LPPSA bersama MBSB untuk menawarkan pinjaman perumahan untuk penjawat awam

 

PUTRAJAYA: Lembaga Pembiayaan Rumah Sektor Awam (LPSSA) bekerjasama dengan MBSB Bank Bhd untuk menyediakan skim kewangan bagi pekerja sektor awam untuk membeli rumah pertama mereka.

Kedua-dua LPPSA dan MBSB menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) pada hari Khamis, untuk membuat skim yang membolehkan pinjaman bersama untuk suami atau ibu bapa dan anak-anak membeli rumah, dengan syarat sekurang-kurangnya salah satu pemohon bersama adalah pekerja sektor awam .

“Ini adalah kali pertama untuk LPPSA untuk bekerjasama dengan bank perdagangan seperti MBSB untuk pinjaman perumahan penjawat awam.

“Kami berharap skim ini dipercepatkan dalam tahun ini. Buat masa ini, kami sedang berusaha mencari maklumat, “katanya kepada pemberita pada sidang akhbar selepas majlis menandatangani perjanjian itu.

Di bawah MoU, LPPSA dan MBSB Bank akan menawarkan dua kategori pinjaman untuk skim – pembiayaan untuk  rumah dan rumah siap dibina.

MBSB mensasarkan untuk membelanjakan kira-kira RM500 juta pinjaman di bawah skim ini yang merangkumi lebih daripada tiga tahun.

“Kami boleh meningkatkan jumlah pinjaman bergantung kepada permintaan dan prestasi,” kata Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif MBSB, Datuk Seri Ahmad Zaini Othman.

Di bawah skim yang telah  dirancang, LPPSA akan menyediakan pinjaman untuk penjawat awam, manakala MBSB akan membiayai jumlah perbezaan kepada pemohon bersama yang bekerja di sektor swasta.

Kongsikan Sekiranya Bermanfaat...
BACA JUGA:  3.1 Apa Yang Patut dan Tak Patut Dilakukan Semasa Shortlist Rumah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *