Category: Tips Menjual

CKHT

Faktor Jual Rumah Cepat

Siapa pun boleh menjual rumah jika anda adalah pemilik rumah atau hartanah, samada anda melantik perunding hartanah mahupun anda menjualnya dengan sendiri. Persoalan pokok, bagaimana anda mahu jualnya dengan pantas dan cepat ? Di sini beberapa faktor saya gariskan teknik untuk jual rumah dengan cepat : Jual di bawah Market Value atau Bank Value. Jika […]

Baca Selanjutnya

PROSES JUAL BELI RUMAH YANG MELIBATKAN LPPSA

Lembaga Pembiayaan Perumahan Sektor Awam (LPPSA) adalah pembiayaan kewangan bagi yang bekerja kerajaan untuk memiliki hartanah. Mengikut Akta 767 iaitu Akta Lembaga Pembiayaan Perumahan Sektor Awam 2015, Bahagian IV: Kemudahan Pembiayaan Perumahan Sektor Awam Pemberian kemudahan pembiayaan perumahan sektor awam 23. (1) Tertakluk kepada apa-apa terma dan syarat yang ditentukan oleh Menteri, kemudahan pembiayaan perumahan […]

Baca Selanjutnya

Prosedur Jual Beli Rumah Kos Rendah

1) Semasa Dapat Senarai Rumah Untuk Dijual Semasa berjumpa dengan pemilik rumah, terangkan kepada mereka tentang syarat jualan rumah kos rendah. Bila pemilik faham, mudah untuk uruskan Jual Beli . Semasa Kak Long menulis artikel ni, Kak Long dapati ada sedikit perubahan syarat jualan rumah kos rendah. Pemilikan rumah kos rendah oleh pemilik tu mesti […]

Baca Selanjutnya

7 Soalan Selalu Ditanya Oleh Pemilik Sebelum Membuat Keputusan Untuk Menjual Rumah

Berikut adalah 7 Soalan yang selalu ditanya oleh pemilik rumah : 1.)Bilakah proses jual beli dijangka selesai? 2.)Berapa jumlah wang keuntungan yang akan diterima oleh penjual? 3.)Berapa harga pasaran semasa? 4.)Berapa kos peguam yang perlu dibayar bagi menjual rumah? 5.)Apakah dokumen yang perlu penjual sediakan? 6.)Berapakah kos ejen hartanah bagi menjual rumah tersebut? 7.)Bilakah pemilik […]

Baca Selanjutnya

Cara Proses Menjual Rumah Pinjaman Kerajaan

Masyarakat merasa mudah untuk membeli rumah pinjaman kerajaan untuk didapati, tetapi jikarumah pinjaman kerajaan boleh mudah dijual ? Kemudian anda perlu tahu tentang bagaimana cara proses menjual rumah pinjaman kerajaan ? Pada masa ekonomi negara mengalami surut yang disebabkan oleh perubahan dalam pertukaran ringgit kepada dolar AS, menyebabkan banyak orang ingin menjual rumah yang mereka […]

Baca Selanjutnya

Nak Jual Rumah? Soalan-soalan Utama Kepada Perunding Hartanah

Anda mungkin ada pengalaman berurusan dengan perunding hartanah (property negotiator) untuk menjual dan menyewakan hartanah anda atau mendapatkan khidmat nasihat berkaitan hartanah. Sememangnya berurusan dengan perunding hartanah akan memudahkan urusan jual beli hartanah anda, namun sebagai pemilik rumah dan pelanggan anda berhak untuk mengemukakan pertanyaan kepada perunding hartanah apabila bertemu. Berikut adalah beberapa soalan penting yang perlu […]

Baca Selanjutnya

Menjual Rumah Dengan Sendiri

Setiap pemilik rumah di Malaysia boleh untuk pasarkan rumah mereka dengan sendiri. Persoalannya bagaimanakah tahap persediaan anda dari segi ilmu pasaran hartanah, ilmu pengurusan penjualan, teknik menguruskan pembeli, berapakah bajet yang anda sanggup untuk laburkan di dalam urusan pemasaran, dan lain-lain lagi. Ramai antaranya membuka akaun di Mudah.my dan menaikkan gambar rumah dan maklumat rumah […]

Baca Selanjutnya

Jual Rumah Kos Rendah. Info Penting Ejen Kena Tahu.

Dalam perjalanan kerjaya ejen hartanah, mungkin tuan puan akan dapat kes jual rumah kos rendah. Jual rumah kos rendah ni ada cara. Rumah jenis begini ada syarat yang pembeli kena patuhi. Cara Nak Kenal Pasti Rumah Kos Rendah Nak tahu status kos rendah kena tengok perjanjian jual beli pemilik. Perjanjian jual beli biasanya akan nyatakan […]

Baca Selanjutnya

Kaedah Dan Cara-Cara Proses Jual Rumah Di Malaysia

Umum mengetahui, penjualan rumah adalah salah satu cara untuk mencairkan aset dan menambah aliran tunai kepada si penjual. Faktor berlakunya penjualan rumah bergantung atas keperluan masing-masing. Namun, berbalik kepada tajuk perbincangan, bagaimana caranya saya nak menjual rumah ? apakah prosesnya ? apakah keperluan yang saya perlukan ? Membuat keputusan Sebelum kita melangkah ke proses penjualan rumah, […]

Baca Selanjutnya

Dokumen Yang Perlu Ada Semasa Jumpa Peguam Hartanah

Ini adalah antara dokumen yang perlu anda bawa sebagai persediaan untuk berjumpa peguam hartanah. Penjual (yang tak diwakili Peguam) perlu bawa atau sediakan : 1. Kad Pengenalana (IC) 2. Dokumen membuktikan Penjual adalah sebenarnya Tuanpunya seperti: Perjanjian Jualbeli Salinan Surat Hakmilik/Geran Salinan Cukai Pintu/Cukai Tanah Nombor Cukai Pendapatan Resit/Bil Maintenance Bil Api/Air/IWK TERKINI Statement baki […]

Baca Selanjutnya

Panduan Tentang Hartanah

Pening? Risau? Tak tahu cara nak menjual rumah? Jangan khuatir mungkin dengan membaca artikel kali ini anda dapat penyelesaiannya! Menjual rumah bukannya sesuatu perkara yang mudah. Perkataan ‘mudah’ itu hanya bagi mereka yang pakar dalam urusan jual beli hartanah sahaja. Anda ingin menjual rumah, tetapi tidak tahu bagaimana caranya. Anda juga tidak mahu membayar kos […]

Baca Selanjutnya

Panduan Membeli Tanah

Panduan Membeli Tanah July 22, 2014 in Tip Hartanah Memandangkan harga rumah siap dibina atau di dalam pembinaan semakin mahal, ramai yang memilih untuk membeli tanah lot banglo untuk didirikan rumah di atasnya. Selain daripada itu juga adalah anda dapat memiliki keluasan rumah yang lebih luas, kerana kos untuk membina sebuah rumah di atas tanah […]

Baca Selanjutnya

Cara terbaik jual tanah di Malaysia

Cara terbaik jual tanah di Malaysia POSTED NOVEMBER 10, 2017 RAFIQ ADNAN Tanah merupakan sebuah komoditi yang terhad dan bernilai. Menjelang tahun 2018 dan 2019, banyak transaksi melibatkan jual tanah berlaku di Malaysia. Antara faktor yang menyebabkan banyak tanah dijual dengan harga yang murah ialah disebabkan keadaan ekonomi semasa yang meruncing sejak dari tahun 2017. Ini […]

Baca Selanjutnya

Proses Jual Beli Rumah Di Malaysia

Proses Jual Beli Rumah Di Malaysia August 31, 2013 Mohd Shahril Abu Bakar Blog, Hartanah 19 Ketahui Proses Jual Beli Rumah / Hartanah     Hartanah adalah antara keperluan manusia yang terpenting atau lebih jelas lagi ia dipanggil sebagai tempat tinggal. Walau bagaimanapun, terdapat proses yang perlu difahami oleh bukan sahaja pembeli malah juga penjual sebelum […]

Baca Selanjutnya

TIPS JUAL BELI RUMAH

TIPS JUAL BELI RUMAH Posted on November 17, 2017 by aqmar in News Sebelum anda memulai usaha jual beli rumah maka sebaiknya belajar terlebih dahulu dari orang yang sudah berpengalaman dalam bidang ini. Berikut adalah 5 tips jual beli rumah yang perlu anda ketahui: 1) Lakukan negosiasi.  Anda dapat melakukan usaha jual beli dengan modal […]

Baca Selanjutnya

URGENT SALE perlukah JUAL MURAH?

URGENT SALE perlukah JUAL MURAH?   Sekiranya anda URGENT menjual hartanah anda…. adalah lebih baik anda mendapatkan cadangan dan nasihat dari agen hartanah di kawasan tersebut terlebih dahulu. pemilik rumah yang ‘Urgent’ cenderung memilih untuk meletakkan harga ‘asking’ yang rendah [baca ; buang harga] bagi tujuan menarik pembeli dalam masa yang singkat. Menetapkan asking price yang rendah […]

Baca Selanjutnya

Tips menjual rumah

Tips menjual rumah Salam sejahtera semua rakan-rakan. Persoalan yang sering diajukan oleh pemilik rumah apabila hendak menjual rumah mereka adalah berapa lama proses penjualan rumah? Prosedur biasa penjualan rumah mengambil masa antara empat hingga enam bulan sebelum hak milik rumah bertukar tangan kepada pembeli baru. Namun terdapat juga proses yang mengambil masa satu tahun atau […]

Baca Selanjutnya

4 Tips Menjual Hartanah Anda Dengan Cepat Dan Lancar

4 Tips Menjual Hartanah Anda Dengan Cepat Dan Lancar   (1). Menjual hartanah pada harga pasaran semasa. Hartanah merupakan suatu aset yang mempunyai nilai pasaran semasa. Nilai pasaran ini diguna pakai dan menjadi asas kepada seorang pembeli hartanah membuat pertimbangan dan keputusan membeli sesebuah hartanah. Begitu juga dengan institusi keewangan akan memberi pembiayaan keewangan kepada […]

Baca Selanjutnya

Tips Menjual Rumah

Tips Menjual Rumah Tips Menjual Rumah   Sebelum anda menjual rumah atau hartanah anda, terdapat beberapa perkara yang anda perlu ambil kira. Di dalam artikel ini, saya akan kongsikan sedikit tips mudah bagi melancarkan proses jualan rumah anda. Tips menjual rumah: Harga yang munasabah. Sebaiknya harga jualan handaklah mengikut harga pasaran. Anda boleh rujuk artikel […]

Baca Selanjutnya

Tiga Teknik Kretif Menjual Rumah

Tiga Teknik Kretif Menjual Rumah Housing Contract Housing Contract Tiga teknik kretif ini sama lah seperti “check list” yang boleh diguna pakai oleh sesiapa sahaja untuk menjual rumah. Ada banyak cara dan tip hartanah dari guru hartanah, tetapi bagi saya hanya tiga perkara yang maha penting perlu diambil kira sebelum anda menjual sebarang hartanah pada […]

Baca Selanjutnya