PELABURAN HARTANAH TANPA DUIT SENDIRI

No-Money-On-Hand-300x300.png

Strategi untuk mulakan pelaburan tanpa gunakan duit sendiri:

1. Guna duit orang yang paling dekat dengan kita.

Kalau dalam istilah mat saleh, ia dinamakan “private money lender.”

Ia melibatkan ahli keluarga dan bukan seperti mana-mana badan pinjaman peribadi seperti pihak bank, pemberi pinjaman berlesen, dan sebagainya.

Strategi ini biasanya dijamin oleh surat aku janji atau surat ikatan amanah yang dipersetujui dua belah pihak (peminjam dan yang meminjam).

3 jenis peminjam :

Primary Circle: Keluarga, kawan rapat, jiran, atau rakan pejabat. Mereka adalah orang yang rapat dan percaya pada kita.

Secondary Circle: Golongan ini terdiri daripada kenalan ahli keluarga kita, jiran kita, kawan rapat kita, atau rakan pejabat kita.

Third Party Circle: Mereka ini tergolong daripada senarai “networking” kita, orang luar yang kita tak kenal, mereka yang kita dapatkan melalui iklan, pelabur yang ada nama

dalam industri, atau lain-lain.

2. Cari rakan kongsi yang boleh dipercayai.

Mungkin bukan satu kerja yang senang untuk dapatkan rakan kongsi yang baik. Tapi, pasti ada cara terbaik yang boleh korang buat untuk tarik dan kunci minat mereka.

Antara strategi yang korang boleh gunakan adalah seperti:

-Berkongsi objektif pelaburan yang sama.
-Jelaskan kepada mereka hasil yang anda harapkan dalam pelaburan yang dibuat.
-Sentiasa bersikap adil. Amalkan “win-win situation.”
-Jangan berjanji secara lebih-lebih dan amalkan “over deliver” janji anda.
-Berkomunikasi secara berkesan setiap masa agar dua belah pihak sentiasa jelas.

Selain ini, nasihat saya agar korang rangka pelan pelaburan yang “solid” serta “exit strategy” yang mantap. Korang juga boleh tunjukkan rekod pelaburan sebelum ini untuk yakinkan mereka.

1. Membeli pembatalan rancangan

Strategi: Beli hartanah sebelum ia dibina dan, dengan syarat ia meningkatkan nilai pada masa ia dibina, meminjam terhadap nilai baru untuk membiayai deposit anda

Memerlukan: Satu kawasan di mana harga hartanah dijangka melonjak pada masa akan datang

Membeli harta di luar rancangan itu, seperti dalam, sebelum harta itu telah dibina, boleh menjadi satu cara yang bijak untuk membeli dengan pembiayaan sedikit – walaupun ia juga boleh menjadi sangat risky.Self diajar kuasa pelaburan hartanah Ian Hosking Richards telah membeli pembatalan rancangan selama bertahun-tahun dan berkata ia telah membantu mempercepatkan saiz portfolio beliau.

Hosking Richards berkata manfaat membeli cara ini adalah bahawa jika nilai kenaikan hartanah pesat di antara pertukaran kontrak dan pembangunan, pelabur boleh menggunakan ekuiti ini baru diperoleh untuk membiayai sebahagian atau kesemua deposit mereka.

“Dengan menggunakan strategi ini, saya boleh meminjam terhadap ekuiti segera untuk membiayai pembelian,” kata Hosking Richards. “Apa yang penting adalah untuk membeli ke dalam pasaran yang semakin meningkat dan meminjam terhadap penilaian akhir.”

Hosking Richards menambah bahawa pelabur perlu mengambil langkah berhati-hati apabila menggunakan pendekatan ini. Strategi ini hanya berfungsi apabila harta di luar rancangan itu dibeli pada harga yang baik dan dalam pasaran yang semakin meningkat. Pembangunan itu juga perlu mempunyai plumbum masa yang lama.

2. Usaha Sama

Strategi: Dapatkan rakan kongsi untuk menaja kos pendahuluan pembelian dan berpecah hasil

Memerlukan: Seseorang pekongsi anda boleh percaya, yang, seterusnya, amanah anda dengan wang mereka

“Jika anda ingin membeli perjanjian yang baik, dan anda tidak mempunyai keupayaan untuk menyelesaikannya, kemudian mencari rakan usaha sama boleh menyediakan pautan yang hilang,” kata Real Wealth Australia Helen Collier Kogtevs.

Collier Kogtevs mengatakan bahawa untuk menjadi rakan niaga biasa terdapat dua jenis rakan kongsi: rakan kongsi ekuiti dan rakan-rakan pembiayaan. rakan kongsi ekuiti biasanya membayar kos deposit dan membeli, rakan pembiayaan mendapat pinjaman dari bank.

Ini bermakna bahawa jika anda mampu untuk mendapatkan pinjaman perumahan, tetapi tidak mempunyai simpanan, usaha sama boleh menjadi cara yang baik untuk membeli hartanah. tangkapan adalah bahawa anda akan perlu untuk berkongsi hasil daripada perjanjian itu, tetapi sebagai Collier Kogtevs menunjukkan, memiliki sebahagian daripada sesuatu yang lebih baik daripada memiliki sebahagian daripada apa-apa.

“[Saya] perkongsian usaha sama telah hebat,” kata beliau. “Mereka telah membolehkan saya untuk mempercepatkan pertumbuhan portfolio saya apabila saya mempunyai sedikit atau tiada ekuiti lebih untuk digunakan sebagai deposit untuk membeli harta.”

pengarang Hartanah Jennie Brown juga telah mempunyai pengalaman hebat dengan usaha sama dan telah menggunakan strategi ini untuk membeli harta berkali-kali. Dia kata kunci untuk membuat projek-projek kerja mempunyai semua orang dalam usaha pada halaman yang sama. Beliau mencadangkan menyatakan bajet yang jelas dan tempoh masa untuk berapa lama anda dan pasangan anda akan memegang harta itu.

3. perjanjian Pilihan

Strategi: Dapatkan vendor untuk bersetuju dengan perjanjian pilihan, di mana anda mempunyai hak, tetapi bukan kewajipan untuk membeli hartanah. Mencari jalan untuk meningkatkan nilai hartanah dan onsell untuk keuntungan

Memerlukan: Vendor yang akan bersetuju kepada perjanjian pilihan, biasanya penjual bermasalah

Apabila pembeli dan penjual bersetuju untuk pilihan, ia bermakna pembeli akan membayar penjual amaun tertentu – biasanya beberapa ribu dolar, bergantung kepada harta – untuk memperoleh hak untuk membeli hartanah pada harga yang dipersetujui sehingga tarikh tertentu .

Jumlah ini, katakan $ 4,000, biasanya akan dikreditkan terhadap harga pembelian hartanah hendaklah pembeli membeli harta. Jika pembeli tidak menjalankan opsyen itu, penjual mengekalkan pembayaran.

Dalam tempoh opsyen, pembeli mempunyai pilihan dan hak eksklusif (tetapi bukan kewajipan) untuk membeli harta penjual. Sebelum menandatangani opsyen itu, terdapat biasanya akan menjadi kontrak jualan telah disediakan, yang bermaksud bahawa jika opsyen tersebut dilaksanakan ia akan berada di bawah syarat-syarat yang telah dipersetujui.

Seorang pelabur boleh menggunakan jenis perjanjian untuk meningkatkan kewangan jika mereka boleh mencari jalan untuk meningkatkan nilai hartanah. Dengan cara ini mereka boleh menjual pilihan untuk membeli kepada pembeli lain yang bersedia untuk membeli hartanah pada nilai yang baru dan bersih keuntungan.

Ia adalah satu strategi berisiko dan bergantung kepada pelabur yang mempunyai dua kemahiran: keupayaan untuk menambah nilai kepada harta dengan cara yang kos efektif (seperti pengubahsuaian kosmetik), serta keupayaan untuk berunding harga pembelian yang agak rendah untuk pilihan.

Isu lain adalah bahawa beberapa vendor akan bersedia untuk bersetuju dengan pilihan kecuali mereka mempunyai beberapa masalah menjual hartanah mereka.

Sumber : My Blog

Kongsikan Sekiranya Bermanfaat...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *