Category: Page

proses-penjualan-rumah

PROSUDER JUAL RUMAH

1) Tandatangan surat tawaran atau surat tunjuk minat Setelah pembeli minat dengan rumah, mereka akan tanda tangan surat tawaran (booking form) atau surat tunjuk minat. Mereka juga akan bayar wang tanda jadi, biasanya 3% dari harga jual. Bayaran ini seeloknya dibuat kepada peguam atau ejen hartanah. Ini akan beri lebih keyakinan kepada pembeli untuk teruskan […]

Baca Selanjutnya
panduan jual rumah

PANDUAN DAN CARA JUAL RUMAH DI MALAYSIA

1) Buang emosi Ramai pemilik ada nilai sentimental dengan rumah yang nak dijual. Mereka dah duduk lama di situ, dah ubah suai rumah dan lihat anak-anak mereka membesar. Ini boleh jadi halangan semasa penjual nak tetapkan harga rumah. Mereka tetapkan harga terlalu tinggi dan gagal menjual. Atau jika rumah tu pernah beri kesan emosi negatif… […]

Baca Selanjutnya
Cukai Keuntungan

Cukai Keuntungan Harta Tanah (CKHT) 2019

Cukai Keuntungan Harta Tanah (CKHT) atau dalam Bahasa Inggeris Real Property Gain Tax (RPGT) ini dikenakan kepada pemilik yang ingin melupuskan hartanah yang dimilikinya. Cukai ini telah diperkenalkan pada tahun 1975 melalui Akta Cukai Keuntungan Harta Tanah 1976. Pada sesi pembentangan Belanjawan 2019 yang lalu, Menteri Kewangan Malaysia (YB Lim Guan Eng) telah memaklumkan bahawa […]

Baca Selanjutnya
Kelebihan Rumah Baru Berbanding Dengan Rumah Second-Hand

Kelebihan Rumah Baru Berbanding Dengan Rumah Second-Hand Untuk Bakal Pelabur

Sebagai seorang pelabur hartanah, ada bermacam-macam pilihan yang kita ada. Ada rumah baru yang sedang dalam pembinaan (under construction), rumah second-hand yang juga dikenali sebagai subsale, dah rumah lelong pun ada. Tapi sebelum itu, fahamkan dulu maksud rumah baru dengan rumah subsale seperti berikut: Rumah Baru – Boleh jadi rumah dalam pembinaan (under construction) atau […]

Baca Selanjutnya
Pembeli Rumah

Panduan Untuk Pembeli Rumah Pertama Malaysia

Ramai yang mempersoalkan bagaiman cara atau tips beli rumah pertama dengan kadar pinjaman yang rendah. Ada juga yang tertanya-tanya bagaimana cara kira loan rumah dan cara mengira kelayakkan pinjaman perumahan. Patutkah menggunakan pinjaman peribadi atau terus menyewa rumah, sering menjadi satu isu yang sering didebatkan. Semua itu sebenarnya tidak mustahil walaupun bergaji rendah dan memiliki […]

Baca Selanjutnya
Pasaran Hartanah 2018

Apa Yang Berlaku Dalam Pasaran Hartanah 2018

Bagaimanakah prestasi hartanah di Malaysia sepanjang tahun 2018 ini? Adakah isu pemilikan rumah di Malaysia semakin bertambah baik? Jika anda terlepas sebarang berita mengenai hartanah sepanjang tahun ini, Kapital.my di sini menyenaraikan 5 topik utama di Malaysia dalam sektor hartanah. P2P dan Crowdfunding Hartanah Dalam Bajet 2019 yang lepas, kerajaan telah memperkenalkan satu konsep di […]

Baca Selanjutnya
Lantik Peguam

Tips Lantik Peguam Hartanah Untuk Jual Beli Rumah

Peranan peguam hartanah dalam urusan jual beli rumah amat penting. Skop tugasan bermula seawal proses belian sehinggalah rumah dipindah milik daripada penjual kepada pembeli. Dalam artikel kali ini ambe akan kongsikan tips untuk melantik dan berurusan dengan peguam hartanah. Siapa Peguam Hartanah siapa peguam hartanah Sebenarnya peguam ni tidaklah ada pengkhususan tertentu. Namun terma peguam […]

Baca Selanjutnya
Rumah Sendiri

Berazam Untuk Ada Rumah Sendiri? Ini Panduan Pembeli Rumah Pertama Yang Anda Perlu Tahu!

Memiliki sebuah rumah yang selesa adalah impian setiap golongan muda Bahkan pada usia inilah pastinya golongan muda bersemangat untuk memperoleh sesuatu serta yakin terhadap cita-cita atau impian termasuklah memiliki sebuah rumah sebagai aset. Image via Majalah Keluarga Jika diukur pada tahap umur golongan muda yang berusia antara 23 hingga 40 tahun, sepatutnya mereka sedang atau telah […]

Baca Selanjutnya
Rumah Sendiri

Memiliki sebuah rumah yang selesa adalah impian setiap golongan muda Bahkan pada usia inilah pastinya golongan muda bersemangat untuk memperoleh sesuatu serta yakin terhadap cita-cita atau impian termasuklah memiliki sebuah rumah sebagai aset. Image from Majalah Keluarga Image via Majalah Keluarga Jika diukur pada tahap umur golongan muda yang berusia antara 23 hingga 40 tahun, […]

Baca Selanjutnya