Pembiayaan Hartanah

Pinjaman Hartanah

 

Artikel Terbaharu Pembiayaan Hartanah

 • LOAN GOVERNMENT

  LEMBAGA PEMBIAYAAN PERUMAHAN SEKTOR AWAM (LPPSA) PEKELILING LPPSA BIL. 1 TAHUN 2016 1. Tujuan Pekeliling  ini  bertujuan  memaklumkan  syarat -syarat  dan  peraturan  mengenai pembiayaan perumahan sektor awam. 2. Syarat-syarat pembiayaan 2.1 Pemohon layak untuk menikmati dua kali  pembiayaan sama ada memilih SPPSA atau SPPSAi  bagi pembiayaan pertama dan pembiayaan kedua tertakluk  kepada  syarat-syarat  yang  ditetapkan.  Pemohon  […]

 • pinjaman_rumah_3.jpg 6 PERTIMBANGAN APABILA MENGAMBIL PINJAMAN PERUMAHAN

   

   

   

   

   

   

   

  Untuk kebanyakan orang, memilih pinjaman rumah adalah susah hampir seperti memilih rumah itu sendiri. Jika anda sedang mencari pinjaman rumah untuk membeli rumah idaman anda, berikut adalah 6 perkara yang anda patut pertimbangkan sebelum membuat satu keputusan kewangan yang mungkin adalah paling penting dalam hidup anda.

   

  1) Jenis Pinjaman Rumah

  Pertama sekali, pertimbangkan apa yang sesuai untuk anda: Pinjaman Tradisi Berjangka atau Pinjaman Rumah Fleksibel (“Pinjaman-Fleksi”). PinjamanTradisi Berjangka memerlukan anda untuk membayar amaun tetap setiap bulan sepanjang tempoh pinjaman rumah anda (cth 30 tahun) sementara Pinjaman-Fleksi memberi anda pilihan untuk mengurangkan faedah anda bila-bila masa yang anda mahu (cth dengan menyimpan lebihan wang ke akaun semasa yang berkaitan. Semakin banyak anda simpan, semakin kurang faedah yang anda bayar).

  Jika anda mempunyai corak aliran wang yang mudah dijangka dan ketat, Pinjaman Tradisi Berjangka mungkin pilihan terbaik. Jika anda lebih menggemari fleksibiliti dalam pembayaran pinjaman anda, Pinjaman-Fleksi adalah disarankan.

   

  2) Kadar Faedah

  Seperti mana dengan semua pinjaman, keutamaan anda adalah bank yang menawarkan kadah faedah yang terendah. Merujuk kepada contoh yang digunakan sebelum ini: untuk pinjaman rumah sebanyak RM500,000 dalam tempoh 30 tahun, perbezaan faedah di antara kadar faedah 4.2% dan 4.15% (cth hanya 0.05%) boleh jadi lebih daripada RM5,000! Untuk mengetahui bank yang menawarkan kadar faedah pinjaman rumah yang terbaik, sila rujuk carta perbandingan pinjaman rumah berguna kami.

   

  3) Margin Pembiayaan (Berapa Banyak Anda Boleh Pinjam)

  Bergantung kepada pelbagai faktor termasuk nilai rumah dan kedudukan anda dengan bank, bank yang berlainan menawarkan anda Margin Pembiayaan yang berbeza. Di mana anda diperlukan membayar mana-mana amaun yang tidak termasuk dalam pendahuluan pinjaman rumah, ini adalah amat penting lebih-lebih lagi bila anda kekurangan wang.

  Sebagai contoh: untuk rumah bernilai RM500,000, anda akan memerlukan RM100,000 sebagai pendahuluan jika Margin Pembiayaan anda adalah 80%; tetapi anda hanya perlu membayar RM50,000 sebagai pendahuluan jika Margin Pembiayaan anda adalah 90%.

   

  4) Tempoh Berkunci

  Tempoh Berkunci adalah tempoh di mana anda akan dikenakan penalti (selalunya 2-3% daripada jumlah pinjaman prinsipal) jika anda memilih untuk membayar penuh pinjaman rumah anda sebelum ia mencapai tempoh tamatnya. Apabila memilih pinjaman rumah, ia berbaloi untuk mempunyai Tempoh Berkunci sesingkat yang boleh dan penalti serendah yang boleh. Sesetengah bank juga tidak mengenakan penalti sama sekali jika notis yang lengkap diberikan. Sebagai permulaan, anda mungkin ingin membuat perbandingan Tempoh Berkunci antara semua bank-bank Malaysia di iMoney.

   

  5) Yuran dan Caj

  Permohonan pinjaman rumah melibatkan profesional dan proses-proses yang dikawal selia kerajaan seperti persediaan dan pembayaran perjanjian pinjaman, pembayaran duti setem dan pemprosesan oleh bank, dan sebagainya.Semua proses-proses ini selalunya bersertakan yuran dan caj yang akan ditanggung oleh anda, si pembeli. Dalam kes tertentu, ia juga boleh ditanggung penuh atau separuh oleh bank sebagai sebahagian daripada pinjaman pakej anda. Oleh itu, lebih baik duduk dengan pegawai-pegawai pinjaman (di semua bank yang anda pertimbangkan untuk membuat pinjaman rumah) dan minta mereka menerangkan mengenai semua yuran dan caj kepada anda. Ia mungkin adalah satu proses yang berulang dan memakan masaa tetapi ia akan menjadi masa yang digunakan dengan sebaiknya.

  […]

 • PEMBELI RUMAH DIMINTA BUAT ADUAN JIKA SUSAH DAPAT PINJAMAN

  KUALA LUMPUR: Pembeli rumah digalakkan membuat aduan kepada Kementerian Kewangan, jika menghadapi kesukaran untuk mendapatkan pinjaman. Menteri Kewangan, Lim Guan Eng, berkata pihaknya akan memanjangkan aduan terbabit kepada Bank Negara Malaysia (BNM) untuk tindakan selanjutnya. “Kita akan semak dengan BNM mengapa bank ini dengan sengaja tidak meluluskan pinjaman. Kita mahu semua institusi bank menggalakkan pemberian […]

 • rejection.jpg PERMOHONAN PINJAMAN PERUMAHAN ANDA DITOLAK ?

  Gara-gara pertumbuhan ekonomi yang kian berubah dan kurang stabil menyebabkan sektor perbankan menjadi lebih berdaya saing dan mengambil pendekatan yang lebih sistematik dalam pemprosesan pemohonan pinjaman. Disebabkan pendekatan yang baru ini, maka pemprosesan pemohonan pinjaman menjadi lebih rumit.

  Antara faktor-faktor yang sering dikaitkan dengan penolakan pemohonan pinjaman perumahan adalah seperti berikut.

   

  1. Rekod buruk pembayaran pinjaman

  Ini lazimnya berlaku kepada pemohon yang gagal membuat pembayaran balik ansuran bulanan bagi tempoh masa yang panjang seperti enam (6) bulan ke atas. Contohnya, pinjaman kereta, kad kredit, pinjaman bercagar dan lain lain.

  Apabila seseorang didapati terjerumus dalam senarai ini, maka rekodnya akan ditanda merah untuk pemerhatian khusus oleh Central Credit Reference Information System (CCRIS) yang dikendalikan oleh Bank Negara. Maka, bank komersial akan merujuk kepada rekod tersebut untuk mengenal pasti sama ada rekod pembayaran peminjam adalah baik ataupun tidak.

  Oleh kerana rekod ini hanya sah untuk 12 bulan, anda dinasihati supaya membayar habis semua bayaran tertunda sebelum mencuba permohonan yang baru tahun depan. […]

 • 666.jpg LANGKAH MENINGKATKAN POTENSI KELULUSAN LOAN RUMAH

  Cara 1: Kurangkan jumlah hutang anda.

  Kita boleh buat ini dengan membayar balik segala hutang yang ada secepat mungkin. Ini termasuk hutang bank dan bukan bank.

  Hutang bank: Pinjaman rumah, loan kereta, pinjaman peribadi, kad kredit, dan lain-lain.
  Hutang bukan bank: Loan PTPTN, sekuriti pinjaman, program kerajaan, dan lain-lain.
  Baki kad kredit yang tinggi dan pinjaman PTPTN akan buatkan kadar DSR kita tinggi.

  […]

 • 1100-744x595.png MENJADI JUTAWAN HARTANAH

  SAMA ada sedar atau ti­dak, hampir 80 peratus da­ripada rakyat negara ini mementingkan untuk tam­pil bergaya daripada membuat simpanan harta. Dan da­ripada jumlah itu, mereka adalah orang muda dan Melayu! Mungkin setengah orang kurang percaya fak­ta ini.

  Namun hakikatnya, situasi itu benar-benar berlaku. Anda tidak perlu pergi jauh untuk mengiyakan fakta itu. Cuba perhati sahaja di Starbuck – lokasi minum kopi paling popular. Siapakah paling ramai lepak di situ dan minum kopi untuk segelas berharga ber­belas ringgit. Orang Melayu!

   

  Keadaannya sudah terbalik. Mereka yang tidak gemar untuk bergaya sebegitu dianggap tidak up-to-date atau istilah anak muda sekarang tidak ‘in’ dengan mereka. Mungkin ada benar perum­pamaan Melayu, biar papa asal bergaya. Sanggup berhabis duit demi untuk bergaya yang tidak memberikan apa-apa hasil pun. Hanya untuk dipandang ada style oleh orang sekeliling.

  Dalam ketika kita sibuk dengan gaya itu, bangsa lain sudah jauh ke depan. Mereka tahu menguruskan kewangan dan bijak mencari peluang menambah kekayaan. Mereka tidak hirau untuk hanya berkereta mini sekali pun asalkan poket mereka penuh.

  […]

 • tanah PERMUDAH PINJAMAN BELI RUMAH  TIMBUL pelbagai rungutan dalam kalangan masyarakat mengenai kesukaran memiliki rumah disebabkan harga yang melambung tinggi dan kesukaran mendapatkan kelulusan pinjaman untuk membelinya.

  Penolakan pinjaman untuk membeli rumah juga dikatakan menjadi antara sebab utama jumlah transaksi hartanah menjadi rendah dan kelembapan sektor berkenaan.
  Bank Simpanan Nasional (BSN) antara institusi perbankan yang dilihat serius dalam membantu golongan muda dengan menawarkan pembiayaan beli rumah melalui skim tertentu.

  Wartawan Utusan Malaysia, FAUZI SUHAIMI bersama jurufoto, RIDUAN RIZAL AHMAD menemu bual Ketua Jabatan Distribusi BSN, AKHSAN ZAINI bagi berkongsi usaha tersebut sekali gus membantu merealisasikan impian mereka memiliki kediaman sendiri. […]

 • bnmhq.jpg 35 TAHUN BAYAR BALIK PINJAMAN PERUMAHAN LEBIH DARIPADA MENCUKUPI

  KUALA LUMPUR 20 Sept. – Tempoh bayaran balik maksimum selama 35 tahun bagi pinjaman perumahan adalah lebih daripada mencukupi bagi peminjam menjelaskan pinjaman perumahan menjelang umur persaraan mereka, menurut Bank Negara. […]

 • 11.jpg SELESAI PINJAMAN HARTANAH LEBIH CEPAT

   

   

   

   

   

   

  Pembayaran ansuran gadai janji bagi pembelian hartanah boleh diselesaikan lebih cepat dari tempoh perjanjian pinjaman sekiranya pembeli membuat bayaran melebihi jumlah sepatutnya setiap bulan.

  Usahawan, pembimbing kewangan dan penulis terkemuka, Azizi Ali, berkata menerusi kaedah itu ia dapat mengurangkan jumlah faedah yang perlu dibayar sepanjang tempoh pembiayaan.

  […]

 • Pembiayaan hartanah DUA JENIS INSURANS YANG DITAWARKAN SEMASA PROSES PEMBELIAN RUMAH

  Tiga aspek penting perlu diberi penekanan apabila seseorang individu itu hendak atau sedang dalam proses membeli rumah iaitu pembiayaan, yuran dan surat perjanjian jual beli (S&P) serta insurans. Namun, antara tiga aspek itu insurans adalah perkara yang paling kurang diberi perhatian dan difahami sepenuhnya oleh bakal pembeli. Tahukah anda, terdapat dua jenis insurans ditawarkan semasa […]

 • Pembiayaan hartanah BANK TIDAK MAHU MEMBIAYAI PEMBELIAN RUMAH ANDA? MUNGKIN SIMPANAN DALAM KWSP ADALAH PENYELESAIANNYA.

  Assalamualaikum dan salam sejahtera. Di antara sebab ramai daripada mereka di luar sana tidak memiliki rumah ialah kerana sukar untuk mendapat pembiayaan daripada bank. Ironinya, kumpulan M40 atau B40 mempunyai banyak simpanan dalam bentuk dana KWSP. Justeru itu, jika pembayaran dibuat daripada duit dalam KWSP, bank akan lebih cenderung untuk membiayai pembelian rumah tersebut kerana […]

 • Pembiayaan hartanah SEBELUM APPLY LOAN RUMAH, BACA 6 TIPS ASAS NI DULU!

  Sebelum nak beli rumah dengan menggunakan kemudahan loan oleh pihak bank, apa kata korang hadamkan tips di bawah ni dulu. Untuk yang tak tahu, boleh belajar tips-tips asas ni. Untuk yang dah tahu, bolehlah refresh balik dalam ingatan. 6 TIPS ASAS LOAN RUMAH. Tips #1 : JENIS LOAN. Sebelum nak pilih loan tu, baik pastikan […]

 • Pembiayaan hartanah DAH SIGN LO BANK, APA LANGKAH SETERUSNYA? (HARTANAH SUBSALE)

  Minggu lepas kita telah meneliti proses yang berlaku selepas menerima tawaran pembiayaan bagi hartanah dalam pembinaan (undercon). Pada minggu ini, mari kita teliti pula proses yang berlaku untuk pembelian di pasaran sekunder atau hartanah yang telah siap (hartanah subsale) 1. Buka akaun simpanan untuk arahan tetap. Kebanyakan bank kini mewajibkan anda mempunyai akaun simpanan/semasa dengan […]

 • pembiayaan 7 PANDUAN MEMBELI HARTANAH BAGI NEWBIE NO #1 PALING PENTING

  Ramai anak muda sudah mula berminat untuk melabur dalam hartanah. 7 perkara berikut boleh dijadikan panduan untuk menceburi bidang ini. Antaranya: #1 Ilmu Kita mestilah mempunyai ilmu yang cukup sebelum membuat perancangan. Belajar dulu selok belok hartanah. Laburkan sedikit wang untuk beli buku berkaitan, hadir seminar hartanah. Ilmu penting sebagai persediaan untuk menyelesaikan masalah yang […]

 • PUNCA BANK TOLAK LOAN RUMAH ANDA!

  Daripada 100 orang yang memohon pinjaman perumahan dari pihak bank, 51 orang pasti akan ditolak. Tahukah anda 50% permohonan bagi rumah subsidi seperti RUMAWIP dan PR1MA telah ditolak kerana pelbagai faktor? Fokus kami ialah membantu anda untuk mengenal pasti punca bank tolak loan rumah anda agar anda tidak melakukan kesilapan sama seperti individu lain.   1. Memohon pada bank yang salah. […]

 • bank-income.gif CARA BAYAR PINJAMAN PERUMAHAN

    Saya temui tips ini disatu laman blog, tertarik dgn info, seperti bisa ia dipetik dari buku sifu hartanah Azizi Ali.. Biar saya outline kan point-point penting untuk tatapan anda… Di dalam laporan tersebut ada banyak lagi point2 penting seperti bagaimana nak pilih loan, jenis-jenis loan dan kelebihan masing-masing dan macam2 tips nak melangsaikan loan […]