Category: RENCoach

Cara Menjadi Ejen Hartanah

Ejen Hartanah Vs Perunding Hartanah? Sebenarnya terma ejen hartanah ni ada maksud tersendiri. Ejen Hartanah Ejen hartanah ni adalah mereka yang ada kelulusan dalam bidang hartanah. Boleh jadi sijil, diploma atau graduan. Mereka kemudian buat buat praktikal 2 tahun dan ditemuduga oleh Lembaga Penilai Pentaksir Dan Ejen Hartanah. Bila lulus tu mereka dapat lesen dan boleh […]

Baca Selanjutnya

‘Keperluan VS kemahuan’ – 3 tip simple rangka bajet power

Macam mana nak bezakan 2 benda ini? Keperluan (needs) adalah perbelanjaan yang korang wajib ada supaya dapat menjalankan kehidupan setiap hari dan bekerja. Boleh kata juga, ini adalah perbelanjaan berulang yang selalunya, tak gunakan sejumlah besar gaji bulanan korang – ansuran rumah, sewa, atau kereta. Bawah ni adalah senarai pendek perbelanjaan dalam kategori keperluan : Rumah, Kenderaan, […]

Baca Selanjutnya

5 Langkah Pengurusan Wang Untuk Fresh Graduate

Rata-rata anak muda yang dah graduate dan baru mula bekerja, akan lupakan dulu hal menyimpan dan mengurus kewangan. Harus la, kan? Dah penat-penat belajar, takkan nak terus mula menyimpan. Kena la enjoy dulu, balas dendam habis-habisan. Tapi ramai yang tak tau. Lagi lambat korang mulakan, lagi susah korang nak menyimpan. Dan bila dah sampai satu tahap, baru sampai rasa […]

Baca Selanjutnya

Azam Baru Untuk Mengendalikan Kewangan Pada Tahun 2018

Azam #1 : Set matlamat kewangan tahun ini Apa matlamat dan impian yang korang nak capai tahun ni? Contohnya, seperti nak membeli rumah, kereta, berkahwin, dan sebagainya. Dan berapa pulak jumlah wang yang diperlukan untuk capai matlamat ini? Dengan adanya matlamat, tindakan korang akan jadi lebih jelas dan mudah. Azam #2 : Semak aliran tunai […]

Baca Selanjutnya

5 Benda Anda Patut Ada Sebelum Umur 35 Tahun. Take Note Anak Muda!

#1 : Ada sebuah rumah yang selesa untuk keluarga Umur dah masuk 35 tahun dah boleh dah fikir nak settle down kat mana. Sampai bila nak berpindah randah lagi, kan? Jadi, belilah rumah yang selesa untuk korang duduk bersama isteri dan anak-anak. Lagi best kalau dapat rumah bertanah. Boleh parking kereta depan rumah, kan? Tapi, ikutlah kemampuan masing-masing ya. […]

Baca Selanjutnya

Faktor Utama Susah Membeli Rumah, No 5 Ramai Yang Terlepas Pandang!

1. Masalah Cashflow Ya, aliran tunai yang terhasil adalah negatif yakni perbelanjaan melebihi pendapatan. Jika bernasib baik, ‘break even’ (pendapatan cukup-cukup sahaja bagi menampung perbelanjaan) sudah mampu menghadirkan rasa syukur kepada mereka. Dan, walaupun kita tahu salah satu daripada jalan penyelesaiannya adalah mencari income tambahan, tetapi tidak ramai yang berkesempatan melakukannya. Tidak seperti aku dulu, […]

Baca Selanjutnya
10 Cara Jitu untuk Menarik Konsumen, Pelanggan dan Pembeli

10 perkara pelabur hartanah newbie wajib amal

10 perkara pelabur hartanah newbie wajib amal. Tip No. #8 jamin pelaburan anda sentiasa buat untung   Sumber gambar: www.todayonline.com Takde siapa yang nak rugi bila melabur. Dah tentu kita mahu buat untung, walaupun sikit. Macam yang Warren Buffett pernah cakap: “RULE NO.1 IN INVESTING IS NEVER LOSE MONEY. RULE NO.2 IS, NEVER FORGET RULE […]

Baca Selanjutnya
Ejen Hartanah vs Broker?

Ejen Hartanah vs Broker?

Siapa itu Ejen Hartanah? Siapa itu Broker? Kita kena kenal dulu siapa mereka (latar belakang) sebelum membuat sebarang pembayaran (booking/deposit) atau urusan yang selanjutnya. Kita boleh selidik mereka sama ada sebelum atau semasa proses ‘viewing’ hartanah yang kita minati itu. Ok, apakah perbezaan antara individu-individu tersebut? Saya akan terangkan secara kasar apa itu Ejen Hartanah […]

Baca Selanjutnya
Pernahkah anda tertanya antara pinjaman perumahan kerajaan dengan pinjaman bank yang MANA PILIHAN TERBAIK?

8 Langkah Menguruskan Kewangan Dengan Bijak dan SistematiK

Kalau kita tidak merancang. Maka kita merancang untuk gagal. Kemahiran menguruskan wang. Sama seperti kemahiran menjadi ibu bapa. Kemahiran ini tidak diajar di sekolah-sekolah mahupun universiti. Sedangkan kita mula menguruskan wang sendiri sepenuhnya sejak memperoleh gaji atau pendapatan pertama sehinggalah kita meninggal dunia kelak. Ada orang pandai pandai menjana pendapatan melalui pendapatan kerjaya profesional tetapi tidak […]

Baca Selanjutnya
tangani stres anda dengan bijak 4 728

Cara Mengawal Emosi Dan Perasaan

Adakalanya kita gagal untuk mengawal emosi dan perasaan kerana masalah yang timbul. Perasaan seperti serba salah, takut dan rasa tidak sedap hati yang berterusan akan menyebabkan anda merasa duka. Oleh itu, anda akan gagal mengawal diri. Memang wajar sebagai manusia untuk beremosi kerana kita mempunyai perasaan, namun ia bukan lah cara yang baik dan tidak […]

Baca Selanjutnya
b0bbdc26772b5e12507ad056c742ca4a

8 Cara Hilangkan Marah

Rasa marah dan emosi tak stabil adalah satu daripada ekspresi perasaan yang normal daripada manusia. Ada yag berpendapat jika rasa marah tidak diluahkan, ia dapat menyebabkan ledakan emosi yang lebih besar dan teruk, seterusnya menjejaskan kesihatan diri dan emosi yang tak stabil.
Perasaan marah yang tak bertempat dan suka melayan perasaan marah sebenarnya menggambarkan diri seseorang itu tidak sihat 100%. Sikap ini kelak akan menyusahkan diri sendiri seperti rasa tidak tenang, tak bahagia dan sebagainya. Seseorang yang tak dapat kawal perasaan ini akan menghadapi masalah besar sama ada di tempat kerja mahupun dalam hubungan peribadi.

Baca Selanjutnya
10.10.16 House and Money Large Pic1

10 Tip Kaya & Berjaya

 

1. Power Of Gratitude (Kuasa Bersyukur)

‘Jika kita benar-benar ingin menikmati hidup, mulailah dengan ucapan syukur setiap hari’

Terlalu banyak nikmat yang Allah Taala kurniakan kepada kita di dalam hidup ini. Nikmat iman dan Islam, nikmat kita masih lagi dapat bernafas, nikmat masa, nikmat rezeki yang kita peroleh, nikmat kesihatan, nikmat ilmu pengetahuan dan banyak lagi nikmat yang sudah pasti kita tidak dapat untuk menghitungnya.

Lihatlah apa yang kita ada, bukannya apa yang kita tiada. Nescaya kita sentiasa kaya iaitu kaya jiwa.

Mari kita bersyukur sebanyaknya dan menggunakan setiap nikmat yang kita ada dengan sepenuhnya untuk kebaikan kerana kita yakin janji Allah Taala :

“’Jika engkau bersyukur, pasti aku akan menambahkan nikmatku kepadamu, namun jika engkau kufur, ketahuilah bahawa azabku amat pedih’ ~ QS. Ibrahim:7

Adakah kita sudah bersyukur kepada-Nya pada hari ini?Alhamdulillah.

Baca Selanjutnya
keep calm

6 Cara Terbaik Mengurangkan Stress

1. Bersenam/Beriadah

Dengan bersenam seperti beraerobik,berjogging atau beriadah bersama keluarga dapat membantu mengurangkan stress.Ini kerana dengan bersenam badan akan merembeskan hormon Neurotransmitter yang membantu mempengaruhi perasaan dan emosi.

Baca Selanjutnya
shutterstock 138113567

LAPAN JENIS MOTIVASI UNTUK BERJAYA

Setiap orang mempunyai dorongan motivasi diri yang berbeza. Terdapat lapan kekuatan emosi yang boleh dicetus dalam jiwa raga seseorang yang mahukan kejayaan. Tidak semua insan dapat melahirkan kesemua dorongan ini. Sesuaikan diri anda dengan niat perjuangan mengikut citarasa tersendiri. Dengan adanya doronga ini, motivasi diri menjadi lebih kekal dan bertahan.

Pertama : Niat meninggalkan kesakitan dan kecelakaan– Insan yang banyak menghadapi dugaan dan kecelakaan adalah lebih matang dalam menghayati pengertian kejayaan. Mereka mahu layanan hidup yang lebih baik dan mewah. Mereka mahu meninggalkan suasana yang mendukacitakan. Mereka sering impiankan segala kemewahan yang belum menjadi milik hidup dan berikhtiar untuk mengecapi kesempurnaan. Golongan ini sanggup bertahan apa sahaja, kerana mereka sering mewawasankan perubahan dan kemajuan. Seseorang boleh membina motivasi dengan membayangkan nikmat kemewahan yang bakal mengambil alih hidup susah sekarang.

Baca Selanjutnya
14682235441

8 Tip Mendedahkan Minat Anak-Anak Terhadap Hartanah

1 – Pelajaran
Selain penekanan ilmu agama, ibu bapa saya sentiasa menitik beratkan pelajaran anak mereka. Macam-macam mereka masukkan saya ke drawing class, computer class, English class, speech class, tae kwan do, mengaji dan juga tuition. Jika boleh, mereka mahu saya explore dalam banyak bidang.

Pengajaran : Asah bakat anak dan bagi anak terdedah dengan dunia luar untuk build self esteem dan confidence. Apabila anak interaksi dengan rakan sebayanya, secara tidak langsung mereka akan belajar soft dan communication skills.

Baca Selanjutnya
121452.png

HEBATKAN HARI ANDA DENGAN 5 TINGKAH LAKU INI.

1. Kenalpasti tiga halangan terbesar anda untuk keesokan hari Kebanyakkan gangguan yang tak dapat dikawal oleh anda adalah kerana anda tidak mempunyai rancangan yang betul. Apabila anda tidak berfikir dengan mendalam, anda akan menghadapi kesulitan dalam membuat kerja berbanding membuat kerja dengan teratur dan efektif. Dengan mengenalpasti tiga halangan yang akan anda hadapi keesokan hari, […]

Baca Selanjutnya