Category: Tips Menyewa

Cara Nak Dapat Penyewa Berkualiti

Sebagai pemilik hartanah, mungkin kita pernah mendengar istilah penyewa dari neraka. Istilah ini merujuk kepada betapa sengsaranya pemilik apabila terpaksa berhadapan dengan penyewa yang mempunyai ragam yang tidak baik. Pelbagai ragam yang ditemui antaranya penyewa yang gemar membawa pasangan bukan mahram, menjadikan pusat proses dadah, penyewa seorang penjenayah dan culas untuk membayar sewa. Apabila berlaku […]

Baca Selanjutnya

3 Cara Menentukan Sewa Rumah

3 Cara Menentukan Sewa Rumah Sebagai pemilik rumah, pasti akan berhadapan dengan masalah dalam menetapkan kadar sewa rumah. Jika letakkan pada harga yang tinggi, bimbang tiada penyewa pula. Maka dalam artikel ini, kami akan berkongsi dengan anda tentang tip-tip menetapkan kadar sewa rumah. Tidak terlalu mahal, tetapi tidak pula terlalu murah. Apa yang paling penting, […]

Baca Selanjutnya

Apa Kita Boleh Buat Jika Penyewa Tak Bayar Sewa?

Sejak kebelakangan ini, macam-macam hal yang berlaku kan? Di antara yang menjadi perhatian umum adalah apabila penyewa gagal membayar sewa rumah seperti yang dipersetujui. Jadi apakah yang kita boleh lakukan sebagai pemilik rumah terhadap tenant tersebut? Kenapa PenyewaTak Bayar? Pertama sekali, tanya dulu penyewa baik-baik. Mungkin beliau baru saja diberhentikan kerja dan tidak ada duit untuk bayar […]

Baca Selanjutnya

5 Tips Tarik Minat Student Untuk Sewa Rumah Anda!

Rumah yang berada dalam kawasan yang strategik yang berdekatan dengan kawasan pendidikan akan menarik minat ramai student. Kebiasaannya, institusi pendidikan mempunyai kawasan penginapan yang terhad dan juga sesetengah pelajar yang lebih memilih untuk menyewa luar atas faktor kebebasan. Jikalau sasaran penyewa korang adalah dalam kalangan student, cara pengiklanan rumah sangat penting tau! Sis kongsikan 5 […]

Baca Selanjutnya

MACAM MANA NAK DAPATKAN PENYEWA DENGAN CEPAT?

Bila rumah tak ada penyewa, boleh jadi tuan rumah akan pening kepala. Kalau tak ada penyewa, bermakna korang tak dapat generate pendapatan daripada hasil sewaan. Rugi bang. Ansuran rumah masih kena bayar tiap-tiap bulan. Dan Tok percaya, tak ada seorang pelabur dalam dunia ni yang suka situasi ini. Jadi, macam mana nak cari penyewa tanpa […]

Baca Selanjutnya

8 Kebaikan Tenancy Agreement Kepada Anda

Tenancy Agreement dalam bahasa mudahnya ialah surat perjanjian penyewaan di antara penyewa dan pemilik rumah bagi suatu tempoh dan persetujuan yang ingin dicapai secara bersama. Memandangkan harga rumah semenjak kebelakangan ini boleh dikatakan terlalu mahal menyebabkan ramai rakyat Malaysia yang membutuhkan rumah beralih arah ke sewaan hartanah berbanding membeli hartanah.   Buat masa ini, masih […]

Baca Selanjutnya

7 TIPS UNTUK SEWAKAN RUMAH ANDA!

Tips Nak Sewakan Rumah bagi Pemilik Rumah. Ramai yang nak sewa rumah. Ada yang nak sewa sebab kena pindah tempat kerja, kena posting di tempat lain. Ada yang sewa sebab dah beli rumah baru, rumah lama sewakan sebab sayang nak jual. Ada juga yang memang beli untuk pelaburan, jadi beli untuk dijadikan rumah sewa. 1#Menyediakan […]

Baca Selanjutnya

Bolehkah tuan tanah menendang keluar atau mengunci penyewa jika pihaknya tidak membayar sewa tepat pada masanya?

Menurut artikel oleh Christopher Chan, Pengarah Bersekutu dan Agen Harta Berdaftar dengan Hartamas Real Estate Group yang diterbitkan oleh Star Property pada awal tahun ini, adalah menyalahi undang-undang bagi pemilik harta untuk mengusir penyewa mereka atau memulihkan hak milik rumah / bilik tanpa perintah mahkamah jika mengikut Seksyen 7 (2) Akta Bantuan Khusus 1950. Oleh […]

Baca Selanjutnya

Tips Mengelak Dari Ditipu Dalam Urusan Sewa Rumah

                                      1 Berjumpa dengan penyewa / tuan rumah sendiri Zaman serba canggih sekarang membuatkan kita lebih selesa mencari listing sewa rumah melalui Internet sahaja. Tetapi tidak bermaksud kita boleh endahkan dari berjumpa sesama sendiri. Sebelum kita buat […]

Baca Selanjutnya

Jangan Sewa Terlalu Lama

5 sebab jangan menyewa terlalu lama ini membincangkan secara kasar tentang mengapa anda secara rasionalnya tidak digalakkan menyewa rumah terlalu lama. Setiap insan pasti mengimpikan untuk memiliki rumah idaman sendiri, namun isu kewangan menjadi batu penghalang utama impian anda terhalang. Sungguhpun begitu, janganlah anda berduka dan khawatir kerana dengan pelan dan formula yang betul anda mampu memiliki rumah idaman […]

Baca Selanjutnya

15 Perkara Yang Anda Perlu Tahu Sebelum Menyewa Rumah

Mencari rumah sewa bukan perkara yang mudah. Ia memerlukan pencarian yang teliti dan sebaik sahaja anda mendapat rumah yang diimpikan, jangan terlalu cepat membuat keputusan untuk menyewa tanpa melakukan pemeriksaan yang teliti pada rumah tersebut. Jelita senaraikan 15 perkara yang perlu anda tahu sebelum menyewa rumah. Periksa Bilangan Suis Periksa bilangan suis dan beri perhatian […]

Baca Selanjutnya

Apa Fungsi Sebenar Duit Deposit Yang Penyewa Bayar?

Apa maksud dan konsep sebenar deposit ini? Deposit ini didefinisikan sebagai sebahagian daripada bayaran berupa wang yang dibayarkan (sebahagian lagi adalah hutang). Penggunaan istilah ‘deposit’ ini menyebabkan sebahagian penyewa mengganggapnya sebagai bayaran ‘advance sewa’ untuk bulan terakhir. Tapi pada pandangan saya, penggunaan terma ‘deposit’ rumah sewa adalah satu misnomer (salah faham). Terma yang betul adalah cagaran. Cagaran bermaksud […]

Baca Selanjutnya

Kelebihan Dan Kekurangan Sewa Rumah

Harga rumah umumnya selalu naik setiap tahun, bahkan bagi beberapa kalangan harganya menjadi semakin tidak terjangkau, yang menyebabkan mereka lebih memilih untuk menyewa dibandingkan membeli rumah. Menyewa menajadi pilihan terutama bagi mereka yang belum memiliki cukup dana untuk DP (down payment) pembelian rumah, atau bagi mereka yang bekerja di luar kota sebagai pegawai kontrak. Meski […]

Baca Selanjutnya

Membeli Dan Menyewa: Manakah Yang Anda Mampu

Untuk ramai orang, memiliki sebuah rumah biasanya merupakan sejenis jaminan untuk keluarga mereka. Di sebaliknya, individu yang mempunyai gaya hidup sendiri atau yang kerjanya memerlukan dia sering bergerak lebih suka menyewa daripada membeli rumah. Mereka lebih rela melabur kewangan mereka di tempat lain daripada diikati oleh satu gadai janji untuk 30 tahun. Adakah anda juga […]

Baca Selanjutnya
5 Tips Ketika Viewing Rumah Hendak Dibeli, Panduan Elak Anda Rugi

Lima Tips Menyewa Rumah ideal Anda

Lima Tips Menyewa Rumah Ideal Anda Sebagai tuan rumah saya mempunya beberapa info dan tips untuk mereka yang mencari rumah sewa. Walaupun entri sebelum ini saya sangat suka berkempen untuk membeli rumah tapi tidak semua mampu atau sesetenga orang memang suka menyewa. Biasa kita dengar kebanyakan orang tidak suka menyewa sebuah rumah atas pemilikan. Menyewa […]

Baca Selanjutnya

6 Cara Naikkan Sewa Rumah.

1: Naikkan harga sewa setiap 2 tahun Nilai sewa rumah boleh dinaikkan setiap dua tahun atau sekiranya berlaku pertukaran penyewa rumah. Sewa rumah sewajarnya naik sedikit setiap tahun bagi mengelakkan pendapatan bersih yang kita terima berkurangan atas faktor inflasi dan kenaikan kadar faedah. Bagi memberi nilai tambah kepada penyewa sedia ada supaya tidak terlalu ‘terasa’ […]

Baca Selanjutnya

Tips Nak Sewakan Rumah

Tips Nak Sewakan Rumah Tips Nak Sewakan Rumah bagi Pemilik Rumah. Ramai yang nak sewa rumah. Ada yang nak sewa sebab kena pindah tempat kerja, kena posting di tempat lain. Ada yang sewa sebab dah beli rumah baru, rumah lama sewakan sebab sayang nak jual. Ada juga yang memang beli untuk pelaburan, jadi beli untuk […]

Baca Selanjutnya

Elakkan Deposit Pembelian Rumah Hangus

Sekiranya pembelian melalui ejen/perunding hartanah, pembeli akan diminta untuk menandatangani Perjanjian/Surat Tawaran Untuk Membeli (‘Agreement To Purchase’ atau ‘Offer To Purchase’) berserta pembayaran 3% tersebut atas nama syarikat ejen hartanah berkenaan. Jangan sama sekali membuat bayaran kepada individu atau kepada peguam jika anda membeli melalui ejen hartanah. Biasanya pembayaran kepada peguam hanya apabila anda membeli secara […]

Baca Selanjutnya