UNDANG-UNDANG TERKINI HARTANAH

MENJADI JUTAWAN HARTANAH

Pembeli hartanah akan dikenakan piawaian pinjaman yang lebih ketat

Bank Negara telah menetapkan peraturan yang lebih ketat ke atas pinjaman perumahan iaitu pinjaman perumahan tidak boleh lebih daripada 35 tahun dalam usaha untuk mengurangkan hutang isi rumah di negara ini.

Bank Negara telah menetapkan peraturan ini sebagai hutang isi rumah kepada Keluaran Dalam Negeri Kasar (KDNK) telah mencapai nisbah 83 peratus iaitu yang tertinggi di Asia.

Garis panduan ini juga menyaksikan larangan bank-bank pusat dalam menawarkan produk pembiayaan peribadi yang diluluskan. Langkah-langkah ini juga akan diperluaskan kepada semua institusi kewangan serta koperasi kredit yang dikawal selia oleh Bank Negara, Aeon Credit Service (M) Bhd, Malaysia Building Society Berhad dan Suruhanjaya Koperasi Malaysia.

Semua institusi-institusi ini perlu melaksanakan had pinjaman seperti memberi pinjaman kepada peminjam baru terutamanya mereka yang berpendapatan rendah. Jumlah pinjaman pula haruslah berjumlah sehingga 60 peratus daripada gaji bulanan mereka.

Had baru tidak akan menjejaskan permohonan pinjaman yang dibuat sebelum 5 Julai.

Gabenor Bank Negara Tan Sri Zeti Akhtar Aziz berkata hutang isi rumah belum berada di tahap yang membimbangkan tetapi langkah-langkah susulan harus di ambil berdasarkan trend masa kini. Beliau berkata semakin lama tempoh pinjaman hartanah, ia akan menggalakkan pengumpulan hutang yang berlebihan akan menyebabkan kelemahan sektor isi rumah.

Bagi peserta industri, pasaran hartanah tidak akan terjejas teruk dengan langkah-langkah baru ini. ia kerana generasi tua telah membeli hartanah ke dalam kitaran harta mereka. Generasi muda akan merasai tekanan dengan perlaksanaan langkah-langkah baru ini.

“Mereka adalah orang-orang yang akan memerlukan pinjaman dengan tempoh tambahan bukan generasi tua yang kebanyakannya mampu (pembayaran balik bulanan yang lebih tinggi),” kata IOI Properties ‘Pengarah Teh Chin Guan.

“Dalam jangka pendek, tahap kemampuan membeli hartanah untuk generasi muda akan lebih rendah pada harga hari ini,” katanya.

Khong & Jaafar Pengarah Urusan Elvin Fernandez berkata langkah-langkah terdahulu oleh bank pusat yang memberi pinjaman hartanah dengan tempoh lebih 40 tahun adalah tidak digalakkan.

Datuk Seri Michael K.C. Yam, Presiden Harta Tanah dan Persatuan Pemaju Perumahan, berkata peraturan baru adalah satu langkah yang baik dalam membuat pencegahan awal kepada situasi hartanah. Ini kerana rakyat Malaysia tidak begitu berdisiplin apabila ia datang kepada perkara-perkara ini.”

“Di negara-negara lain yang tempoh maksimum biasanya 25 tahun atau sehingga seseorang itu mencapai umur persaraan 55 tahun,” katanya.

Pautan asal (versi English) : Property buyers to follow stricter loan rules

Sumber:NURUSSALAMAIZI.WORDPRESS.COM

Kongsikan Sekiranya Bermanfaat...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *