FREEHOLD VS LEASEHOLD

Leasehold-v-Freehold1.jpg

Apakah Perbezaan Freehold dan Leasehold?

Hartanah Freehold

Hartanah freehold ataupun hartanah pemegang bebas merupakan satu bentuk perjanjian jual beli di antara pemaju dengan pihak pembeli.

Sekiranya pihak pembeli membeli hartanah tersebut, maka segala bentuk fasiliti sama ada rumah mahupun tanah yang didiaminya menjadi hak milik pembeli secara seumur hidup.

Sebagai seorang pelabur, untuk mendapatkan hartanah freehold merupakan satu cabaran yang sangat besar. Mengapa, susah ke sebenarnya untuk mendapatkan hartanah freehold ini?

Kesukaran untuk mendapatkan hartanah berstatus freehold ini kebanyakkannya di kawasan Lembah Klang mahupun tempat-tempat membangunan seperti di Selangor.

Walaupun tidak semua, namun ia boleh dikatakan agaka sukar. Hal ini disebabkan lokasi-lokasi tertentu ini berkemungkinan besar mempunyai projek-projek yang bakal dibangunkan pada masa akan datang.

Kalau kita tengok betul-betul, pemilikan hartanah freehold semakin berkurangan dan wujudnya nilai harga yang sangat mahal.

Tambahan lagi, kebanyakkan iklan-iklan pihak pemaju hartanah bagi projek perumahan banyak yang mempamerkan status Leasehold iaitu pajakan hartanah.

Hartanah Leasehold

Hartanah leasehold merupakan satu bentuk pemilikan hartanah secara pajakan iaitu selama 99 tahun.

Selepas tempoh 99 tahun, hartanah tersebut akan menjadi hak milik pemilik asal sebelum tanah itu dijual.

Menakutkan, kan?

Persoalannya di sini, adakah berbaloi untuk kita membeli hartanah berstatus leasehold?

Soal berbaloi ataupun tidak, tu bergantung.

Kenaikan harga rumah terutama freehold menjadikan sebahagian daripada kita sukar membuat pilihan.

Walau bagaimanapun, kita perlu bijak membuat keputusan dan membuat perbandingan dari segi tempoh pajakan, potensi pembangunan, dan faktor-faktor lain.

Jangan lambat sangat dalam membuat keputusan. Takut rumah tu disambar orang.

Tetapi jika anda memilih untuk tinggal di kawasan yang jauh dari pusat bandar, terutama di kawasan luar bandar, pemilikan freehold boleh diutamakan kerana di kawasan ini banyak hartanah freehold amat mudah didapati.

Kalau tanah freehold, boleh anda jadikan sebagai tempat tinggal keluarga anda dan memberikannya kepada generasi akan datang (kalau anda nak).

 

Sumber : KOKOTIAM

Kongsikan Sekiranya Bermanfaat...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *