MACAM MANA NAK BUAT DUIT KAW’KAW DENGAN HARTANAH?

duit_kaw_kaw_dengan_hartanah.jpg

Strategi #1: Ramai pelabur masyuk cepat dengan cara “ini”

Ya, strategi yang ramai pelabur gunakan untuk buat duit cepat dengan hartanah adalah dengan flipping.

Flipping bermaksud, beli rumah dan jual dengan cepat untuk dapatkan keuntungan. Betul, ini adalah pelaburan bersifat short-tem (jangka masa pendek).

Ini pula peraturan asas yang seorang flipper amalkan. Korang beli rumah dengan harga yang rendah, dan jual balik pada harga yang tinggi.

Biasanya, pelabur akan beli rumah pada harga yang rendah daripada developer (pemaju). Dan mereka akan jual balik selepas projek tu siap pada harga yang lebih tinggi.

Bila pelabur jumpa pembeli yang sanggup bayar harga rumah yang mereka tetapkan, mereka akan jual hartanah tu untuk dapatkan untung.

Bab untung pulak, bergantung dekat beza harga beli dan harga yang pelabur tu jual. Kalau banyak beza, untung tebal menanti untuk masuk ke dalam poket pelabur.

Strategi #2: Sambil menyelam, minum air – Cara jana “untung sampingan” selain capital appreciation

Salah satu cara lain untuk jana untung dengan hartanah adalah melalui sewaan.

Secara mudah, ini adalah aktiviti yang pelabur buat untuk jana untung selain sekadar bergantung semata-mata kepada capital appreciation (peningkatan nilai hartanah).

Dan seperti yang korang dah sedia agak, ini adalah game bersifat long-term investment (pelaburan jangka masa panjang).

Dalam strategi ini, pelabur akan beli di kawasan tertentu (yang strategik) dan sewakan rumah itu untuk jana pendapatan pasif.

Dan biasanya, ia dalam bentuk wang sewaan daripada penyewa.

Antara contoh yang biasa adalah, rumah yang diubahsuai menjadi asrama untuk pelajar di kawasan kolej dan universiti. Ada juga yang buat macam ni untuk golongan pekerja.

Bila Perjanjian Sewaan ditandatangani oleh penyewa dan pemilik, bilik (atau rumah) akan disewakan dan mereka akan jelaskan bayaran sewa bulanan yang dipersetujui 2 belah pihak tadi.

Strategi #3: Teknik buat “duit lebih” dengan loan rumah sedia ada

Pembiayaan semual (atau refinancing) merujuk kat penstrukturan semula loan rumah termasuk tarikh matang baru, kadar faedah baru, dan juga ansuran bulanan baru.

Sebelum kita teruskan dengan topik ni, Tok nak ajak korang fahamkan betul-betul maksud refinance.

contoh kat bawah ni supaya senang korang nak faham.

Nota: Contoh ni akan tunjukkan macam mana pembiayaan semula berfungsi SELEPAS had 10 tahun pengeluaran tunai dilaksanakan.

Pelabur A beli hartanah bernilai RM500,000 dengan gunakan pinjaman sebanyak RM500,000 (90% margin pembiayaan (LTV)) daripada Bank X.

Lepas 5 tahun, jumlah tunggakan pinjaman jadi RM200,000.

ringkaskan seperti kat bawah ni:

Jumlah pinjaman asal = RM500,000.
Baki pinjaman lepas tempoh 5 tahun = RM200,000.
Tempoh pinjaman = 35 tahun.
Kadar faedah (interest) = 4.6%.
Ansuran bulanan = RM2,158.

BACA JUGA:  PERKARA YANG ANDA PERLU TAHU SEBELUM BERURUSAN DENGAN EJEN HARTANAH

 

SUMBER : GILA HARTANAH

Kongsikan Sekiranya Bermanfaat...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *