PERKARA YANG PERLU DIFIKIRKAN APABILA ANDA MEMBELI RUMAH PERTAMA ANDA

Membeli rumah pertama anda boleh menjadi ladang ranjau. Anda mungkin mendapati diri anda berlebihan dengan maklumat, atau mungkin anda tidak mendapat petunjuk di mana untuk bermula. Jadi hari ini kami membawa anda satu perkara yang paling penting untuk difikirkan ketika membeli rumah pertama anda, yang akan membantu anda dalam perjalanan untuk menjadi pemilik rumah pertama kali.

  1. Cari tahu apa yang anda boleh pinjam

Sebelum anda memulakan pencarian harta benda anda, penting untuk memahami apa yang anda dapat meminjam dari pemberi pinjaman gadai janji. Jumlah ini dikira dengan melihat pendapatan isi rumah anda dan saiz deposit anda – jumlah yang anda boleh meminjam akan berbeza dari pemberi pinjaman kepada pemberi pinjaman dan kadar faedah juga akan berubah.

Menggunakan broker gadai janji seperti Alexander Hall membuat perkara-perkara yang lebih mudah, kerana mereka dapat menunjukkan kepada anda pelbagai tawaran daripada harus mencari mereka sendiri.

  1. Sentiasa fleksibel

Walaupun anda mungkin mempunyai hati anda di kawasan tertentu, mungkin kerana anda telah menyewa di sana untuk seketika dan harus mengenalinya dengan baik, jangan terlalu kecewa apabila anda menyedari bahawa itu bukan suatu tempat yang anda mampu untuk membeli.

Pergi ke kawasan yang belum pernah anda lakukan sebelum ini, menguji perjalanan anda untuk bekerja dan mendengar ejen hartanah anda apabila mereka membuat cadangan. Sekitar 35% pembeli akhirnya akan membeli di kawasan yang mereka tidak pernah dipertimbangkan pada permulaan pencarian mereka, kerana mereka telah terbuka untuk mengetahui apa yang ditawarkan oleh kawasan yang berbeza.

Sangat mudah untuk disapu oleh perkara-perkara seperti penamat dan ruang apabila membeli rumah pertama anda, tetapi selalunya nombor yang bercakap.

  1. Beli apa yang terbaik untuk anda sekarang

Pasaran hartanah London cenderung lebih cepat daripada pasaran di luar ibu negara, yang bermaksud bahawa pembeli sering tinggal di harta mereka hanya untuk jangka pendek dan sederhana. Sekiranya anda melangkah kepada hartanah untuk kali pertama, pembelian pertama anda tidak perlu menjadi rumah anda selama-lamanya dan kadang-kadang membeli apa yang anda mampu sekarang adalah kritikal kerana mampu untuk membayar apa yang anda mahukan pada masa depan.

Jangan terlalu mengendahkan diri dan bekerja dalam anggaran yang munasabah – lebih baik tinggal di tempat yang lebih kecil dari stesen dan masih dapat menikmati kehidupan anda, dan bukannya berjuang untuk membayar untuk harta yang anda tidak mampu.

  1. Pikirkan tentang komitmen

Membeli harta adalah masalah besar. Ia memerlukan kontrak yang harus anda patuhi dan jika anda ingin menjual, ia tidak selalu pantas atau mudah.

Jika anda membeli harta dengan orang lain, sama ada rakan kongsi, ahli keluarga atau rakan, anda perlu mempertimbangkan komitmen jangka panjang yang diperlukan dan bagaimana anda boleh membahagikan pemilikan harta tersebut semasa anda menjual – walaupun Membeli dengan orang lain mungkin bermakna bahawa anda mampu membayar sesuatu yang lebih besar.

  1. Ketahui kos tambahan
BACA JUGA:  4 Tips Mudah untuk Mencari Tawaran Harta Tanah Yang Luar Biasa

Kami telah mencipta panduan berguna yang membincangkan anda melalui kos pindah rumah, tetapi anda perlu sedar bahawa anda perlu membayar untuk perkara seperti Stamp Duty dan yuran peguam anda sebelum anda melengkapkan pembelian harta anda. Ini bermakna anda mesti mempunyai wang yang sedia ada sebagai tambahan kepada deposit anda.

Dari November 2017, pembeli kali pertama membeli harta sehingga nilai RM300,000 dikecualikan daripada membayar Duti Setem dan akan membayar kadar yang diselaraskan sehingga RM500,000, yang bermaksud bahawa ramai daripada anda akan membuat penjimatan.

  1. Ia mungkin mengambil masa

Sebaik sahaja anda telah membuat tawaran pada harta, terdapat banyak perkara yang perlu diambil kira yang akan menjejaskan berapa lama proses akan diambil.

Sekiranya anda berada dalam rantaian, anda bergantung kepada orang lain untuk menyimpannya pada masa yang berlainan. Tetapi ia tidak selalu merancang atau berjalan dengan lancar seperti yang anda mahukan, terutamanya apabila anda mempunyai faktor dalam peguam, juru ukur dan carian tempatan juga.

Sudah tentu, ada banyak lagi perkara yang perlu difikirkan apabila membeli harta, tetapi ini adalah perkara utama yang harus anda pertimbangkan sebelum mengambil terjun dan membeli rumah pertama anda.

Kongsikan Sekiranya Bermanfaat...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *