SUDAH ADA? PELABURAN HARTANAH

 Membeli hartanah pelaburan boleh menjadi keputusan yang amat berat. Anda mungkin berasa nilai pelaburan yang anda buat untuk hartanah anda mungkin boleh menjerat anda kelak.

Untuk membantu anda memahami pelaburan hartanah dengan lebih baik, Coach Abdul Rashid akan cuba menyediakan anda dengan semua yang anda perlukan untuk bermula dalam pelaburan hartanah. Panduan berguna ini akan membantu anda untuk mendapatkan harta pelaburan yang betul.

Disclaimer: segala tip yang dipaparkan adalah berdasarkan kepada pengalaman dan bacaan Coach Abdul Rashid. Anda hanya boleh mengunakan TipHarta.com sebagai pembuka minda. Sebarang keputusan yang diambil perlu dirujuk dengan perancang kewangan yang bertauliah.

Apabila anda membuat satu pelaburan, anda tidak lari dari mempunyai harapan untuk membawa kesenangan kepada kehidupan anda. Walaupun terdapat banyak alternatif pelaburan seperti saham, bon dan wang tunai, pelaburan hartanah cenderung untuk dilihat sebagai salah satu pilihan yang paling selamat dan paling mudah.

Walau bagaimanapun, pelaburan hartanah bukan untuk semua orang. Oleh itu, jika anda sedang mempertimbangkan untuk melabur dalam hartanah, adalah penting untuk melihat kebaikan dan keburukan pelaburan ini.

Berikut adalah mengapa pelaburan hartanah satu pelaburan yang bagus:

  • Pertumbuhan Modal: Nilai harta anda akan berkembang dari masa ke masa dan mungkin sangat bermanfaat dari segi kewangan jika dipilih dengan baik. Nilai pertumbuhan nilai hartanah diMalaysia adalah sekitar 10% ke 15% normally. Namun setiap ketika ada penambahan dan pengurangan pertumbuhan berdasarkan dari sentimen dan keadaan ekonomi negara. Bukan sahaja anda akan mendapat manfaat daripada pertumbuhan modal yang mantap, tetapi pulangan sewa bulanan juga boleh dirasai.
  • Satu pelaburan yang selamat: Ini adalah satu-satunya pasaran pelaburan yang belum dikuasai sepenuhnya oleh spekulator. Kerajaan membuat pelbagai langkah untuk mengurangkan amalan spekulator didalam bidang ini.
  • Mengurangkan risiko: Anda boleh takafulkan aset anda untuk mengurangkan risiko pelaburan anda.
  • Sesiapa pun boleh melabur: Anda tidak perlu mempunyai ilmu yang advanced untuk melabur di pelaburan hartanah. Tambahan pula, ejen hartanah anda boleh memberikan khidmat pelaburan.
  • Kawalan: Tidak seperti pelaburan lain, anda berada dalam kawalan penuh pelaburan hartanah anda; anda boleh membuat semua keputusan dan mempunyai kawalan ke atas semua pulangan anda.
  • Manfaat cukai: Walaupun faedah cukai tidak boleh digunakan sebagai faktor membuat keputusan, ia boleh menjadi manfaat untuk melabur dalam hartanah.

Berikut adalah senarai mengapa pelaburan hartanah tidak sesuai untuk anda.

  • Kecairan: Walaupun anda boleh menjual harta anda jika keadaan bertambah sukar, proses ini tidak begitu cepat berbanding menjual pelaburan lain seperti saham.
  • Kos tersembunyi dan berterusan: Bersama-sama dengan kos permulaan untuk melabur dalam hartanah (iaitu stampduty, deposit, fee undang-undang dan sebagainya), anda perlu mengambil kira yang sedang berjalan kos tersembunyi pelaburan hartanah seperti penyelenggaraan dan pembaikan, takaful bangunan, cukai pintu dari pejabat tanah, cukai taksiran dari majlis, dan lain-lain kos pelaburan hartanah.
  • Tempoh lompong sewa: Semasa tempoh di mana anda tidak dapat mencari penyewa dan harta itu kosong, anda perlu untuk menampung pembayaran balik rumah dengan bank.
  • Penyewa bermasalah: penyewa bermasalah adalah mimpi ngeri setiap pemilik. Mereka boleh merosakkan harta anda, enggan untuk membuat bayaran dan kadang-kadang menolak untuk meninggalkan rumah. Beberapa pertikaian boleh mengambil beberapa bulan untuk menyelesaikan dan menjadi sangat tertekan, terutamanya jika terdapat nilai sentimental anda keatas pelaburan hartanah tersebut.

 

Topik Terbaharu Tip Pelaburan Hartanah

{module Topik Pelaburan Hartanah}

 

SUMBER : COACH HARTANAH

 

 

Kongsikan Sekiranya Bermanfaat...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *