yang terlalu tinggi menjadi punca ramai orang sukar untuk memiliki rumah. Itu tidak masuk lagi kos-kos sampingan seperti bayaran kepada peguam, penilai dan lain-lain lagi. Namun, sekarang lebih mudah sebab banyak skim yang kerajaan umumkan untuk bantu orang ramai memiliki rumah seperti Skim MyDeposit. Selain itu, kalau anda beli rumah dari pemaju, anda juga mungkin hanya […]

Baca Selanjutnya
tanah.png

TIPS RINGKAS URUSAN PEMBELIAN TANAH LOT

1. Kalau anda nak beli tanah lot, SEBAIK-BAIKNYA, CARILAH Tanah Lot yang telah mempunyai geran individu yang berasingan dan berstatus Bangunan. Ini kerana:- i. Sekiranya tanah lot tersebut telah ada geran individu , maka proses dan transaksi jual beli tanah tersebut akan menjadi lebih mudah dan cepat. Hak dan kepentingan anda juga akan dilindungi. ii. […]

Baca Selanjutnya
BlogCover.png

PROSES PEMBELIAN RUMAH

Langkah 1: Mulakan kajian awal anda Langkah 2: Tentukan berapa banyak rumah anda mampu Langkah 3: Dapatkan pra-kelayakan dan terima semula kredit untuk gadaikan janji anda Langkah 4: Cari ajen yang sebenar Langkah 5: Beli barang untuk rumah anda dan membuat tawaran Langkah 6: Dapatkan pemeriksaan rumah Langkah 7: Bekerja dengan pihak bank untuk plih […]

Baca Selanjutnya
5 Langkah Buat Pelaburan Hartanah

4 CARA MEMBELI RUMAH DENGAN GAJI KECIL

Gaji Anda kecil tapi nak membeli rumah? Bukan sebuah problem. Ada sejumlah cara membeli rumah dengan gaji kecil. Mempunyai rumah sendiri adalah impian ramai orang. Adakah berkahwin atau masih bujang, jika Anda sudah mempunyai rumah tentu berasa sangat gembira. Pada masa ini, rumah sinonim dengan harga yang sangat mahal, dan kerananya kita mesti mempunyai uang […]

Baca Selanjutnya
article-2480435-198FEF7A00000578-921_634x354.jpg

PROCEDURE MEMBELI RUMAH PERTAMA SEHINGGA MENDAPAT KUNCI

Anda dijamin berani bertindak bila dah tahu prosedur ini. Prosedur beli rumah mungkin asing bagi korang yang bercadang membeli hartanah pertama. Membeli hartanah secara amnya, melibatkan 5 langkah: Membuat persediaan pembelian, membuat tawaran, mendapatkan khidmat guaman dan pinjaman, menandatangani perjanjian, Urusan pindah milik. Mengetahui prosedur adalah penting kerana ianya dapat: Membantu anda membuat perancangan, dan Mengelakkan kelewatan […]

Baca Selanjutnya
Beli Rumah

PANDUAN-PANDUAN MAHU MEMBELI RUMAH PERTAMA

Sediakan Maklumat (Profile) Kewangan Peribadi 1. Senaraikan Pendapatan (Income) ● Pendapatan tetap ● Pendapatan tidak tetap (elaun, komisen, overtime, bonus dan lain-lain) ● Pendapatan sampingan 2. Senaraikan Potongan (Deduction) ● Potongan KWSP ● Potongan SOCSO / PERKESO ● Potongan Cukai Bulanan (PCB) ● Potongan Zakat ● lain-lain yang berkenaan 3. Senaraikan Komitmen (Commitment) ● Pembiayaan […]

Baca Selanjutnya

FAKTOR YANG MENYEBABKAN ANDA SUKAR DAPAT RUMAH PERTAMA

1) Inginkan rumah di tengah bandar tetapi murah

Kebanyakan golongan yang tinggal di bandar mahu beli rumah baru, landed, besar dan murah! Ini adalah realitinya. Jika anda masih mempunyai impian sebegitu, semakin sukar untuk anda dapatkan rumah pertama anda.

“Beli rumah pertama anda berdasarkan kemampuan bukan kehendak yang berlebihan.”

Baca Selanjutnya
3 Tips Bagaimana Ejen Hartanah Boleh Close Deal Dengan Power

BERAPA BANYAK MODAL KENA SEDIAKAN KALAU BELI RUMAH SUBSALE?

Ilmu asas yang semua pembeli rumah second hand pertama wajib tahu Katakan, korang nak beli rumah second hand harga RM150,000. Berapa banyak yang kos permulaan yang korang perlu sediakan? 1: Berapa banyak down payment anda perlu sediakan? Perkara pertama yang korang wajib buat sebelum beli mana-mana rumah second hand, adalah sediakan deposit sebanyak 10% hingga 30%. Bank akan berikan margin pembiayaan maksimum 90% untuk korang beli […]

Baca Selanjutnya
4 Strategi Yang Menguntungkan Pelabur

MASA MUDA TIADA MODAL, MASA TUA BANYAK KOMITMENT BILA MASA TERBAIK BELI RUMAH ?

Masalah yang sering dihadapi oleh semua orang untuk beli rumah adalah tidak mempunyai modal kerana masih terlalu muda dan juga sudah mempunyai komitmen yang tinggi kerana sudah berkeluarga. Setiap masalah pasti ada penyelesaiannya. Ketika muda, masalah utama yang sering dihadapi adalah tidak mempunyai modal yang mencukupi untuk mendapatkan rumah pertama. Namun, alasan seperti itu tidak […]

Baca Selanjutnya