Category: Tips Menyewa

5 PERKARA PERLU TAHU TENTANG RUMAH PERTAMA

TIPS MENCARI RUMAH UNTIK DISEWA

Sebagai pelajar yang sering dihambat dengan tests dan exams yang menyeramkan, pasti memerlukan suasana kondusif untuk belajar. Keadaan rumah sewa perlulah sesuai, terutamanya untuk pelajar yang menitik beratkan soal keselesaan ketika belajar. Kali ini saya ingin berkongsi dengan anda tentang perkara yang perlu diambil kira untuk memilih rumah sewa. Semoga bermanfaat untuk kita semua.  Lokasi […]

Baca Selanjutnya
Related image

CARA DAPATKAN PENYEWA DENGAN PANTAS

Bila rumah tak ada penyewa, boleh jadi tuan rumah akan pening kepala. Kalau tak ada penyewa, bermakna korang tak dapat generate pendapatan daripada hasil sewaan. Rugi bang. Ansuran rumah masih kena bayar tiap-tiap bulan. Dan tak ada seorang pelabur dalam dunia ni yang suka situasi ini. Jadi, macam mana nak cari penyewa tanpa bazirkan banyak […]

Baca Selanjutnya
event

TIPS BAGI PENYEWA

Beberapa tips bagi anda yang ingin menyewa: 1. Survey & Buat Alternatif Sebelum menyewa rumah atau pangsapuri, ada baiknya anda melakukan survey terlebih dahulu. Sempatkan waktu mencari maklumat tentang rumah atau apartmen yang anda target dari orang-orang yang tinggal di lingkungan sekitar. Pastikan pula, anda tidak hanya melihat pada satu rumah atau pangsapuri. Sediakan beberapa […]

Baca Selanjutnya
5 Tips Menyewakan Apartemen

5 TIPS MENYEWAKAN APARTMENT ANDA

5 Tips Menyewakan Apartemen ~ Bagi anda yang memiliki properti apartemen dan bermaksud untuk menyewakannya kepada orang lain, di bawah ini ada beberapa tips yang boleh anda ikuti dan terapkan pada saat menyewakan apartemen. Menyewakan apartemen tentu berbeza halnya dengan menyewakan peroperti hunian seperti perumahan. Target pasar dari properti apartemen biasanya lebih membidik pada mereka yang […]

Baca Selanjutnya

5 TIPS MENYEWAKAN APARTMENT AGAR CEPAT LAKU

Menyewakan unit apartemen tidak semudah menyewakan hunian rumah tapak. Apalagi target yang Anda bidik adalah orang dengan ekonomi kelas menengah dan kelas atas. Dibutuhkan strategi dan keluwesan untuk menjelaskan apartemen Anda dengan detil termasuk kelebihan-kelebihannya sehingga mudah dipahami calon penyewa. Nah, jika saat ini Anda berniat menyewakan unit apartemen yang belum ingin Anda tempati, berikut […]

Baca Selanjutnya
9 Perkara Penting Anda Perlu Tahu Sebelum Beli Rumah

LIMA TIPS MENYEWA RUMAH IDEAL ANDA

Lima Tips Menyewa Rumah Ideal Anda Sebagai tuan rumah saya mempunyai beberapa info dan tips untuk mereka yang mencari rumah sewa. Walaupun entri sebelum ini saya sangat suka berkempen untuk membeli rumah tapi tidak semua mampu atau sesetengah orang memang suka menyewa. Biasa kita dengar kebanyakan orang tidak suka menyewa sebuah rumah atas pemilikan. Menyewa […]

Baca Selanjutnya
27.9.16-tenancy-agreement.jpg

PERKARA YANG ANDA PERLU TAHU MENGENAI PERJANJIAN PENYEWAAN RUMAH

Perjanjian penyewaan ini perlu senang difahami oleh kedua-dua belah pihak. Walaubagaimanapun, pihak pemilik hartanah dan penyewa perlu memahami isi kandungan perjanjian tersebut dengan terperinci supaya hak masing-masing dapat dijelaskan jika berlaku perselisihan faham (dispute) pada masa depan. Perjanjian ini juga boleh disediakan oleh pihak ketiga iaitu peguam atau agen hartanah namun persetujuan haruslah dicapai oleh […]

Baca Selanjutnya
Tips-Sewa-Rumah_1.jpg

TIP MEMBERI RUJUKAN UNTUK PENYEWA BARU

Jika penyewa lama anda hendak berpindah keluar, mintalah mereka mengesyorkan penyewa baru. Mereka mungkin tahu tentang jiran-jiran, sahabat atau teman sepejabat yang yang ingin menyewa di kawasan tersebut. Ini akan menjadi lebih mudah jika premis anda diubahsuai atau dilengkapi dengan baik. Sebagai ganjaran, anda boleh membenarkan mereka tinggal di situ untuk tambahan dua minggu atau […]

Baca Selanjutnya

TANGGUNGJAWAB PENYEWA TERHADAP RUMAH DAN TUAN RUMAH

Sebelum menyewa rumah, Anda wajib mengetahui terlebih dahulu mengenai tanggungjawab Anda sebagai penyewa, agar menghindari masalah serta hal – hal yang mungkin timbul ke pada masa hadapan yang merugikan kedua pihak. Isi Kandungan perjanjian sewaan seharusnya menjadi kewajipan bagi Anda yang ingin menyewa rumah. Ini karena perjanjian sewaan tersebut dapat menjadi pegangan Anda selama tinggal […]

Baca Selanjutnya
Perkara Yang Anda Perlu Tahu Sebelum Menyewa Rumah

BAGAIMANA TENTUKAN KADAR SEWA BERPATUTAN DENGAN RUMAH SEWA ANDA

Kebanyakkan pelabur membeli hartanah sama ada untuk disewakan atau untuk dijual semula. Atau dalam bahasa teknikalnya mahu mendapatkan aliran tunai(cash flow) atau pun peningkatan harga semasa(capital appreciation). Bagi pelabur yang menumpukan kepada penyewaan hartanah atau mendapatkan aliran tunai, kadar sewa merupakan indikator yang sering dilihat untuk menentukan pelaburan yang dilakukan agak berbaloi atau tidak. Penentuan […]

Baca Selanjutnya
serah-terima-kunci-rumah.jpg

APA YANG PERLU DALAM PERJANJIAN RUMAH SEWA?

“Susah la nak buat sewa rumah ni.. penyewa selalu lambat bayar and rosakkan rumah aku…last2 aku pulak yang rugi…”

“Pelik aku.. macam mana die boleh apply loan sampai ada 5 rumah, tapi gaji die baru rm3000”

“Eh.. kipas bilik aku rosak ni..sapa kene bayar untuk repair.. kita ke atau tuan rumah?”

Percaya atau tidak, persoalan seperti ini sebenarnya agak normal dalam kehidupan seharian kita terutamanya apabila kita menjadi penyewa atau tuan rumah terbabit. Senario yang berlaku mungkin akan menjadi lebih teruk lagi jika kedua-dua pihak iaitu penyewa dan tuan rumah tidak sedar tentang hak masing-masing. Tetapi, hak dan nasib kedua-dua pihak akan terbela dan lebih terjamin jika Perjanjian Penyewaan Rumah (Tenancy Agreement) berjaya disediakan, dipersetujui dan ditandatangani oleh kedua-dua pihak.

Baca Selanjutnya
step by step tenants 1

PROSES MENYEWA RUMAH

Menyewa hartanah adalah salah satu proses yang agak rumit. Berikut merupakan langkah-langlah yang boleh diambil :  1. Kira bajet anda Perkara pertama yang perlu difikirkan adalah berapa banyak duit yang anda ingin keluarakan untuk bayaran setiap bulan. Ia adalah penting pada peringkat ini untuk mengetahui anggaran anda bagi mempertimbangkan semua kos yang berkaitan dengan menyewa […]

Baca Selanjutnya

CARA UNTUK MENDAPATKAN HARGA SEWA MURAH

Sewa rumah di U.S. bukanlah senang untuk dimiliki seperti yang kita sangkakan. Jika dibandingkan dengan rumah persedirian, hampir 40 negeri dimana harga sewaannya adalah lebih mahal, hasil daripada kajian GoBankingRates.com. tetapi, janganlah anda putus asa.

Jika anda berada di antara sewaan dan pemilikan, atau anda mempunyai impian untuk memiliki rumah dengan harga sewa yang tidak munasabah, ini membuktikan anda boleh merendahkan kadar sewa anda. “Perundingan penyewaan rumah adalah sangat biasa, atas sebab harga sewa yang semakin mendadak,” kata Janine Acquafredda, seorang broker di House n Key, Realty di Brooklyn, N.Y.
Jika anda sedang mencari sewa rumah yang murah mengikuti kediaman yang anda suka, anda boleh mencuba kaedah perundingan ini.

Baca Selanjutnya

CARA SEWA RUMAH YANG MENGUNTUNGKAN

Bagi mencapai tahap keuntungan berganda melalui sewaan rumah, pemilik harus memikirkan beberapa strategi menarik agar aliran tunai setiap bulan berjalan dengan lancer. Sememangnya, pelaburan ini sangat menguntungkan lebih-lebih lagi jika ia terletak berdekatan dengan kawasan bandar, institusi pendidikan dan lain-lain lagi.

Baca Selanjutnya
inclusions1.jpg

PERKARA YANG PERLU DILAKUKAN SEBELUM MENYEWAKAN RUMAH

Sekiranya kita sudah memiliki hartanah, langkah terbaik untuk menjana kewangan adalah dengan menyewakan kepada orang lain. Tidak kiralah jika kita mempunyai banyak hartanah sekalipun, tetapi tidak bijak menguruskannya lambat laun ia boleh mendatangkan kerugian kepada kita sendiri. Hal ini kerana, pelaburan hartanah bukan sahaja untuk dijadikan aset semata-mata, tetapi kita boleh berusaha untuk berfikir bagaimana mahu menjana wang daripadanya.

Baca Selanjutnya

BAYARAN KETIKA MENYEWA RUMAH

Ramai daripada kita sebenarnya lebih senang atau selesa untuk menyewa rumah daripada membeli rumah sendiri. Kalau baru sahaja bekerja tu, tentunya duit masih belum cukup untuk membeli rumah, kecualilah anak orang kaya atau kahwin dengan orang kaya 🙂

Sebelum menyewa rumah, buat survey dulu. Terpulanglah kepada individu masing-masing, mengikut cita rasa masing-masing. Contohnya kalau tak ada kenderaan sendiri, pastikan rumah tu dekat dengan stesen bas, LRT, dsb..

Baca Selanjutnya

14 PERKARA YANG ANDA PERLU TAHU SEBELUM MENYEWA RUMAH

Mencari rumah sewa bukan perkara yang mudah. Ia memerlukan pencarian yang teliti dan sebaik sahaja anda mendapat rumah yang diimpikan, jangan terlalu cepat membuat keputusan untuk menyewa tanpa melakukan pemeriksaan yang teliti pada rumah tersebut. Jelita senaraikan 15 perkara yang perlu anda tahu sebelum menyewa rumah. Gambar: INGimage 1) Periksa Bilangan Suis Periksa bilangan suis […]

Baca Selanjutnya

CARA NAK DAPAT PENYEWA BERKUALITI

Sebagai pemilik hartanah, mungkin kita pernah mendengar istilah penyewa dari neraka. Istilah ini merujuk kepada betapa sengsaranya pemilik apabila terpaksa berhadapan dengan penyewa yang mempunyai ragam yang tidak baik. Pelbagai ragam yang ditemui antaranya penyewa yang gemar membawa pasangan bukan mahram, menjadikan pusat proses dadah, penyewa seorang penjenayah dan culas untuk membayar sewa. Apabila berlaku […]

Baca Selanjutnya