KATANYA SEKTOR HARTANAH NAK CRASH – NAK BELI RUMAH ATAU SEWA SAJA?

Dalam situasi seperti sekarang dengan keadaan ekonomi tidak menentu, pastinya ramai yang mempunyai persoalan seperti di atas kan? Nak beli rumah sekarang atau tunggu rumah turun harga terlebih dahulu? Sambil-sambil tu, sewa rumah dulu tunggu keadaan reda.

Untuk tujuan perbincangan, kita akan gunakan data dan statistik yang dibekalkan oleh pihak kerajaan Malaysia. Boleh muat turun data ini di laman web NAPIC (National Property Information Centre) yang merupakan Pusat Maklumat Harta Tanah Negara. Ianya dikeluarkan oleh Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta, sebuah jabatan di bawah Kementerian Kewangan Malaysia.

Harga Rumah Berterusan Naik

Pertama, kita tengok dulu harga rumah di seluruh negara dari tahun 2009. Pada ketika itu, paras harga rumah negara berada pada RM204,470.

Dalam masa 8 tahun sahaja, iaitu pada tahun 2017 – harga melonjak naik ke paras RM404,643. Kenaikan sebanyak RM200,173 atau 97.9% dicatatkan sepanjang tempoh tersebut, atau 12.24% setahun.

Ada ke pelaburan yang boleh beri pulangan setinggi ini secara konsisten setiap tahun?

Harga Rumah Pernah Jatuh Teruk Pada Tahun 1998 & 1999

Jika dilihat kepada indeks harga rumah Malaysia mengikut jenis rumah pula, kejatuhan harga pernah berlaku pada tahun 1998 dan 1999.

Kita semua sedia maklum bahawa ekonomi Malaysia dan dunia jatuh teruk akibat daripada Krisis Mata Wang Asia yang sedang berlaku pada masa itu.

Kejatuhan kecil turut dikesan pada tahun 2002 dan 2009, tetapi lebih kepada rumah non-landed, banglo dan semi-D. Rumah teres maintain naik harga mengikut sejarah.

Bagi tahun 2018 pula, harga rumah jatuh sedikit, tetapi hanya untuk rumah non-landed dan rumah banglo.

Apa kata kita pecahkan ikut negeri pula, tengok bagaimana prestasi hartanah.

Di Kuala Lumpur, peningkatan indeks harga rumah sangat tinggi. Dalam tempoh hanya 7 tahun (indeks berada pada paras 100 mata pada tahun 2010), ianya telah naik sebanyak 97.7 mata pada tahun 2017. Ini bermakna, harga rumah telah naik 97.7% dalam masa 7 tahun atau 13.96% setahun.

Nampaknya Selangor juga mencatatkan kenaikan yang tinggi. Dalam tempoh 7 tahun, ianya telah naik sebanyak 91.5 mata pada tahun 2017. Ini bermakna, harga rumah telah naik 91.5% dalam masa 7 tahun atau 13.07% setahun.

Kenaikan harga rumah di Johor lebih tinggi, mesti ramai yang tak sangka kan? Dalam tempoh 7 tahun, ianya telah naik sebanyak 106.2 mata pada tahun 2017. Ini bermakna, harga rumah telah naik 106.2% dalam masa 7 tahun atau 15.17% setahun.

Pulau Pinang pun naik banyak juga, dengan kenaikan sebanyak 89.8 mata dicatatkan dalam tempoh 7 tahun. Ini bermakna, harga rumah telah naik 89.8% dalam masa 7 tahun atau 12.83% setahun.

Jom tengok indeks harga rumah di Melaka pula. Ingatkan naik tak banyak, rupa-rupanya naik sebanyak 52.4 mata pula. Kenaikan dicatatkan sebanyak 52.4% dalam masa 7 tahun atau 7.49% setahun.

Pasaran Hartanah Akan Crash? Macam Takde Crash Pun

Johor naik 15.17% setahun, Kuala Lumpur naik 13.96% setahun, Selangor naik 13.07% setahun, Pulau Pinang naik 12.83% setahun, Melaka pun naik juga sebanyak 7.49% setahun.

Bagi mereka yang mengharapkan sebarang crash berlaku, pasti akan kecewa. Ingat harga rumah akan turun, tapi harga rumah akan terus naik dengan konsisten.

Kalau crash berlaku pun, hanya untuk setahun dua saja. Itu pun ia pernah berlaku di Malaysia pada tahun 1998 dan 1999, di kemuncak krisis Mata Wang Asia. Lepas itu harga rumah akan naik seperti biasa.

Usah Berlengah Lagi, Beli Rumah Hari Ini

Sudah terbukti dengan data dan statistik bahawa harga rumah akan meningkat naik secara konsisten, jom kita beli rumah hari ini.

Jika anda menyewa, harga sewa juga akan meningkat seiringan dengan harga rumah di pasaran. Harga rumah semakin naik setiap tahun, takkan sewa kekal selama-lamanya? Bila kita sewa, selepas berpuluh tahun bayar sewa pun, rumah tersebut masih bukan milik kita.

Sementara masih boleh bekerja, memang mampu nak bayar sewa. Tapi bila dah tak bekerja atau bila dah nak pencen nanti, mana nak cari pendapatan untuk bayar sewa rumah pula?

Dengan membeli rumah, selepas 30 atau 35 tahun atau mungkin juga lebih awal lagi, kita menjadi pemilik rumah tersebut apabila tiada lagi hutang dengan pihak bank. Boleh berehat di usia tua nanti, tak perlu lagi kerja. Lagi best kalau ada 2-3 buah rumah, satu rumah dijadikan tempat kediaman dan selebihnya dijadikan rumah sewa. Dapat juga merasa pendapatan pasif setiap bulan.

 

SUMBER: MAJALAH LABUR

Kongsikan Sekiranya Bermanfaat...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *