Category: Tips Menjual

DOKUMEN YANG PERLU BILA JUMPA PEGUAM HARTANAH

Ini adalah antara dokumen yang perlu anda bawa sebagai persediaan untuk berjumpa peguam hartanah. Penjual (yang tak diwakili Peguam) perlu bawa atau sediakan : 1. Kad Pengenalana (IC) 2. Dokumen membuktikan Penjual adalah sebenarnya Tuanpunya seperti: Perjanjian Jualbeli Salinan Surat Hakmilik/Geran Salinan Cukai Pintu/Cukai Tanah Nombor Cukai Pendapatan Resit/Bil Maintenance Bil Api/Air/IWK TERKINI Statement baki […]

Baca Selanjutnya
Apa Yang Anda Perlu Tahu Tentang Pelaburan Hartanah

IDEA PERCUMA MENGHIAS RUMAH

1. Cari Idea dari Sumber “PERCUMA”

Mulakan membuat rujukan tentang idea dekorasi mengikut kesesuaian minat dan citarasa. Dengan cara ini , kita telah dapat membuat penjimatan terhadap kos melantik perunding hiasan dalaman professional. Kita boleh dapat khidmat nasihat percuma dari Encik Google, Majalah hiasan dalaman, dan lagi satu adalah dengan cara berjalan-jalan serap idea ke rumah-rumah contoh yang disediakan oleh pemaju perumahan. Idea-idea ini sememangnya dari orang-orang yang professional dalam menata rias. Jadi kita hanya perlu set kan mahu mencari idea yang berkonsepkan macam mana? Tropikal , MInimalis, Moden, Inggeris, Timur Tengah , mahupun “Mix & Match”.

Baca Selanjutnya

PANDUAN MEMBELI RUMAH

Panduan Membeli Tanah July 22, 2014 in Tip Hartanah Memandangkan harga rumah siap dibina atau di dalam pembinaan semakin mahal, ramai yang memilih untuk membeli tanah lot banglo untuk didirikan rumah di atasnya. Selain daripada itu juga adalah anda dapat memiliki keluasan rumah yang lebih luas, kerana kos untuk membina sebuah rumah di atas tanah […]

Baca Selanjutnya
5 Langkah Buat Pelaburan Hartanah

BAGAIMANA UNTUK MENJUAL RUMAH

Cara jual rumah cepat laku – mari kita huraikan sebuah cara terbaik menjual rumah agar cepat laku, selalu ada cara selama kita masih mahu berkreasi dan mencuba-cuba sehingga menemukan langkah terbaik, begitu juga dalam bidang jual beli rumah entah itu menjual aset pribadi mahupun yang fokus menjadi agen broker dibidang property. bagi sebagian agen property cara ini merupakan […]

Baca Selanjutnya

9 PROSES PENTING BILA NAK JUAL RUMAH

Dalam penjualan hartanah, proses tersebut melibatkan beberapa pihak seperti pemilik hartanah, pembeli, ejen hartanah, peguam, pihak bank, LHDN, dan pejabat tanah. Walaupun pemilik hartanah dibantu oleh beberapa pihak seperti ejen hartanah dan pihak peguam yang mewakili mereka, namun pemilik hartanah sendiri perlu tahu beberapa perkara yang penting agar proses penjualan itu berjalan dengan lancar. Di […]

Baca Selanjutnya

PROSES JUAL BELI RUMAH YANG MELIBATKAN LPPSA

Lembaga Pembiayaan Perumahan Sektor Awam (LPPSA) adalah pembiayaan kewangan bagi yang bekerja kerajaan untuk memiliki hartanah. Mengikut Akta 767 iaitu Akta Lembaga Pembiayaan Perumahan Sektor Awam 2015, Bahagian IV: Kemudahan Pembiayaan Perumahan Sektor Awam Pemberian kemudahan pembiayaan perumahan sektor awam 23. (1) Tertakluk kepada apa-apa terma dan syarat yang ditentukan oleh Menteri, kemudahan pembiayaan perumahan […]

Baca Selanjutnya

CARA PROSES MENJUAL RUMAH PINJAMAN KERAJAAN

Masyarakat merasa mudah untuk membeli rumah pinjaman kerajaan untuk didapati, tetapi jikarumah pinjaman kerajaan boleh mudah dijual ? Kemudian anda perlu tahu tentang bagaimana cara proses menjual rumah pinjaman kerajaan ? Pada masa ekonomi negara mengalami surut yang disebabkan oleh perubahan dalam pertukaran ringgit kepada dolar AS, menyebabkan banyak orang ingin menjual rumah yang mereka […]

Baca Selanjutnya
Tips menjual

4 TIPS NAK JUAL RUMAH ANDA DENGAN PANTAS!

Rumah terjual dengan pantas dan menguntungkan adalah matlamat yang pasti tuan puan fikirkan ketika menjual rumah tuan puan. Siapa yang tidak mahu rumah mereka untuk dijual dengan cepat pada harga yang terbaik? Tiada siapa yang mahu menyenaraikan rumah di pasaran, namun selepas menyenaraikannya tiada sebarang tawaran dari pembeli sama sekali. Penyelidikan menunjukkan bahawa semakin lama […]

Baca Selanjutnya

10 TIPS MEMBELI RUMAH

Membeli rumah pasti terdapat dalam daftar prioritas para pasangan muda, yang baru menikah. Tapi tentu Anda tahu bila urusan membeli rumah, apalagi untuk pertama kali, bukanlah perkara mudah. Anda perlu sering berdiskusi dengan pasangan, juga mengumpulkan banyak informasi dan mencari beragam tips membeli rumah sebelum memutuskan untuk membeli rumah yang diinginkan. Jangan sampai karena kurangnya […]

Baca Selanjutnya

PENTINGNYA MENDAPATKAN BANTUAN REN SEMASA INGIN MENJUAL RUMAH

1. Ada perkara yang kita tak tahu.

Biasanya, mereka yang cuba menjual rumah tanpa gunakan perkhidmatan ejen hartanah berlesen berpotensi untuk gagal.

Walaupun kita berada pada zaman informasi, tak semua maklumat yang kita dapat itu confirm tepat. Salah satu contoh seperti nilai hartanah sesuatu kawasan.

Nak dapatkan maklumat ni, bukan sekadar tengok harga rumah dalam Mudah.my semata-mata.

Setiap ejen hartanah berlesen ada akses kepada data ini, yang dijamin tepat dalam menentukan nilai semasa rumah korang.

Senang cerita, kalau kedekut sangat nak bayar untuk buat proses penilaian hartanah secara formal, selagi itu korang tak akan tahu nilai sebenar rumah korang tu.

Baca Selanjutnya
jual4

TIPS JUAL ASET ANDA DENGAN CEPAT

Dipasaran, memang terdapat banyak rumah yang ready untuk dijual, bagaimanakan anda meletakkan rumah anda lain dari yang lain? Ikut langkah-langkah berikut untuk menjual rumah dengan lebih cepat dari yang lain.

1. “Boost curb” ialah daya tarikan pada bahagian luar rumah anda yang dapat dilihat dari jalan. Ramai orang akan jalan melalui kawasan rumah anda semasa ingin mencari rumah dan membuat keputusan pada masa itu juga jika mereka berminat untuk melihat ke dalam rumah. Pastikan rumah anda sentiasa bersedia untuk dilawati oleh pembeli dengan tips ini :

  • Mencuci kawasan rumah
  • Paparkan nombor rumah anda untuk mudah dibaca
  • Menanam bunga-bunga mekar dan tumbuhan hijau yang segar
  • Memotong rumput, dan membaja semula
  • Mencuci tingkap depan rumah
  • Mengecat semula rumah
Baca Selanjutnya

URGENT SALE PERLUKAH JUAL MURAH?

URGENT SALE perlukah JUAL MURAH?   Sekiranya anda URGENT menjual hartanah anda…. adalah lebih baik anda mendapatkan cadangan dan nasihat dari agen hartanah di kawasan tersebut terlebih dahulu. pemilik rumah yang ‘Urgent’ cenderung memilih untuk meletakkan harga ‘asking’ yang rendah [baca ; buang harga] bagi tujuan menarik pembeli dalam masa yang singkat. Menetapkan asking price yang rendah […]

Baca Selanjutnya

4 TIPS MENJUAL HARTANAH ANDA DENGAN CEPAT DAN MUDAH

4 Tips Menjual Hartanah Anda Dengan Cepat Dan Lancar   (1). Menjual hartanah pada harga pasaran semasa. Hartanah merupakan suatu aset yang mempunyai nilai pasaran semasa. Nilai pasaran ini diguna pakai dan menjadi asas kepada seorang pembeli hartanah membuat pertimbangan dan keputusan membeli sesebuah hartanah. Begitu juga dengan institusi keewangan akan memberi pembiayaan keewangan kepada […]

Baca Selanjutnya
jual 3

TIPS AND TRICKS HARTANAH

TIPS JUAL RUMAH

Tips 1 : Gambaran pertama akan menjadi tetap

Tidak kira jika keadaan didalam rumah anda cantik dan baik bagaimanapun, pembeli akan memberikan gambaran pertama dan pandangan sebelum memasuki kedalam rumah anda. Anda tidak akan mempunyai peluang kedua untuk mengubah gambaran pertama mereka. Adalah sesuatu yang penting untuk membuat mereka berasa selesa, selamat dan berasa dialu-alukan oleh tuan rumah. Mengemas bahagian luar rumah anda dengan beberapa pokok bunga yang kecil dan murah dan beberapa pokok kecil seperti kaktus. Pintu masuk ke rumah anda juga boleh menjadi sesuatu yang penting. Anda boleh meletakkan tempat untuk meletak kunci atau meletakkan kot. Apabila anda hendak menjual rumah, and boleh menyediakan beberapa bangku dan meja kecil, dan juga menghidangkan beberapa potong buah segar dan cookies.

Baca Selanjutnya

PROSES PENTING SEBELUM MENJUAL RUMAH

Proses jual rumah adalah proses yang sangat penting yang perlu difahami oleh owner hartanah dan juga pembeli. Sekiranya tersilap atau cuai, akan bagi kesan besar kepada pemilik mahupun pembeli. Jika rumah dijual atau dibeli tanpa guna ejen, owner dan pembeli mesti memahami sendiri prosedur jual beli rumah. Di samping nasihat pihak peguam. Namun, sekiranya menggunakan […]

Baca Selanjutnya
4 Strategi Yang Menguntungkan Pelabur

9 PROSES PENTING BILA NAK JUAL RUMAH. BACA SEBELUM ANDA JUAL.

Dalam penjualan hartanah, proses tersebut melibatkan beberapa pihak seperti pemilik hartanah, pembeli, ejen hartanah, peguam, pihak bank, LHDN, dan pejabat tanah. Walaupun pemilik hartanah dibantu oleh beberapa pihak seperti ajen hartanah dan pihak peguam yang mewakili mereka, namun pemilik hartanah sendiri perlu tahu beberapa perkara yang penting agar proses penjualan itu berjalan dengan lancar. Di […]

Baca Selanjutnya
Download save and convert Flash videos2

MENJUAL HARTANAH DALAM KEADAAN ‘SOFT’

1) Tahu harta anda, kenali pelanggan anda

Jadi jenis hartanah apa yang anda jual? Adakah ia satu unit di tengah bandar di tingkat 4? Sebuah rumah dua tingkat di pinggir bandar mewah? Bangle? Apartment? Adakah hartanah anda baru? Dikemaskini? Atau memerlukan penambahbaikan dari pembeli itu sendiri?

Lakukan SWOT analisis (kekuatan, kelemahan, peluang dan ancaman) boleh membantu anda mengenal pasti titik jualan unik. Kenalpasti faktor, kawasan masalah, dan ciri-ciri standard harta anda, yang akan menarik kepada pembeli.

Secara logiknya, teres 4 tingkat tidak sesuai untuk mreka yang berusia 60 tahun tetapi sebuah pangsapuri halaman tingkat bawah pasti sesuai. manakala sebuah pangsapuri di tingkat atas dengan tiada lif boleh menjadi ideal untuk pasangan muda.

Baca Selanjutnya
Melindungi Hartanah Dan Diri anda

CARA KIRA CUKAI BILA JUAL HARTANAH

Ilmu ini boleh bantu anda buat rancangan menjual hartanah dengan baik saya rasa ramai yang tahu pasal RPGT, atau dikenali dengan nama lain sebagai CKHT. Ia nama pendek yang merujuk kepada Cukai Keuntungan Harta Tanah (CKHT). Cukai ini adalah sejenis cukai keuntungan modal yang dikenakan ke atas penjualan hartanah di Malaysia. Tapi, saya nak tumpukan […]

Baca Selanjutnya

CARA TERBAIK JUAL TANAH DIMALAYSIA

Cara terbaik jual tanah di Malaysia Tanah merupakan sebuah komoditi yang terhad dan bernilai. Menjelang tahun 2018 dan 2019, banyak transaksi melibatkan jual tanah berlaku di Malaysia. Antara faktor yang menyebabkan banyak tanah dijual dengan harga yang murah ialah disebabkan keadaan ekonomi semasa yang meruncing sejak dari tahun 2017. Ini menyebabkan ramai pemilik terpaksa menjual tanah […]

Baca Selanjutnya