SKOP KERJA PERUNDING HARTANAH

10.10.16 House and Money Large Pic1

Skop Kerja Perunding Hartanah Dengan Pemilik Rumah

Objektif dengan pemilik rumah ni untuk dapatkan listing. Listing ni macam stok kita la. Nak jual mesti ada stok. Prosedur untuk dapatkan listing adalah:

Buat marketing untuk dapatkan prospek
Hubungi pemilik rumah
Semak nilai pasaran
Buat temujanji
Inspection rumah
Buat pemasaran

1. Buat marketing untuk dapatkan listing

Nak dapatkan listing ni kena buat pemasaran. Pemasaran ni bermula dengan penjenamaan diri. Untuk beritahu kepada orang ramai. Tuan puan ni adalah ejen hartanah.

Ada juga teknik pemasaran yang lain. Ada ejen buat pemasaran terus kepada pemilik melalui cold-calling.

Mereka dapat butiran pemilik daripada beberapa sumber. Kenalan, laman web hartanah, surat khabar dan landing page. Kemudian mereka hubungi.

Buat pemasaran ni kunci untuk dapatkan listing. Listing adalah nyawa seseorang perunding hartanah.

2. Hubungi pemilik rumah

Bila dapat butiran, tuan puan akan hubungi pemilik. Objektif nya adalah untuk tawarkan servis. Jika pemilik hartanah bersetuju, tuan puan akan buat langkah seterusnya.

Dalam fasa ini juga, tuan puan kena dapatkan butiran rumah. Butiran ni untuk semak nilai pasaran rumah tu.

3. Semak nilai pasaran

Sebelum buat temujanji eloklah semak nilai pasaran rumah terlebih dahulu. Ini bagi mendapatkan harga indikatif.

Jika harga terlalu tinggi tuan puan kena nasihat pemilik untuk rendahkan expectation. Jika pemilik berkeras, tuan puan kena pilih sama ada masih mahu pasarkan rumah tu atau tidak.

Secara am rumah dengan harga lebih nilai pasaran ni susah nak jual. Dan margin pinjaman pun tak dapat tinggi. Kalau tak semak nilai pasaran, susah di kemudian hari.

4. Buat temujanji

Setelah semak dan beritahu pemilik nilai pasaran, langkah seterusnya buat temujanji. Tapi jangan pula buat temujanji dan terus pergi ke rumah. Kena buat research.

Tuan puan sedikit sebanyak kena tahu tentang rumah yang nak dilawati. Minimumnya kena tahu latar belakang projek, lokasi dan ciri rumah.

5. Inspection rumah

Objektif inspection rumah ni adalah untuk:

Bina hubungan dengan pemilik
Memahami expectation pemilik
Dapatkan lantikan pemilik dengan menandatangi surat lantikan (Authorisation to Sell)
Untuk berunding dengan pemilik dari segi harga
Untuk semak latar belakang dan keadaan rumah
Fotografi rumah
Untuk lihat dokumen asli rumah seperti geran dan perjanjian jual beli.
Jika tuan puan capai semua objektif di atas, insyaAllah kerja akan lebih licin.

6. Advertise

Setelah kesemua langkah di atas lengkap, tuan puan akan pasarkan hartanah. Ada banyak medium yang tuan puan boleh gunakan. Sebagai permulaan ambe syorkan guna Mudah.my, Propertyguru dan Facebook.

Kunci kejayaan pemasaran ni bukanlah berapa banyak medium yang tuan puan guna. Tetapi lebih kepada frekuensi. Makin kerap tuan puan advertise, makin banyak prospek yang tuan puan dapat.

BACA JUGA:  Pengenalan Kepada Kelas Aset dalam Pelaburan

Skop Kerja Perunding Hartanah Dengan Pembeli Rumah

Dengan pembeli hartanah pula, inilah skop kerja tuan puan:

Terima butiran prospek
Hubungi prospek pembeli
Semak kelayakan pembeli
Buat dan hadir temujanji
Memudah cara proses pinjaman
Memudah cara proses guaman

1. Terima butiran

Setelah tuan puan pasarkan rumah, tuan puan akan peroleh prospek pembeli. Ada yang dapat melalui kenalan. Ada yang isi form di medium pengiklanan. Ada juga yang hubungi terus.

Bila tuan puan ada butiran prospek ni, simpan dengan baik. Kena ada cara macam mana tuan puan identify pembeli dalam contact list tuan puan. Kalau tiada sistem yang baik, nanti terlupa atau hilang.

2. Hubungi pembeli

Tuan puan kemudian akan hubungi pembeli. Bila berhubungan ni kena faham motivasi pembeli untuk membeli. Ni antara butiran yang tuan puan kena tahu :

Latar belakang pembeli
Tempat menetap sekarang
Lokasi tempat kerja
Prospek tahu tak lokasi rumah?
Kenapa dia pilih rumah tu?
Berapa rumah dah pembeli view sebelum rumah ni?
Kesemua butiran ni adalah untuk pastikan pembeli tu serius. Tuan puan nak pastikan prospek yang bermotivasi tinggi datang untuk view rumah.

3. Semak kelayakan pembeli

Aspek seterusnya yang tuan puan kena pastikan ialah pembeli bersedia dari segi kewangan.

Mereka cukup tunai untuk bayar booking dan deposit
Mereka cukup tunai untuk bayar khidmat guaman dan stamping
Mereka layak meminjam jika beli melalui pinjaman
Kalau pembeli belum bersedia, eloklah tuan puan nilai semula sama ada masih ingin bawa pembeli tu untuk view rumah.

Kalau ambe, ambe tak bawa. Huhu.

4. Buat temujanji

Tuan puan kemudian akan buat temujanji dengan pembeli dan pemilik untuk ziarah rumah. Biasanya temujanji ni pada hujung minggu.

5. Hadir temujanji

Tuan puan kemudian akan entertain pembeli pada hari temujanji. Nasihat ambe untuk ejen hartanah baru. Bila jumpa pembeli (dan pemilik sekalipun), jadi diri sendiri sahaja. Orang lebih percaya kepada kita kalau kita ni tak oversell.

Tuan puan kemudian biasanya akan jalankan rundingan. Jika pembeli berminat untuk membeli rumah, tuan puan kena pastikan mereka tandatangan borang Offer To Purchase dan bayar wang tandajadi.

Wang tandajadi tu mesti masuk kat ajensi. Kalau buat cek mesti atas nama agensi. Jangan minta klien buat cek atas nama tuan puan pula. Salah tu.

6. Proses pinjaman

Jika pembeli minta, tuan puan kemudian akan memudahcara pinjaman pembeli. Tuan puan kena pastikan dokumen untuk permohonan pinjaman lengkap. Dan kemudian hantar permohonan tu kepada jurubank.

Kebanyakan bank ternama akan beri jawapan dalam masa 1-2 minggu amnya. Jika lulus, tuan puan akan rujuk kes kepada peguam.

BACA JUGA:  6 Rahsia Kenapa Orang Lain Mudah Beli Rumah

7. Proses perjanjian jual beli

Sebelum hantar kes kepada peguam, tanya dulu pembeli sama ada mereka sudah ada peguam untuk wakili mereka.

Kalau tiada tuan puan boleh refer kes kepada peguam yang tuan puan kenal.

Proses guaman ni akan makan masa lebih kurang 1 minggu. Jualan selesai setelah pemilik dan pembeli tandatangan surat perjanjian.

Tugas seterusnya adalah untuk claim komisyen. Tuan puan kena provide kepada agensi:

Surat lantikan jual rumah (Authorisation to Sell)
Surat tawaran belian rumah (Offer to Purchase)
IC pembeli dan penjual
Salinan perjanjian jual beli rumah

 

SUMBER: ARIF HUSSIN

Kongsikan Sekiranya Bermanfaat...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *