MASALAH DINDING RETAK

foundation_crack_repair.jpg

 Nak beli rumah… tapi bila datang tengok ada retak di dinding… nak teruskan pembelian atau tidak? Kadang-kadang ini antara persoalan yang bermain di fikiran pembeli sebelum membuat keputusan. Ada yang mengambil masa berhari-hari untuk membuat keputusan.. akhirnya baru tahu bahasa alasannya tak boleh buat keputusan lagi disebabkan rumah ada retak dan bocor.

1) Keretakan itu biasa atau tidak??..

Sepanjang pengalaman saya antara kerosakan yang boleh dikatakan biasa pada sesebuah rumah adalah keretakan dinding dan juga kebocoran. Maklumlah.. kadang-kadang usia rumah dah mencecah puluhan tahun dan masalah-masalah ini memang tidak dapat dielakkan. Ada pelbagai sebab punca keretakan ini.. antaranya pergerakan tanah, akibat dari faktor semulajadi, gegaran kawasan sekeliling akibat berdekatan lebuhraya atau mungkin terdapat kawasan pembinaan berdekatan dan kadangkala memang faktor usia yang menjadikannya retak.

2) Ketahui tahap masalah keretakan…

Kadangkala kita memang dah suka dengan sesebuah rumah tu cuma akibat dari keretakan yang wujub menyebabkan seseorang itu sukar membuat keputusan. Jadi apakah yang perlu dilakukan?

15retak-rambut.jpgPertamanya.. kenalpasti tahap kerosakan tersebut. Terdapat banyak tahap keretakan. Yang paling biasa adalah dipanggil ‘hairline crack‘ atau retak halus yang biasanya melibatkan plaster simen luaran sahaja. Keretakan jenis ini jika dilihat pada dinding bersebelahan yang sama tidak menunjukkan tanda keretakan yang serupa kerana ia tidak melibatkan struktur dinding.

Jika keretakan tersebut adalah jenis keretakan halus dan tidak melibatkan struktur, maka anda mungkin boleh pertimbangkan untuk meneruskan pembelian… namun boleh berbincang dengan owner jika mereka boleh pertimbangkan untuk membaikinya atau meminta pertimbangan pengurangan harga.

Jika keretakan adalah serius seperti melibatkan keretakan struktur, kemungkinan anda memerlukan pakar untuk akses tahap serius keretakan tersebut dan kos baikpulih yang diperlukan.

10672569-cracked-brick-wall-Stock-Photo-broken.jpgDalam banyak kes, keretakan struktur boleh diperbaiki jika ianya tidak serius cuma ia melibatkan kos yang lebih tinggi. Oleh itu, jika ianya melibatkan keretakan struktur seperti bata atau konkrit, pastikan anda benar-benar dapat menilai tahap kerosakan tersebut dan berbincang dengan pemilik supaya ianya dapat diperbaiki atau memohon pemilik memberikan pengurangan harga berdasarkan kos baikpulih yang mana anda telah mendapatkannya terlebih dahulu daripada pakar atau kontraktor.

3) Pemilik tidak bersetuju baikpulih…

Dalam kebanyakan kes, pemilik biasanya merasakan bahawa mereka ingin menjual rumah dalam keadaan “as-is-where-is-basis” iaitu menjual dalam keadaan seadanya. Ini bermakna jarang sekali pemilik ingin membaikpulih rumah mereka apabila ingin menjual terutamanya jika ia melibatkan kos yang tinggi seperti baikpulih struktur.

4) Pilihan anda sebagai pembeli..

Sekiranya anda masih berminat untuk meneruskan pembelian rumah yang retak… seperti yang dinyatakan di atas, anda masih boleh pertimbangkan pembelian jika ianya hanya melibatkan keretakan halus.

Jika keretakan adalah serius.. dan pemilik/penjual tidak bersetuju untuk membaikpulih… tetapi anda masih berminat untuk membeli, maka pilihan yang ada adalah dengan membuat tawaran dengan pertimbangan kos baikpulih keretakan berkenaan dan kerosakan lain jika ada.

5) Dapatkan nasihat pakar atau mereka yang berpengalaman..

4-Hal-Yang-Sering-Disembunyikan-Kontraktor-Rumah.jpg

Dalam kes sebegini, anda mungkin memerlukan seseorang yang berpengalaman seperti kontraktor binaan yang boleh menasihatkan anda tentang tahap serius kerosakan dan kos baikpulih. Jika anda berpuashati dengan penerangan mereka, berbincanglah dengan pemilik tentang pengurangan harga dengan memberikan alasan kos baikpulih yang anda mungkin terpaksa tanggung.

Sebaiknya jangan sesekali menerima tawaran balas yang lebih tinggi daripada kos yang perlu anda tanggung kerana kemungkinan kos sebenar yang terlibat adalah lebih tinggi. Terangkan sebab mengapa anda memberikan tawaran harga belian lebih rendah dan kos yang diperlukan untuk baikpulih selepas mendapatkan nasihat mereka yg berpengalaman.

6) Peranan ejen hartanah capai “Win-win situation”..

userealtor.pngTidak ada siapa yang mahu rugi dalam urusan jual beli. Pihak penjual pastinya mahukan nilai terbaik dan tertinggi yang boleh dicapai apabila menjual. Begitu juga pembeli yang mahukan nilai terbaik dan terendah dalam membeli rumah yang diidamkan. Di sinilah fungsi perunding/ejen hartanah.

Gunakan sebaiknya ejen hartanah yang dilantik oleh penjual untuk memainkan peranan mereka sebagai PERUNDING untuk memuktamadkan urusan jual beli yang dipersetujui dan disenangi kedua-dua pihak. Dengan adanya orang tengah, biasanya faktor emosi dapat dikurangkan dalam mencapai keputusan yang dipersetujui bersama.

Sumber : TIPS HARTANAH

Kongsikan Sekiranya Bermanfaat...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *